Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Hétfőn dönt a parlament a monetáristanács-tagokról

Hétfőn dönt az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításáról, amely szerint a jövőben a parlament választhatná a monetáris tanács külsős tagjait.

Ezután részletes vitát folytatnak a képviselők a semmisségi törvényről és az egészségügyben kötelező kamarai tagságról is.

Hétfőn a szavaznak a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt kezdeményezte, hogy a monetáris tanács tagjait - a jegybank elnöke és alelnökei kivételével - a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés válassza meg.

A négy külsős tag közül a hatályos szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet; a jelenlegi tagok megbízatása február végén jár le.

Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnöke azt közölte: a parlament már március elején megválaszthatja a monetáris tanács négy új tagját.

Szavaz a Ház a Selmeczi Gabriella törvényjavaslatához érkezett módosító indítványokról is. A nyugdíjvédelmi megbízott lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket és átadásukat az államnak.

Részletes vitához érkezik Balsai István semmisségi törvényjavaslatának tárgyalása. A fideszes politikus azt szorgalmazza, hogy nyilvánítsák semmisnek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve tanúvallomásra alapozott bírósági ítéleteket.

Részletes vita lesz a tűzvédelmi törvény szigorításáról (amelyet a West Balkán szórakozóhelyen történt diszkótragédia után kezdeményezett Pintér Sándor belügyminiszter), az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot visszaállítani szándékozó kormányzati javaslatról és arról az előterjesztésről is, amelynek eredményeként nyilvántartásba vennék a január elseje után kedvezményesen honosított, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokat, akik személyi azonosítót és a lakcímüket tartalmazó okmányt is kapnának.

Megtárgyalja az Országgyűlés a jobbikos Balczó Zoltán és Farkas Gergely házszabály-módosító javaslatát is.

Ez lehetővé tenné, hogy ne csak a frakcióvezetők és helyetteseik, hanem bármely, a képviselőcsoport által felkért frakciótag szólhasson napirend előtt, megszüntetve azt a gyakorlatot, hogy a frakciók - ahogy az indoklás fogalmaz, "kissé komikus módon" - akár egyetlen ülésnapra válasszanak helyetteseket. Megengednék továbbá, hogy akár a napirenden szereplő ügyben is elhangozzon napirend előtti felszólalás.

Az interpellációk, kérdések és azonnali kérdések után arról is döntenek a képviselők, hogy a fideszes Erdős Norbert helyett párttársa, Tiba István, a kereszténydemokrata Tarnai Richárd helyett pedig Stágel Bence legyen az Országgyűlés jegyzője, majd több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is határoznak.

Olvasóink írták

 • 1. LAZA 2011. február 21. 20:22
  „Jómagam már megkaptam a névsort.(valaki bedobta a postaládámba)
  Szóval a négy univerzális mindenre használható géniusz névsora:
  Schmitt Pál,Szíjártó Péter,Járai Zsigmond,és Balsai István.
  Akadályoztatásuk esetén:
  Szili Katalin,POzsgai Imre,és Szürős Mátyás”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két balesetben két ember vesztette életét hétvégén az utakon

Az elmúlt pénteken, szombaton és vasárnap a rendőrség összesen 290 közúti közlekedési baleset során… Tovább olvasom