Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Hétfőig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságokat

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság három tagját és a szükséges számú póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testületének legkésőbb március 17-én 16 óráig kell megválasztania.
Hétfőn 16 óráig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok tagjait az áprilisi országgyűlési választásra, ez néhány településen még nem történt meg.

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság (országszerte 10 386 ilyen van) három tagját és a szükséges számú póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testületének (a helyi választási iroda javaslatára) legkésőbb március 17-én 16 óráig kell megválasztania.

A választás során kiemelkedő szerepük van a szavazatszámláló bizottságoknak: feladatuk a választás napján a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és - ha szükséges - a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásig a szavazókörökben segítenek a választás lebonyolításában. Munkájukért díjazást kapnak, és mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A szavazatszámláló bizottságnak emellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai is (jelölőszervezetenként két-két ember), őket március 21-én 16 óráig lehet bejelenteni. A megbízott tagok díjazásáról a megbízójuk gondoskodik.

A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott póttagok közül hívnak be valakit a testületbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: egy új korszak kapujában állunk

"Minden évben azt szokták mondani, hogy ez a március 15. más, mint a korábbiak. (...) Milyen igazunk… Tovább olvasom