Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Hétezer embernek ad munkát a paksi bővítés

További cél, hogy a beruházás folyamán az építőipari munkákban, a kereskedelemben, vendéglátásban, egészségügyi, kulturális szolgáltatások területén minél nagyobb arányt érjenek el megyei vállalkozások.
A paksi erőmű bővítésének építőipari kivitelezésében 4500, a szolgáltatói szektorral együtt mintegy hétezer ember munkájára lesz szükség a beruházás kezdetétől tíz éven át - mondta a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek.

Fischer Sándor hozzátette: azt szeretnék, ha a tízmilliárd eurós beruházás folyamán mind az építőipari munkákban, mind a kereskedelemben, vendéglátásban, egészségügyi, kulturális szolgáltatások területén minél nagyobb arányt érjenek el a Tolna megyei vállalkozások.

A paksi erőmű bővítéséről január 14-én kötött magyar-orosz megállapodás szerint két, legalább 1000 megawattos erőművi blokk épül Pakson 2030-ig; az egyezmény lehetővé teszi, hogy a magyar beszállítói arány negyven százalékos legyen.

A kamarai elnök elmondta, hogy a február elején a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyarországi képviselője Szekszárdon tájékoztatta a Tolna megyei vállalkozásokat a beruházásban való részvétel lehetőségeiről.

A kamarai elnök azt mondta, az oroszok elsősorban építőipari, kiemelkedően pedig a betonacél-szerkezetek gyártóinak jelentkezését várják. Tájékoztatása szerint a Roszatom magyar leányvállalata, a Rusatom Overseas Zrt. eddig három Tolna megyei, kkv-nak minősülő céget regisztrált, a vállalkozásoknak ezután kell átesniük a minősítésen.

"Örülnék, ha az építőipari munkáknak hazai negyven százalékos arányából tíz százalékot Tolna megyei cégek tudnának lekötni" - fogalmazott.

Fischer Sándor ugyanakkor úgy vélte, a hazai cégeknek nem lesz könnyű kihasználniuk a 40 százalékos beszállítói arány lehetőségét. A cégeknek meg kell felelniük nemzetbiztonsági szempontoknak, megfelelő kapacitással és a szakmájukat kiválóan értő dolgozókkal kell rendelkezniük. "A szakképzett építőipari munkaerő legjobbjai ma külföldön dolgoznak" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az építőmunkásokat visszahozni csak magas bérekkel lehet. Nagy számban lesz szükség hegesztőkre, acélszerkezet-gyártókra és betonszerkezeteket előkészítő szakemberekre - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Budapest Boat Show

A kiállítás 9500 négyzetméterén 76 kiállító, több mint 60 vitorlás- elektromos- és motoros vízi… Tovább olvasom