Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hét országos lista várható

Alig egy héttel a bejelentési határidő lejárta előtt még csupán öt párt rendelkezik országos listával. A legtöbb egyéni választókerületben mindössze négy szerveződés állított saját jelöltet.

Három százszázalékos

Már biztos, hogy az idei parlamenti választáson a Fidesz – Magyar Demokrata Fórum, illetve a Magyar Igazság és Élet Pártja mind a 176 egyéni választókerületben tud indítani saját képviselőjelöltet. Hasonlóan százszázalékos teljesítményt produkált a tegnapi hivatalos adatok szerint a Magyar Szocialista Párt is – igaz, az MSZP négy körzetben a Magyar Szociáldemokrata Párttal, kettőben pedig a Szabad Demokraták Szövetségével közösen állít jelöltet.
Az SZDSZ is csaknem készen van, hiszen mindössze két helyen nem jelentette be keddig önálló indulóját. Viszonylag jól három szervezet áll: a Munkáspárt 137, a Független Kisgazdapárt 128, a Centrumpárt pedig 98 kerületet „ pipálhatott ki ” tegnapig.
Az Országos Választási Bizottság eddig öt országos listát vett nyilvántartásba, a Fidesz – MDF-ét, az MSZP-ét, a MIÉP-ét, az SZDSZ-ét és a Munkáspártét. A regisztráció feltétele, hogy az adott szervezet legalább hét területi listával rendelkezzen. Mivel az FKGP-nek már 15 területi listája van, bármelyik pillanatban kérheti országos listája bejegyzését, ami a jelenleg nyolc területi listával bíró Centrumnak sem okozhat nehézséget.
Maximális húsz területi listát eddig csak a Fidesz – MDF, az MSZP és az SZDSZ tudhat magáénak, a MIÉP és a Munkáspárt egyaránt 18-nál tart.

Kevés „ kis ” jelölt

Az 1998-as országgyűlési választáson tizenkét szerveződés volt képes országos listát állítani, idén ez a szám várhatóan hétre csökken. A parlamenti és „ parlamenthez közeli ” pártokon kívüli szervezetek eddig meglehetősen rosszul szerepeltek. Területi listát tegnapig csak a Reform Kisgazdapárt tudott állítani (egyet), de az egyéni jelölteket tekintve is csehül állnak: a Reform Kisgazdapártnak tizenhárom, az Új Baloldalnak hét, a Magyarországi Zöld Pártnak hat, a Kisgazdapártnak öt, a Szociáldemokrata Pártnak kettő, hét másik pártnak pedig egy-egy indulója van.

A megyében még vannak hiányzók

A tegnapi adatok szerint Győr-Moson-Sopron azon négy megye közé tartozik, ahol a Fidesz – MDF, az MSZP, az SZDSZ, a MIÉP, az FKGP, a Centrum és a Munkáspárt egyaránt állított területi listát. Mind a hét egyéni választókerületben az előbbi négy szervezetnek van jelöltje. Az FKGP-nek a győri 3. számú, a Centrumnak a Győr környéki és a soproni, a Munkáspártnak a győri 2. és 3. számú körzet hiányzik. A megyében eddig egyetlen független jelölt gyűjtötte össze a szükséges mennyiségű kopogtatócédulát: Horváth Attila győri önkormányzati képviselő, aki Győr környékén indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legfiatalabb rendőrkapitány

Dr. Boros Gábor Sopron első számú rendőre, s ezzel együtt az ország legfiatalabb városi… Tovább olvasom