Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Hercegi szóra fordulhat Fertőd felé a világ

Folytatás az 1. oldalról.

Erősítené a nemzetközi hírnevet

– A rendelkezésemre bocsátott lakosztály ugyan kedves és lakályos, de nem alkalmas huzamosabb idő eltöltésére, vagy éppen illusztris vendégek fogadására – fogalmazott Antal herceg. – Úgy vélem, a kastély nemzetközi hírneve szempontjából hasznos lenne, ha a színvonalas kulturális és más populárisabb programok mellett a mqemlék-

együttes egyfajta befogadó és találkozópontja lehetne a nemzetközi, illetve a hazai szellemi és a társasági elit számára. Ezért megbeszéléseket kezdeményeztünk arra vonatkozóan, hogy Fényes Miklós nyolcszobás lakosztályát kaphassam meg ilyen célra. Reméljük, még idén sikerül ezt a kérdést megoldani, s akkor még nagyobb lehetőségem nyílna Fertőd népszerqsítésére.

Együttmqködve a minisztériummal

– Mindig is arra törekedtem, hogy a kastély hírét öregbítsem idehaza és külföldön, így örömmel elvállaltam a mqemlékegyüttes akkor felajánlott fővédnökségét – folytatta az arisztokrata család feje. – Együttmqködve a kulturális tárcával és a Mqemlékek Állami Gondnokságával, több múzeummal alakítottam ki jó kapcsolatot. Személyes közbenjárásomnak is köszönhető, hogy a Szépmqvészeti Múzeumból számos olyan festmény ékesíti most a patinás falakat, amely egykoron a család tulajdonában volt. Tervezzük az Iparmqvészeti Múzeumban lévő Esterházy-ötvösremekek bemutatását, továbbá tavasszal kiállítást rendezünk a budapesti Tárnok utcai, egykoron bombatalálatot kapott Esterházy-palota kimentett és részben restaurált bútoraiból is. Szeretnénk, s ezért tárgyalásokat kezdeményeztünk, hogy a kollekció végleg Eszterházára kerüljön. Szentpétervári kapcsolatot teremtettünk az Iparmqvészeti Múzeum számára, így a cári ruhagyqjtemény fővárosi tárlatát követően az a fertődi kastélyban is látható lesz.

Esterházy-huszárok Fertődön?

– A kastély fenntartója több milliárd forint értékq pályázatot nyújtott be uniós forrásokra. Értesüléseim szerint jó esélyünk van arra, hogy ennek eredményeképpen folytatódjék a kastélyrehabilitáció programja, a felújítás, a bábszínház rekonstrukciója, s a lovarda helyreállítása – mondta a herceg. – Ez utóbbi munkálataival egy időben Esterházy-huszárezredet szeretnék létrehozni Fertődön, amely bandérium jelenleg Ausztriában tevékenykedik. A Mária Terézia korabeli díszegyenruhába öltözött huszárok csapata minden nagyobb fertődi rendezvény idegenforgalmat vonzó látványossága lehetne. Az elképzelés megvalósításáig kiállításon mutatjuk be az ezred történetét.
A herceg nemzetközi szinten is kimagasló alakja a kastély kultúrdiplomáciai tevékenységének. Esterházy-kiállítások szervezése fqződik nevéhez, idén például a Párizs melletti Compiegne kastélyában tekinthetik meg az érdeklődők II. Miklós kép- és kincstárának nevezetességeit.
Állandó meghívottja és díszvendége különböző külföldi Haydn-fesztiváloknak, Esterházy Antal pedig kötelességének érzi, hogy mindenütt Haydn alkotói helyszínére, Fertődre irányítsa a figyelmet. – Nemzetközileg Haydnt inkább Kismartonnal, semmint Fertőddel azonosítják, éppezért bőven akad feladat. A sok évre visszatekintő, magas színvonalú fertődi Haydn-fesztiváloknak és népszerqsítő tevékenységemnek köszönhetően, évről évre egyre több külföldi érkezik a programokra – zárta a 70. életévében járó XIII. Esterházy Antal herceg, akinek születésnapi ünnepségét júniusban rendezik meg a fertődi kastélyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol magyarként is jó buszsofőrnek lenni

Nem is olyan régen röppent fel a hír, hogy Angliában magyarként is megéri buszsofőrnek lenni.… Tovább olvasom