Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Hende Csaba: a honvédség minden helyzetben megállta a helyét

A Magyar Honvédség minden éles helyzetben megállta a helyét az utóbbi egy évben - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar honvédelem napja alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön, Budapesten.

A miniszter a rendezvényen azt mondta, hogy a honvédség az utóbbi egy évben újra kivívta az emberek szimpátiáját, az árvízi védekezés és a kolontári iszapkatasztrófa idején.
"Önök megmutatták, hogy ez a nemzeti intézmény minden rosszindulatú híreszteléssel ellentétben él és minden helyzetben számítani lehet rá" - mondta Hende Csaba.
A tárcavezető kiemelte: a misszióban lévő katonák minden helyzetben elvégezték a rájuk bízott feladatot és mindenhol megbecsüléssel emlegették őket. Szólt arról is, hogy az elmúlt egy évben elveszítettük négy katonánkat Afganisztánban.
Hende Csaba kitért arra, hogy mióta átvették a minisztérium vezetését, elvégezték a teljes átalakítást, felmérték a honvédelem egészének helyzetét. "Minden sötét sarokba megpróbáltunk bevilágítani" - fűzte hozzá.
Közlése szerint a korrupció mostanra kifejezetten veszélyes "iparággá" vált a honvédelmi területen.
Az utóbbi egy év eredményeit ismertetve elmondta: felállították az önkéntes tartalékos rendszert, megújítják a katonákat érintő jogszabályi hátteret és megtették az első lépéseket a magyar hadiipar felélesztésére.
Az anyagi háttérről azt közölte, hogy az idén nem volt béremelés a nehéz gazdasági helyzet miatt, de nem is csökkentek a bérek; csak az afganisztáni külszolgálatban lévő katonák illetménye emelkedhetett 5 százalékkal.
Az ünnepségen dandártábornokká léptették elő Baráth István, Bozó Tibor, Gulyás Zoltán és Hatvani Árpád ezredest, és a Honvédelemért kitüntető cím első fokozatát kapta többek között Mészáros Ferenc, az MTI védelmi szakértője.
A rendezvény idején az ünnepség helyszíne, a Stefánia-palota előtt a Honvédszakszervezet (HOSZ) nem hivatalos tiltakozó akciót tartott. A mintegy 60 ember civilben, zászlókat lengetve tiltakozott az alaptörvény tervezett módosításának katonákat érintő tartalma ellen.
Az MTI kérdésére Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök azt mondta, a honvédség 26 ezer katonából áll, a helyszínen pedig hatvanan tüntetnek. Úgy fogalmazott: a magyar honvédelem napján nem nevezhető lojálisnak az a katona, aki így viselkedik.

Olvasóink írták

 • 5. rommel 2011. május 21. 23:03
  „MÉG SOK IDŐ , MIRE EZ A HADERŐ ÖSSZEÁLL !
  DE A KEZDETI LELKESEDÉS MEG VAN !”
 • 4. load 2011. május 21. 17:58
  „" a magyar honvédelem napján nem nevezhető lojálisnak az a katona, aki így viselkedik."
  A honvédségnél nem a lojalitás, hanem a szolidaritás a fontos.
  Egy mindenkiért, mindenki egyért!”
 • 3. bojtár 2011. május 20. 09:35
  „"Hende Csaba: a honvédség minden helyzetben megállta a helyét"
  miféle helyzetről beszélünk????”
 • 2. janika 2011. május 19. 20:41
  „Hát persze, hogy megállják a helyüket,hisz most Magyarországon nincs ki elől kelljen futni?”
 • 1. fegyveres 2011. május 19. 19:07
  „Hát arról beszélhetnénk, hogy ki lojális meg ki nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képíró-per - Beszámítható a vádlott, folytatódott a tárgyalás

Folytatódhat a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados… Tovább olvasom