Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Háztömb épül a megnyesett gesztenyefa köré

Lenyesték annak a gesztenyefának az ágait, amelyek belógtak volna a soproni Ikva sorral szemközti területen épülő társasház emeletére. A természetvédők aggódnak, hogy a beavatkozás miatt elpusztulhat a fa.
Kadnár Béla soproni természetvédő hívta fel a figyelmünket arra a fára, amely köré társasház épül, s amelynek ágai benyúltak az építési területre. Olvasónk feltételezi, az építési engedélyben szerepel a fa megtartásának feltétele. „De hogyan? Az első emeleti szobákban folytatja további életét? Avagy elhervad – a beavatkozás eredményeként –, s kivágják, mondván, elszáradt a fa?” – teszi fel a kérdést.
– Valóban, az építési engedélyben szerepel, hogy a közel százéves fának meg kell maradnia. Ezzel egy időben tanulmányterv készült az ágainak lenyesésére, ehhez alakították a 12 lakásos társasház tervdokumentációját is – tudtuk meg Varga Imrétől, az építkezés művezetőjétől. – Időközben az építkezés folytatása miatt 3–4 ágat – közte combvastagságúnál is méretesebbet – szakemberek közreműködésével már levágtak, több nyesésre nem lesz szükség.
– Egy gesztenyefa 80–120 évig él – mondta érdeklődésünkre Németh György soproni fasebész. – Jóllehet minden áglevágás gyengíti valamelyest a fák vitalitását, de ha szakszerűen nyesik le az ágakat – azaz nem sértik meg a törzset a művelet közben –, akkor a beavatkozás nem jelent veszélyt a fa életére, nem sietteti annak elpusztulását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerünk a bosnyák válogatott ellen?

Tovább olvasom