Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Háztartásonként akár 67 ezret is költünk karácsonyi ajándékra

A megkérdezettek közel harmada novemberben kezdi el a karácsonyi ajándékok beszerzését, és átlagosan 7 személyt ajándékoznak meg – derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból.

A felmérés eredményei szerint a válaszadók karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költenek, míg további közel 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra. A legtöbben jellemzően előre spórolva, tudatosan készülnek az ünnepi költekezésre, de 19 százalék hitelt is igénybe vesz a kiadások finanszírozására.

A hagyományoknak megfelelően a karácsony a család ünnepe, melyet a legtöbben otthon vagy családtagoknál töltenek – derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek háromnegyede szűk, 34 százaléka pedig szélesebb családi körben is ünnepel, és csupán 11% azok száma, akik a barátokkal is. A válaszadók több mint fele (56%) esetében kerül halászlé az ünnepi asztalra, de népszerű a töltött káposzta (48%) és a bejgli (74%) is. A kutatásban résztvevők 98 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családjában szokás karácsonyi ajándékot adni, az ajándékok megvásárlását illetően pedig a megkérdezettek fele jelezte, hogy nincs kiemelt, fő vásárló, azaz többen is kiveszik részüket az ajándékok beszerzéséből.

Könyvet és kozmetikumot ajándékozunk
Tudatosan készülnek a válaszadók a karácsonyi ajándékvásárlásra, hiszen 18 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően az év során, 27% pedig novemberben megkezdi azok beszerzését. 43% december első felében szerzi be az ajándékokat, míg az utolsó pillanatra mindössze 10% hagyja a vásárlást. A megkérdezettek 79 százaléka előre megtervezi, hogy mit vesz majd, és mindössze 4% nyilatkozott úgy, hogy csak a vásárlás helyszínén dönti el, mivel lepje meg szeretteit. A legnépszerűbb ajándék idén a könyv (68%), a kozmetikum (63%) és a ruhanemű, illetve cipő (52%), de népszerű az édesség (41%), a kisebb háztartási gépek (41%) és a játékok (38%) is.

A megkérdezettek átlagban 7 személynek vásárolnak karácsonyi ajándékot, és átlagosan 67 ezer forintot költenek ajándékra háztartásonként. A felmérésben résztvevők ezen felül átlag 45 ezer forintot költenek az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra.

Előre készülünk a karácsonyi költekezésre
Tudatosak a megkérdezettek az ajándékok finanszírozását illetően is: 60% az aktuális fizetéséből, 42% általános tartalékaiból fizeti az ünnephez kapcsolódó kiadásokat, 36%a kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodik, kölcsönt pedig 19% vesz igénybe az ünnepi költségek miatt. A karácsonyhoz kapcsolódó előre tervezett kiadások mellett egy váratlan esemény – például műszaki cikk vagy autó elromlása, esetleg hirtelen szükségessé váló fogászati beavatkozás – esetén azonban már többen vennének fel hitelt: 24% folyószámlahitelt igényelne, 12% személyi kölcsönt és 9% hitelkártyát.

A hitelkártya birtokosokra jellemző, hogy fontosnak tartják a kártyához kapcsolódó kedvezményeket: több mint felük olyan helyen használja kártyáját, ahol kap pénzvisszatérítést, mindössze 13% válaszolta azt, hogy nem fontosak neki a kártyához kapcsolódó kedvezmények.

„A felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy sokan vannak, akik már hónapokkal előre megkezdik a spórolást a karácsonyra. Abban az esetben azonban, ha hitelt is igényelnek, alaposan utánajárnak a lehetőségeknek: a válaszadók 44 százaléka fordul a bankfióki tanácsadókhoz, míg 42 százalék az interneten is tájékozódik. A döntés során a legfontosabb szempont a THM, a havi törlesztőrészletek nagysága, a kamat és a futamidő, de fontos az is, hogy a választott bank megbízható legyen. A CIB Banknál kiemelten fontosnak tartjuk felhívni ügyfeleink figyelmét a tájékozódás és a felelős hitelfelvétel fontosságára. Örömünkre szolgál, hogy a karácsonyi ünnepek során is jellemző ez a tudatosság a pénzügyek terén" – mondta el a kutatás kapcsán Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletágának termékfejlesztési vezetője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízben bújt el a rendőrök elől, pedig nem is tud úszni

A 20 éves tassi férfi életét az egyenruhások mentették meg. Tovább olvasom