Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Házi őrizetből börtönbe került Eva R. - Vizsgálatot kért Rogán

A nőt már be is vitték a büntetés-végrehajtási intézetbe.

18.55 - Házi őrizetből börtönbe került Eva R.

Másodfokú,  jogerős döntésével megszüntette az M3-son halálos balesetet okozó  szlovák nő, Eva R. házi őrizetét a Budapest Környéki  Törvényszék kedden, és elrendelte ismételt előzetes letartóztatását.  A nőt már be is vitték a büntetés-végrehajtási intézetbe - közölte a  törvényszék szóvivője az MTI-vel.  

Koszta János tájékoztatása szerint ezzel a döntésével a  Budapest Környéki Törvényszék – helyt adva az ügyészségi  fellebbezésnek - megváltoztatta a Gödöllői Járásbíróság november  22-én hozott, házi őrizetről szóló végzését.  

A keddi határozat szerint a vádlott előzetes letartóztatását a  másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen  kiszabott szabadságvesztés időtartamáig kell fenntartani - tette  hozzá a szóvivő. 

Eva R. - Fotó: Cser Dániel / borsonline.hu
Eva R. - Fotó: Cser Dániel / borsonline.hu

11.57 - Vizsgálatot kér az első fokon ittas vezetésért elítélt szlovák nő házi őrizetének ügyében a Fidesz frakcióvezetője

Rogán Antal egy a Facebook-oldalán kedden megjelent videóban felháborítónak nevezte, hogy egy luxusingatlanban tölti a házi őrizetet a négy halálos áldozattal járó közúti baleset okozója.

A kormánypárti politikus azt kéri a Fidesz-frakció nevében a parlament alkotmányügyi bizottságának elnökétől és az igazságügyért felelős minisztertől, hogy vizsgálják ki a szabad lábra helyezés, a házi őrizet indokoltságát.

A vizsgálatból vonják le a következtetéseket, és ha kell, szigorú törvénymódosítással előzzék meg, hogy még egyszer ilyen felháborító eset előfordulhasson - tette hozzá.

A szlovák nő tartózkodási helyéül szolgáló XIII. kerületi ingatlan előtt készült felvételen Rogán Antal közölte, két hete foglalkoztatja a közvéleményt az ítélet, a négy halálos áldozattal járó közúti baleset okozója nyilvánvalóan ittasan vezetette a járművét. Úgy folytatta, az egy dolog, hogy bíróság milyen ítéletet szab ki rá, de elfogadhatatlan, hogy rögtön, a másodfokú bírósági eljárás előtt "luxuskörülmények közé" kihelyezik házi őrizetbe a szlovák nőt.

A parlament szigorú törvénymódosítással meg tudta akadályozni, hogy az ároktői eset megismétlődjön, vagyis hogy házi őrizetbe kerüljön a banda újabb tagja - idézte fel.

A szlovák állampolgárságú Eva R. 2012. augusztus 21-én hajnalban ittasan, az M3-as autópályán autójával mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amely az ütközés után azonnal kigyulladt, és a benne ülő két házaspár meghalt.

A szlovák nőt november 22-én hat év fogházra ítélte első fokon, nem jogerősen a Gödöllői Járásbíróság. Még aznap házi őrizetbe is helyezték a tavaly augusztus óta előzetes letartóztatásban lévő nőt. Ügyvédje arra hivatkozva kérte a fogva tartás megszüntetését, hogy - figyelembe véve a 15 hónapja tartó fogva tartást és a kiszabott szabadságvesztés harmadolásának lehetőségét - már csupán 2 év 9 hónap van hátra a büntetésből.

10.50 - Felmenthetik másodfokon Eva R.-t

– A szakmai megítélés és a közvélemény várakozása jelentősen eltér ebben az ügyben – nyilatkozta a Borsnak Tóth István szakjogász.

Hozzátette, megállapítások szerint a BMW és a Punto egy szöget zárt be az ütközéskor. Minden jel arra utal, hogy Eva R. a belső sávban haladt, amikor a Fiat kihajtott elé.

- Miután az ítélet kimondta, hogy az ütközés akkor is megtörtént volna, ha a megengedett sebességgel halad a vádlott, jogász szemmel egyértelműnek tűnik, hogy a balesetért ő nem tehető felelőssé. Hiszen ő vezette azt az autót, aminek elsőbbséget kellett volna kapnia.

Az, hogy Eva R. 27 százalékkal túllépte a megengedett sebességet, illetve hogy enyhén ittas volt, nem volt feltétlenül okozati összefüggésben a balesettel.

A jogerős ítélet meghozatalakor az lesz a döntő kérdés, hogy mennyi ideig tartott a Fiat sávváltása. Ha ez másfél-két másodperc alatt történt még nem, de ha két és fél másodperc vagy annál hosszabb idő alatt, akkor viszont büntethető  a szlovák nő, mert ez alatt elkerülhető lett volna a tragédia.

Borsonline.huhirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták az új pályázatot a Vígszínház vezetésére

Az ügyvezető igazgatói munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes. Tovább olvasom