Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Házi őrizetben Csatáry László - fotók

Gyanúsítottként kihallgatta, őrizetbe vette, majd házi őrizetet rendelt el a háborús bűntettel vádolt Csatáry László ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség.
Csatáry házi őrizetben

Házi őrizetbe helyezte a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság. 

"A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye  miatt kérte dr. Cs. László Lajos házi őrizetének elrendelését" - olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében. A kerületi bíróság  úgy ítélte meg: "megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadon hagyása esetén  külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna".  

A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával hajnalban őrizetbe vett Csatáry László (j) távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből.
A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával hajnalban őrizetbe vett Csatáry László (j) távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből.
Fotó: MTI/Kallos Bea

A bírósági döntés szerint az ügy megkívánja a gyanúsított rendelkezésre állásának folyamatos ellenőrzését, amely csak a házi őrizet keretei között valósulhat meg.  

A harminc napos házi őrizet elrendeléséről szóló végzés a  gyanúsított és védőjének fellebbezése miatt nem jogerős, de végrehajtható.

"Parancsra cselekedtem"

Háborús bűntettel gyanúsították meg, és őrizetbe vették Csatáry Lászlót szerdán a nyomozó ügyészek a második világháborúban, egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt - jelentette be Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján. A gyanúsított tagadta bűnösségét, ugyanakkor kijelentette, hogy parancsra cselekedett, kötelességét teljesítette.

Üdvözölték Csatáry őrizetbe vételét

Az izraeli kormány és a Simon Wiesenthal Központ izraeli irodája szerdán üdvözölte Csatáry László feltételezett náci háborús bűnös őrizetbe vételét.

"Nagyon elégedettek vagyunk a Budapesten foganatosított intézkedésekkel" - nyilatkozta a spanyol hírügynökségnek Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodájának vezetője, hozzátéve, hogy ezek csak a "kezdeti lépések". Zuroff kérte, hogy Csatáry idős korára való tekintettel élvezzen elsőbbséget az ügy. Sürgette a magyar hatóságokat, hogy Csatáryt "amilyen gyorsan csak lehet", állítsák bíróság elé.

"Az idő múlása nem csökkenti a gyilkosok bűneit" - szögezte le Zuroff, aki szerint Csatáry bíróság elé állítása a megkínzott és Auschwitzban meggyilkolt áldozatokkal szembeni adósság.

Lior Ben Dor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője "rendkívül fontos" lépésnek nevezte Csatáry őrizetbe vételét, utalva a holokausztra való emlékezés szükségességére.

A főügyész szerint veszélyeztette a nyomozás eredményességét Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője azzal, hogy az elmúlt hónapokban többször a sajtóhoz fordult. Ibolya Tibor megjegyezte: tavaly szeptemberi feljelentésében még Efraim Zuroff is arra figyelmeztetett, hogy óvatosan kell eljárni, mert ha a Csatáry László tudomást szerez a nyomozásról, megszökhet.

Ibolya Tibor elmondta: az eljárás eddigi adatai szerint Csatáry Lászlót, aki rendőr volt, 1944 májusában nevezték ki a kassai téglagyári internálótábor parancsnokává. Rendszeresen bántalmazta kutyakorbáccsal az internáltakat nemre, korra, egészségi állapotra tekintet nélkül, amikor pedig május-júniusban a mintegy 12 ezer fogvatartottat 4-5 szerelvénnyel koncentrációs táborokba - például Auschwitzba - szállították, az egyik bevagonírozásnál megtiltotta, hogy a telezsúfolt vagonokra szellőzőnyílást vágjanak. Ezek a cselekmények az ügyészség szerint megvalósítják az emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettet, amelyért akár életfogytiglan is kiszabható.
 
Ibolya Tibor elmondta, hogy amikor megbízott főügyész lett, július 1-jén nyomban tájékoztatást kért a "nagyobb odafigyelést igénylő" ügyekről, amelyek közé megítélése szerint a Csatáry-ügy is tartozik, csakúgy, mint a Biszku Béla elleni eljárás. (A főügyészség a Jobbik feljelentése nyomán február végén indított eljárást Biszku Béla ellen, aki az 1956-os forradalmat követő megtorlásokkor belügyminiszter volt, és a feljelentés szerint el nem évülő emberiség elleni bűntetteket követett el.)

Ibolya Tibor kiemelte: jogállamban egy nyomozás nem úgy zajlik, hogy feljelentés, aztán gyanúsítotti kihallgatás, hanem előbb bizonyítékokat kell gyűjteni.

A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával hajnalban őrizetbe vett Csatáry László távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből. A bíróság elrendelte a 97 éves férfi
A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával hajnalban őrizetbe vett Csatáry László távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből. A bíróság elrendelte a 97 éves férfi házi őrizetbe vételét.
Fotó: MTI/Kallos Bea

Nyomozás eredményeként azonosították Csatáry Lászlót
A nyomozást 2011. szeptember 22-én rendelték el Zuroff feljelentése alapján. Ezután az ügyészek azonosították Csatáry Lászlót, majd decemberben jogsegélyt kértek Szlovákiából, amire március végén érkezett válasz - ennek lefordítása május elejéig tartott. Az ezután indult izraeli jogsegélyre pedig még nem érkezett válasz.

A nyomozás négy országot érint: Magyarország mellett Szlovákiát, amelynek jelenlegi területén a 68 ével ezelőtti cselekmények történtek, Izraelt, ahonnan tanúkat, sértetteket várnak és Kanadát, ahonnan az 1990-es években hazatért a gyanúsított.

Az idős férfit egy ideig ismeretlen helyen szerda hajnalban keresték fel a nyomozó ügyészek, ezután gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, és bevonták az útlevelét. A főügyész kérdésre elmondta: nincs adat arra, hogy Csatáry László menekülni akart volna az eljárás elől, feltehetően inkább a sajtó és a felháborodott emberek miatt keresett magának a közelmúltban új tartózkodási helyet.

Ibolya Tibor elmondta: a 97 éves Csatáry László - aki korához képest jó fizikai és szellemi állapotban van - nem lepődött meg, mintha készült volna az ellene induló eljárásra, és együttműködik a hatóságokkal. Bűnösségét tagadta, ugyanakkor - ennek némiképp ellentmondva - előterjesztette az ilyen ügyekben szokásos védekezést, hogy parancsra cselekedett, csak a kötelességét teljesítette.

Érdemi védekezésében a gyanúsított beszélt a Kassán történtekről, és szavaiból kiderült az is, milyen a "hozzáállása bizonyos vallású emberek felé". A gyanúsított azt mondta, azért tért haza Kanadából, mert annak idején elhallgatta, hogy a második világháború idején rendőrtiszt volt, márpedig emiatt ott elutasítják a befogadást kérőket.

Ibolya Tibor a nyomozás további menetéről szólva közölte: ellenőrizni fogják Csatáry László vallomását, és várják, milyen eredménye lesz az izraeli jogsegélynek, vannak-e túlélő tanúk.

A főügyész hangsúlyozta: határozottan visszautasít minden olyan bel- vagy külföldi hangot, amely azt sugallja, arra enged következtetni, hogy a magyar vádhatóság bizonyos személyekkel szemben nem jár el. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy jogállamban az egyes büntetőeljárási cselekményeknek törvényeseknek kell lenniük, például egy gyanúsításhoz, kényszerintézkedéshez szükség van konkrét, személyre szóló bizonyítékokra.

A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával hajnalban őrizetbe vett Csatáry László ül egy autóban, amint távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből. Fotó: MTI/Kall
A Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján háborús bűntett gyanújával hajnalban őrizetbe vett Csatáry László ül egy autóban, amint távozik a Budapesti Nyomozó Ügyészség épületéből.
Fotó: MTI/Kallos Bea

Ibolya Tibor szóvá tette, hogy Efraim Zuroff az ügyészek kérése ellenére, a nyomozás eredményességét veszélyeztető módon áprilisban, majd júliusban is a nyilvánosság előtt beszélt az eljárásról; azt is kifogásolva, hogy még nem gyanúsították meg Csatáry Lászlót. Az ügyészek július 9-én tanúként kihallgatták Efraim Zuroffot, aki 12-én a The Sun című brit lap munkatársaival megjelent az eljárást folytató Budapesti Nyomozó Ügyészségen, hogy Csatáry Lászlóval kapcsolatos információkat, például a hollétéra vonatkozó adatokat adjon át - amelyek egyébként a főügyész szerint már ismertek voltak a hatóságok előtt. Ezután 15-én megjelent a The Sun kétoldalas, fotókkal ellátott riportja a magyar fővárosban háborítatlanul élő feltételezett háborús bűnösről.

A főügyész arra a kérdésre, hogy a brit lap cikke nyomán léptek-e az ügyészek, úgy válaszolt: tervezett nyomozás zajlott, amelyben korábban, bizonyítékok hiányában nem kerülhetett volna sor megalapozottan a gyanúsításra.

Az ügyészség kezdeményezte Csatáry László házi őrizetbe helyezését, amiről már szerdán dönthet a bíróság. A főügyész hozzáfűzte, hogy a gyanúsított életkora miatt nem tartották indokoltnak a legsúlyosabb kényszerintézkedést, az előzetes letartóztatást.

Korábban:

Áder Jánoshoz fordult kedden késő este az MTI-hez is elküldött nyílt levélben a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ, kérve a magyar köztársasági elnököt, segítsen abban, hogy "amilyen gyorsan csak lehet", állítsák bíróság elé a 97 éves Csatáry Lászlót, akit a jeruzsálemi intézet "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" nevez.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a nyílt levélben azt írta: 2011 szeptemberében tájékoztatta a magyar ügyészséget Csatáry bűntetteiről és hollétéről abban a reményben, hogy siettetik az ügyet Csatáry László korára figyelemmel. Azóta hónapok teltek el, de még hivatalos gyanúsítás sem történt, még Csatáry útlevelét sem vonták be - közölte.

Az igazgató felidézte, hogy a múlt héten újabb adatokat adott át a magyar ügyészségnek Budapesten, de - mint írta - az ügyészségi szóvivő még hétfőn sem utalt arra, hogy "bármilyen elsőbbséget adnának az ügynek vagy siettetnék, figyelembe véve a különleges körülményeket".

"Az idő múlása semmi esetre sem kisebbíti a gyilkosok bűnösségét, nem szabad, hogy az öregkor védelmet nyújtson a holokauszt elkövetőinek" - írta Zuroff. Csatáry jelenleg egészséges, és bíróság elé tud állni, "de ki tudja, milyen hosszú ideig lesz ez így" - tette hozzá.

A Wiesenthal Központ igazgatója arra kérte Áder Jánost, "a nyilvánosság előtt vállaljon garanciát azért, hogy a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt a bűnözőt bíróság elé állítsák".

Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt, és az eljárás jelenleg is tart.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. szabo1936 2012. július 22. 18:21
  „79.elemer
  A hozzsaszolasaidbol azelot ugy gondoltam,hogy te tudsz gondolkodni de most ugy latom,hogy te ugyan azt a notat fujod mint az Amerikai Nepszava.Sokszor szorul szora azt irod amit aban az ujsagban lehet olvasni.
  De amugy en mindekinek tisztelem a velemenyet!”
 • 83. szabo1936 2012. július 22. 18:14
  „80.gjozsi88
  En nem tudom,hogy mi az igasag eben az ugyben de az egeszen biztos,hogy maga sem tudja csak talagatnak ami ot akor megtortent azt csak a Csatary ur tudja!
  Nem szabad Nagy Imret oszekeverni egy alacsony rendfokozatu rendorel.Femento itelet a Cseszlovak birosagoktol hat ok azt soha sem fogjak mecsinalni halot maga a Benes" ugyrol azt meg edig sem vontak visza,mit lehet o toluk elvarni?
  En csak azt mondom,hogy egy fugetlen birosag legyen az aki majd eliteli vagy folmenti ha ez a Csatary ur bunos vagy artatlan.Nekem azokal van problemam akik it csipobol lovoldoznek anelkul,hogy ismernek a reszleteket.
  Mindenki artatatlan amig egy fugetlen birosag nem talaja bunosnek.
  A csehszlovak nepbirosag az nem volt egy fugetlen es demokratikus birosag aban az idoben,szoval az o iteletuk egyenlo a "0" val.
  I close my case!”
 • 82. vonLichthofen 2012. július 22. 18:10
  „18gjózsi88, ez te vagy?”
 • 81. elemér 2012. július 22. 14:23
  „Ez igazán komikus lessz, idáig bujtatták most meg majd ujra tárgyalják.;))”
 • 80. gjozsi88 2012. július 22. 12:57
  „szabo1936
  78!

  "A Csehszlovak birosagok aban idokben amikor ok Csatary urat eliteltek akor azok ugyan olyan Kenguru birosagok voltak mint a Magyar Nepbirosag!"

  Ahogy nálunk Nagy Imréék esetében is szükség volt egy felmentő ítéletre......azaz ,ha a bíróságok elfogultak voltak......per újra felvétellel tisztáznia kellene magát Csatárynak!
  Attól, hogy te ezt a bíróságot nem akarod elfogadni, még nem szünik meg az az ítélet!
  Újra lehet tárgyalni......sőt az ártatlanság kimondásához újra is kell tárgyalni!
  De ez nem megy úgy, hogy hozzá álltok.......hagyjuk az egészet, ne bántsák, mert öreg!”
 • 79. elemér 2012. július 22. 01:00
  „78. h.sz. szabo örmester
  Nemszabad keverni a szezont és a fazont. Nyugaton már régóta tisztában vannak a kenguru birósággal a komunizmusban és orbanizmusban. Mindezt figyelembevéve toloncolták ki kanadábol. Ne felejtsük hogy a törpének hitele nincs a nyugati világban.”
 • 78. szabo1936 2012. július 21. 19:06
  „A Csehszlovak birosagok aban idokben amikor ok Csatary urat eliteltek akor azok ugyan olyan Kenguru birosagok voltak mint a Magyar Nepbirosag!
  It egy jo pelda:
  Ugyan az a birosag itelte halalra grof Esterhazy Janost aki az I becsi dontes utan a Tiso-fele Szlovakiaban maradt es felvalalta a 70-100.000 fonyi magyarsag kepviseletet.
  O volt az egyeduli kepviselo aki nem szavazta meg a szlovak nemzetgyulesben a zsidok deportalasarol szol torvenyt 1941 juniusaban.De megis halalra iteltek mint haborus bunost.
  grof Esterhazy Janos 1957 marcius 8 halt meg egy morva orszagi bortonben.Na ez eleg kostolonak az akori Csehszlovak nepbirosagokrol.
  De gyorsan feled a magyar ember!”
 • 77. Pretorianus 2012. július 21. 17:50
  „76. elemér 2012.07.21. 11:28
  Biztos nem érti meg a cizellált lelked...:)))”
 • 76. elemér 2012. július 21. 11:28
  „Az a baj, hogy a moderator elcseszi a hozzászolásokat. Azok nem jelennek meg sorrendben vagy semmiképen.”
 • 75. elemér 2012. július 21. 08:41
  „Örmester ur, mindig a katonai biróság állapitja meg hogy ki a bünös. Általában a fölötteseket ha lehet felmentik valami ürüggyel. Valójában történészek szerint a nácizmus Mo.-n megelözte a németeket.”
 • 74. szabo1936 2012. július 21. 01:52
  „Az amerikai haderoknel van egy amit ugy hivanak,hogy "the chain of command"
  Durvan leforditva ez anyit jelen,hogy az elnok a legfelsob parancsnok es ez megy le mint a lepcso egy tizedesig.
  Szoval szerintem ha az megtortent amivel a Csatary urat ragalmazak akor o buntelen mivel a Magyar Kiralysagban is ugyan az volt a helyzet mint Amerikaban vitez Nagybanyai Horthy Miklos volt a legfelsob hadur es minden parancs folulrol indult.SZoval akor ez az ur csak a parancsot teljesitete,hogy kinek a parancsat azt majd biztos elarulja a targyalason.Aki volt katona az tudja,hogy a parancsot teljesiteni kell haborus idokben egy parancs megtagadasa fejbelovesel jar a legkozelebi feletvalotol.
  Sajnos it vanak olyan hozzaszolok akik soha az eletukben nem voltak tagjai egy fegyveres katonai alakulatnak de oszak a velemenyuket.
  Nekem igen tetszenek azoknak a hozzaszolasai akiket 1956 egy szatyorban vitek ki a szuleik Ausztriaban a cumis uvegel a szajukban es most ok "naciznak" amikor az koztudat,hogy Magyarorszagon soha sem volt egy naci-party.”
 • 73. Pretorianus 2012. július 20. 21:08
  „elemér,hogy a túróba lehet egy népbíróságot átvizsgálni? :)))
  "Csatáry ezen már tulvan és bünös, végeztünk."
  Igen végeztünk,majd ha a független magyar bíróság felmenti.Addig is jó erőt és egészséget az öregúrnak.”
 • 72. elemér 2012. július 20. 20:11
  „Ezt a népbiróságot már kanadában átvizsgálták és a vádak ellene nem változtak. Tudnillik ilyesmit figyelembe vesznek és van akit ez ment. Csatáry ezen már tulvan és bünös, végeztünk.”
 • 71. Pretorianus 2012. július 20. 18:01
  „69. gjozsi88 2012.07.20. 15:20
  Jaja halálra ítélte egy abszulute elfogult,kommunistákból és zsidókból álló "népbíróság". Ismerjük az ilyeneket,nekünk magyaroknak is volt részünk ilyen demokratikus... ítéletben.Karsai szerint max. 4-5 évet kaphatott volna anno.”
 • 70. elemér 2012. július 20. 17:07
  „67. h.sz. Pretorianus
  "Rendőr volt,nem náci" Pontosittok, náci bünözö volt. Ö persze azt állitsa hogy azért deportálták, mert rendör volt amit eltagadott. Aki rendör vagy csendör volt azt átszürték, hogy van e ellene valami. Azért senkit nem deportáltak, mert csak rendör volt. Ezek tisztában voltak a procedurával. Csatáry tudta hogy miért ment vissza. Orbántol kap majd garanciát. Orbánt viszont most az IMF fingassa és ezért kellet háziörzetbe venni Csatáryt.”
 • 69. gjozsi88 2012. július 20. 15:20
  „pretorianus!
  Háborús bünökést jogerősen elítélték a csehszlovákiában, ahol elkövette a bünőket!
  Miről beszélsz?

  "joci,nem főztek sem szappant,sem lámpa bőröket nem készítettek emberbőrből..."

  Ezt nem is én állitottam, hanem csupán azt, hogy ha volt ilyen, akkor a deportálásnak kellett ezt megelőzni.....azt pedig Csatáry is végezte!”
 • 68. elemér 2012. július 20. 09:16
  „Mikor Torontoba ment és kezdte nevét használni bukott le. Manapság könnyü követni. Tesznek egy tracker-t a kocsijára és mindig tudják merre jár, vagy a telefont lehalgassák meg hogy kivel társalog a net-n. Nehéz eltünni a modern világban.”
 • 67. Pretorianus 2012. július 20. 08:47
  „elemér,ne olvass olyan lapokat,ahol hülyeséget írnak!
  Rendőr volt,nem náci.Az újságnak esetleg filmfelvétele,fényképe van arról,hogy megpakolt hátizsákkal, zsidóktól lopott dolgokkal hagyta el az országot? Ez csak egy találgatás,ki kell tölteni a lapokat valamivel...Te meg beveszel mindent,jól terelgethető birka ámerikaihoz hűen.:)”
 • 66. elemér 2012. július 20. 07:56
  „Többet is foglalkoznak vele. Csatary 1948-ban felült a hajóra feleségével és 2 lányával és Kanadában ment, mint sok más náci társa lopott zsidó cuccokal, ékszerek és festményekkel. Hamis név alatt élt Montrealban és dolgozott a repülögyárban a munka szalagon. Valószinü jól keresett, meg a lopott holmikat értékesitette és 1970-ben vett magának egy házat. Floridában járt télen, mint a modosab kanadaiak. Tudnillik nekik az USA a menyország. Idejárnak dolgozni meg télen, közben kanadát istenittik nekünk, ahol befagy a seggük. Alapozott vádak alapján lett kitoloncolva. Valami lódoktorátusa lehet ennek a beképzelt szadista nácinak. Ilyesmit lehet letölteni és nyomtatni itt a net-n. (Montreal Gazette)”
 • 65. szabo1936 2012. július 20. 01:28
  „Elemer
  Olvasd el a Montreal Herald szerda esti kiadasat.Ok azt alitjak,hogy MrCsatarinak van egy 8 eves kislanya es a kislany edesanyja egy ballerina.Szoval MrCsatarinak jo izlese van a fehernepel mert egy ballarinat valasztot es negy egy kover opera enekes primadonat.97 evesnek van egy 8 eves kislanya hat a Mr.Csatary ur egy jo magyar csodor lehet!
  "Demjanuk egy segfej volt ep ugy mint Csatary" Vard meg a veget enek az ugynek mielot nyilatkozol!
  Nem szabad a lovad ele szaladni!”
84 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommillió forint értékben loptak el kábelt a BKV vonalairól

Mintegy hárommillió forint értékű kábelt loptak el szerda reggelre a BKV két vonaláról. Tovább olvasom