Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hazavinni könnyű, megoldani nehéz

Az orvos szerint is festi magát, aki azt állítja, hogy egy szikrányit sem visz haza a feszültségből. A szociális gondozó, aki árva kisgyerekekkel találkozik, pszichológushoz jár. A száztíz embert irányító igazgatónő is rájött, nem lehet otthon az ajtó mellett letenni azt a bizonyos batyut. Amiről nem lehet hallgatni, arról beszélni kell – mondja.
Az EU-ban negyvenmillió embert ér a munkahelyén olyan stressz, ami súlyosan károsítja az egészséget Illusztráció: MTI
A mese elején Kamilla kisasszony komor és barátságtalan, mert egy olyan hivatalban dolgozik, ahol tragédiákkal kell foglalkoznia nap mint nap. De áthelyezik egy másik intézménybe, és akkor kivirul; segít a gyerekeknek elintézni a gyeptéglát, Poldi bácsi pedig nyugodt szívvel mehet nyugdíjba, már nem fog hiányozni neki a gyep. Kamilla kisasszony nemcsak Janikovszky Éva meseregényében létezik, hanem a valóságban is.

A makói Egyesített Népjóléti Intézménynél olykor előfordul, hogy a fiatal munkatársat áthelyezik egy másik területre. Mert meglátszik az emberen, ha nem tudja elfelejteni a kisgyerek karját, a bőrön az apa öt ujjának nyomát. Az ENI-nél mindennap megpróbálják megváltani a világot. Az intézmény dolgozóihoz rendszeres időközönként pszichológus jár, az ilyen alkalmakat szupervíziónak hívják. Az igazgatónő, Rózsa Istvánné azt mondja, ezen túl is figyelni kell a munkatársakra, fontos, hogy fel tudják dolgozni, ami velük történik, és otthon ki tudják pihenni magukat.

– Tényleg nem lehet csak úgy egyszerűen a bejárati ajtó mellett letenni azt a bizonyos batyut; sokszor előfordul velem is, hogy otthon a munkámon gondolkodom. Azért vannak például a jó barátok, hogy találkozzunk, és én ilyenkor tényleg feltöltődöm – mondja az igazgatónő.

Szerinte is fontos, hogy az ember tudatosan gondoljon arra, mi az, ami a lelkét nyomja. És amiről nem lehet hallgatni, arról beszélni kell.

– Ha elesett embert alakítok a színpadon, aki ráadásul meg is hal a darab végén, nagyon nehéz úgy hazamenni, hogy ebből a család ne vegyen észre semmit – avat be egy érdekes lelki szituációba Pataki Ferenc
Mentősök a vízparton

Hat éve történt, hogy a makói mentőállomás vezető mentőtisztjének azt tanácsolta valaki, válasszon magának egy hobbit, például horgásszon. Szabó Alajos kipróbálta a horgászatot, és rájött: azt, amit ez a sport ad, mással nem lehet pótolni, a fizikális és lelki teher, ami egy ideje nyomasztotta, kezelhetővé vált. A vezető mentőtiszt az utóbbi néhány évben többször is megnyerte az OMSZ horgászversenyeit, egyéniben, és most már csapatban is.  
szegedi színész. Előfordul, hogy este kilenc után ér haza a háromgyermekes apa. Ferenc azt mondja, nem egyszerű feladat színész családjának lenni, de nem is lehetetlen. Az övéi már megtanulták, hogy a próbafolyamat 4-6 hétig tart, s vele többnyire a bemutató előtti héten fordul elő, hogy otthon is dolgozik a szerepén, fejben. Erre odafigyelnek. Már a gyerekek is tudják, hogy vannak könnyebb és nehezebb feladatok, utóbbi kategóriába tartozott például a Reviczky.

– Szerintem is festi magát az, aki azt állítja, hogy sohasem viszi haza a gondjait – mondja dr. Hegyes Ferenc, aki huszonnégy éve gyógyítja a kiszomboriakat. – Sokszor tényleg már az is segít kipihenni a napot, hogy az ember tudja, otthon megértő társ fogadja; és sohasem szabad elfelejteni, milyen nehéz megértő társnak lenni.

Az Európai Unióban egy nemrég készült felmérés szerint negyvenmillió embert ér a munkahelyén olyan stressz, ami súlyosan károsítja az egészséget. Mit érez ebből egy csöndes falu háziorvosa? Hegyes doktor azt mondja, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a beteg tüneteiről kiderül, nem szervi probléma okozza: több a pszichoszomatikus kórkép, mint valaha. Többnyire sikerül segíteni, és persze sokszor megtörténik, hogy nem.

– Idővel kialakul benned egy vékony réteg, amely védi a lelkedet a mindennapi, egyforma hatásoktól, de mégsem tesz részvétlenné, érzéketlenné, mert azonnal megsérül, ha valami erősebb behatás éri – mondja.

A most végző fiatal orvosok egy része ennyi pénzért, ilyen körülmények között nem is akar beteghez nyúlni, elmegy a diplomájával Nyugatra. Tíz éven belül viszont a most praktizálók kétharmada megy el – nyugdíjba. Ferenc azt mondja, ő mostanában akkor szomorodik el igazán, ha ezzel a helyzettel kell szembesülnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom