Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Hazatért Samu, a vakvezető kutya

Nádorváros utcái felé közelítve már a kocsiban csóválta a farkát, és élénk tekintettel figyelte az egyre ismerősebbnek tqnő házakat, bokrokat, fákat. Samu elszenvedett fájdalmára és kényszerq távollétére azonban az igazi gyógyírt az jelentette, hogy végre viszontláthatta kedvenc gazdáját, azt a győri családot, ahol a vakvezető kutya kivételes szeretetben él.
Mint arról a Kisalföld beszámolt, két és fél hete az egyik győri zebrán gázolta el egy autó a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének elnökét, akinek lába törött és a fején is megsérült. (Kisalföld, február 27., március 1.) Zilahi György akkor is (mint mindig) Samuval, a vakvezető kutyájával közlekedett, ám sem ő, sem pedig a derék állat nem észlelte a veszélyt, ebben a kereszteződésben pedig még nincs kattogó lámpa.
– Samu nekem több mint testőr, barátként ragaszkodom hozzá – simogatja meg betegágyából gazdája a vakvezető kutya buksiját. – Nem is tudom, mi lett volna, ha ő ott marad, vagy nem jön rendbe, ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy felelősséggel tartozom érte. A balesetem óta az első igazán nagy öröm most ért: Vasteleki Péter, a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskola vezetője hazahozta nekünk Samut.
A segítség a balesetet követő napokban jócskán elkelt Zilahiéknál, hisz felnőtt lányuk kerekes székhez kötötten él, a törött lábbal fekvő családfő mellett a hatvankilós kutyát képtelen lett volna mozgatni Zilahiné, a ház asszonya. Ekkor

sietett a győri család segítségére Vasteleki Péter, aki évtizedek óta rendőr- és vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozik, így Samu is az ő keze alatt nőtt fel.
– Többéves barátság fqz bennünket össze – szögezte le a kutyakiképző iskola vezetője, akit nem titkoltan megdöbbentett a gázolás híre. – A szerencsétlenségben óriási szerencse, hogy az állatot dr. Környei Tamás, az egyik győri orvoskolléga elsősegélyben részesítette, dr. Kendik Zsolt, az állatorvosi egyetem sebésze pedig megmqtötte.
A szakember véleménye szerint azonban a fizikai fájdalom mellett Samut olyan lelki trauma is érte a baleset miatt, amire teljes felépülése mellett is „emlékezni fog”. Országszerte több mint száz kutya tartozik a csepeli kutyaiskolához, ahol jelenleg húsz állattal foglalkoznak. Megyénkből jelenleg a győrsági Bodnár Zsolt és a szárföldi Borsodi Erzsébet vár vakvezető kutyára. A mosonmagyaróvári Kóbli Írisz segítőjét is Csepelen képezték ki. A három évtizede kisebb megszakítással mqködő „Somlai Angyalka Alapítvány a vakvezető kutyakiképzés javára” a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével karöltve mqködik, költségeik nagy részét a szervezet állja.
– Évente országosan 16–20 vak, illetve gyengénlátó embertársunk juthat vakvezető kutyához – mondja a kutyaiskola-vezető, aki az elmúlt évtizedekben vagy négyszáz állat felkészítésében, tanításában vett részt. – Ritkán, de előfordul, hogy gazdi és kutya nem igazán jönnek ki egymással. Ilyen esetekben is megpróbálunk segíteni, ám aki nem törődik az állattal, vagy egyszerqen nem használja ki a vakvezető kutya kínálta segítséget, annál az állat egyszerqen elveszti reflexszerq tudását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom