Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Hazatérnek a külföldön dolgozók

Magyarország - Az elmúlt hónapban nyolcvanhat külföldről hazaérkező állástalan jelentkezett a megyei munkaügyi kirendeltségeken, közülük Sopronban huszonegyen regisztráltatták magukat. A gazdasági válság a migrációt sem hagyja érintetlenül.


Sejteni lehetett, hogy a gazdasági válság a külföldön munkát vállalókat is eléri. A cégek, főként Ausztriában és Németországban először az idegen országból érkező munkavállalókat küldik el, ha az elkerülhetetlen költségcsökkentés leépítéssel is jár. Mindez azért van, mert védik a hazai terméket, szolgáltatásokat, munkavállalókat is. Magyarországon egyetlen év alatt 88 ezerrel nőtt az állástalanok száma, a KSH adatai szerint jelenleg 412 ezren vannak munka nélkül. Ebben benne van az a több ezer állástalan is, akik eddig a határainkon túl dolgoztak. A megyei munkaügyi kirendeltségeken is megnőtt a migráns ügyfelek száma, áprilisban összesen nyolcvanhat külföldről hazaérkező állástalan jelentkezett, a soproni kirendeltségen huszonegy migráns munkavállaló regisztráltatta magát.

A többség Ausztriában dolgozott, a mezőgazdaságban, építőiparban, a vendéglátás területén.

A legnagyobb a visszaesés az építőiparban, a feldolgozóiparban, a kiskereskedelmi és az idegenforgalmi ágazatban. Így ott a legnagyobb a leépítés is, és ezek a szektorok azok, ahol előszeretettel alkalmaztak magyar munkavállalókat. A felmérések szerint néhány ágazatban – egészségügy, házimunka – a kereslet emelkedésére lehet számítani.

– Az a munkanélküli, aki Magyarországon szeretne ellátást igényelni, és munkanélkülivé válását megelőzően az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában dolgozott, kérheti az adott tagállamban fennállt munkaviszonyának beszámítását az ellátás megállapításakor – tájékoztatott Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese. – Ha Magyarországon jelentkeznek a munkaügyi hivatalban, hiába dolgoztak előtte külföldön, mindenkire a magyar jogszabályok vonatkoznak.

Vörös Péter: ˝Érezni a válság hatásait, a legapróbb dolgokban is igyekeznek spórolni az osztrák cégek.˝
Vörös Péter: ˝Érezni a válság hatásait, a legapróbb dolgokban is igyekeznek spórolni az osztrák cégek.˝

– Az Osztrák Munkaügyi Szolgálat minimum 52 hetes munkaviszony után biztosít munkanélküli-járadékot az ausztriai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező külföldi álláskeresők részére. Ilyenkor Ausztriában kell igényelni a munkanélküli-ellátást is, de vállalni kell, hogy továbbra is kint keres munkát és nem szándékozik elhagyni az ország munkaerőpiacát – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A soproni Vörös Péter tizenhét éve dolgozik Ausztriában, most Hirmben, egy irodaszereket gyártó cég fröccsöntő üzemében gépkezelő. Megkérdeztük a tapasztalatairól a téma kapcsán.

– Hallottam, hogy néhány magyart elküldtek, de a közvetlen ismeretségi körömben nincs ilyen ember. Erősen lehet érezni a válság hatásait, a legapróbb dolgokban is igyekeznek spórolni az osztrák cégek. A munkahelyemen elég humánusan zajlott a leépítés, nyugdíjba vagy előnyugdíjba küldték az embereket. Átszervezték a munkát is, naponta háromnegyed órával többet dolgozunk és minden második péntek szabad. Azokon a napokon teljes a megtakarítás, hiszen nem mennek a gépek, a víz, a villany a fűtés. Ha elküldenének, én itt keresnék munkát újra, a kint töltött évek alatt ez csak a második munkahelyem. Megbecsülnek és én is megszoktam az itteni rendet – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két vízihullát is találtak

A Tiszában Tiszaszalkánál egy női, a Mászlony-pusztai tóban egy férfi holttestére bukkantak. Tovább olvasom