Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Hazánk klímája is megváltozik

A klímaváltozás természeti sokszínqségre gyakorolt hatása szempontjából Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint.
ErrQl Diana Ürge-Vorsatz, a jelentés készítésében részt vevQ Közép-európai Egyetem docense beszélt a dokumentumról rendezett budapesti konferencián. A szakértQ elmondta, hogy amíg más országokban csak egyes területek esnek az ökológiailag legmagasabb sérülékenységi besorolás alá, addig Magyarországon szinte alig van ettQl eltérQ térség. Rosszabb helyzettel Európában csak Belgium, a világon pedig a Dél-afrikai Köztársaság szembesül.
Diana Ürge-Vorsatz utalt arra, hogy a tudósok a természeti sokszínqség, azaz a biodiverzitás sérülékenységének meghatározásakor a fajgazdagságot fenyegetQ veszélyek kockázatait vették figyelembe, nem számolva a mezQgazdasági területeken elQforduló élQlényekkel.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangoztatta, hogy Magyarország a klímaváltozás hatásai szempontjából az átlagosnál fokozottabban kitett államok közé tartozik. Utalt azokra a meteorológiai számításokra, amelyek szerint a globális felmelegedés üteménél a magyarországi átlaghQmérséklet emelkedése majdnem másfélszer gyorsabb.
Diana Ürge-Vorsatz magyarázata szerint mindez azt jelenti, hogy a jelentésben az éghajlatváltozás egész Európára elQrevetített hatásai fokozottabban jelentkezhetnek. A jelentés intenzívebb téli csapadékot, ennek nyomán pedig hevesebb folyóáradásokat, továbbá hQhullámokat jósol. Magyarországot nem érinti,

Európát annál inkább a gleccserek olvadása, valamint a növénytakaró átalakulása. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom