Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Hazait csak korlátozással!

Pórul járhatnak, akik úgy döntenek, hogy horvátországi nyaralásukra bőven visznek magukkal „egy kis hazait”. Szomszédaink szabályozása szerint ugyanis csak korlátozott mennyiségű élelmiszerrel léphető át a határ.
A tengerpartra igyekvőknek bepakolás előtt érdemes a horvát élelmiszer-beviteli szabályokról tájékozódniuk.
A Horvátországba készülő magyar turistáknak oda kell figyelniük a csomagolásnál, hogy a határ átlépésénél ne érje őket kellemetlen meglepetés. Főleg az apartmant választóknak érdemes tájékozódniuk, mert a magyar háziasszonyok általában sok élelmiszert akarnak magukkal vinni, de ezek bevitelét a horvát törvények tiltják. Erről néhány megyénkbeli család a saját kárán értesült. Gyermekeiknek bőven pakoltak a nyaralás idejére „hazait", hogy a kicsik a tengerparton megszokott kedvenceiket fogyaszthassák. Aztán az élelmiszer többségét még a célba érés előtt kidobták, mert a vámosok megtalálták náluk.

Tiltott a házi készítésű

Pedig a szabályozás nem új, csak talán idén gyakoribbak a horvát vámosok ellenőrzései. És emiatt Horvátország budapesti nagykövetségén a szokásosnál többet csörög mostanában a telefon, tudtuk meg a konzuli osztály munkatársától, aki a beviteli korlátozásról tájékoztatást adott. Elmondta, hogy túlzás a hír, mely szerint tízórainak való szendvicset, egy napra való ennivalót tarthatnak maguknál a határon átlépők. Háromszáz kuna (mintegy tízezer forint) értékben vihető be élelmiszer (konzerv, üdítő, félkész termék) Horvátországba. Téliszalámi és sajt egykilónyi személyenként. Nyers húst nem lehet a határon átvinni, ahogy házi készítésű kolbászt, sonkát és tejterméket sem. Dobozos tejet maximum egy litert. Az előre lefőzött ennivaló tiltott áru, és a zöldség, a gyümölcs utaztatása sem javasolt.

Elkobzás, bírságolás

Öttagú családnál akár kartonnyi üdítő is lehet. A lényeg, hogy az összeghatárt ne haladja meg. Hogy ez a határon ne képezze vita tárgyát, érdemes az áruról számlát beszerezni. Azt is jó tudni, hogy égetett szeszes ital a tizenhét évesnél idősebbeknél egy liter lehet, bor két liter, cigaretta egy kartonnal. Aki nem biztos benne, hogy élelmiszercsomagja nem lépi túl a korlátozást, az a határon válassza a piros sávot. Így legfeljebb vámot fizettetnek vele vagy visszaviheti magyar területre az előírtat meghaladó ennivalót. A zöld sávban viszont, ha megtalálják nála a tiltott élelmiszereket, elkobozzák tőle és a vámosok négyszáz kunás bírságot is kiszabhatnak. Aki betegségből adódó diéta miatt visz magával élelmiszert, az a konzulátus tanácsa szerint tartson magánál idegen nyelvre lefordított orvosi igazolást. A tapasztalatok szerint a horvát vámosok „nem utaznak" a magyarokra, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a belépőket.

Bővebb információ a www.horvatorszag.hr honlapon található. Érdeklődni a Horvát Idegenforgalmi Közösségnél és a nagykövetség konzuli osztályán, az 1/269-5657-es telefonszámon lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

55. Eltérő szabványok, normák összehangolása

Tovább olvasom