Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

Hawaii a Kínai Népköztársaságban

Az utazó végtelenül misztikusnak és ugyanakkor végtelenül racionálisnak érzi ezt a világot.

Kína a nagy számok és méretek országa. Ha csak azt vesszük, hogy a világon majd minden negyedik ember kínai (1,3 milliárdnyian vannak), 400 millióan használnak mobiltelefont, északon Szibéria van, délen meg trópusok, több mint 2000 éve épült a világűrből is látható 6 ezer kilométeres nagy fal, a Pekingi Kacsa étterem egymillió kacsát süt meg évente, nem lehet csodálkozni, hogy végtelenül misztikusnak és ugyanakkor végtelenül racionálisnak érzi az utazó ezt a világot. Még akkor is, ha az Európa méretű országba néhány nap alatt csak éppen beleszagolni tudott.

A kínai himnuszban máig azt éneklik, hogy újabb és újabb nagy falakat épít ez a nép. Igaz. 1988-ban például azt mondták, hogy Kína legdélibb szigete, a Pekingtől bő háromórányi repülésre lévő Hainan váljék önálló gazdasági övezetté és turistaparadicsommá. És lőn. Míg a császári időkben még a kegyvesztett hivatalnokokat internálták ide, a világ végére, ma kelet Hawaiiának mondják a Dunántúl méretű szigetet. A szélességi kör is stimmel. Októbertől márciusig paradicsomi a klíma a nyaraláshoz, trópusi viharoktól sem kell tartani. Kirándulóhelynek pedig ott van egy egész hegyoldalnyi esőerdő. Klímája tényleg rendkívüli, egy nap alatt akár három évszak is lezajlik.

Hainan
A Hainan sziget legnagyobb városában, Haikouban található az ország egyik legnagyobb magán-légitársaságának, a Hainan Airlinesnak (HNA) a főhadiszállása, hatalmas reptere. A HNA fejlesztési terve évi harmincszázalékos növekedéssel számol. A Malév és a Hainan Airlines stratégiai megállapodásának köszönhetően ez év augusztus 4-étől közvetlen járattal juthatnak el az utasok Budapestről Pekingbe, heti három alkalommal. A kínai fővárosból a HNA járataival valamennyi fontos kínai nagyváros elérhető.

Sanya, a sziget csücskén Havanna mellett a világ második legtisztább levegőjű üdülővárosa. Itt található a csodálatos Yalong-öböl is, partjának ívét és színeit a szivárványhoz hasonlítják a helyi emberek, melyet türkizkék tengerből, krémszínű homokból és barátságos zöld pálmaligetekből festett meg a természet; a víz simogató, mint a szerelmes ölelkezés. Az ember meg hozzáteszi mindehhez a modern kényelem kellékeit. Mintha ültetnék, mindenfelé luxusszállodák, paloták nőnek ki a földből.

Tükröm, tükröm

Haikou
Hainan szigetén nem sajnálják a pénzt a turisztikai marketingre, ahogy tavaly, most is Sanyán rendezték meg a Miss World döntőjét. Külön körcsarnokot építettek erre az alkalomra. A világ legszebb hölgyei hetekig a szigeten készültek a versenyre. A döntőre a jegyek már hónapok óta elkeltek, árverésen adták el őket – az árak 500 dollárnál kezdődtek, de az egyik tajvani milliomos 3000 dollárt is megadott érte.
Kisemberekhez illően kisparcellákon dolgoznak viszont a helyi, lí nemzetiségű parasztok, háromszögletű kalapjaikban messziről úgy néznek ki, mint a mesebeli gombácskák. Állandóan kint vannak a rizsföldeken, háromszor aratnak egy évben  mégis szegények.

A világ végén

Legenda nélkül nincs jó turizmus. Kínában sem. Hainan egyik legérdekesebb zarándokhelye a világ vége, a sziget legdélibb csücskén. Évszázadokon át hitték az emberek, hogy ezen a döbbenetes mélységű, groteszk kövekkel szegélyezett horizonton elérték az égbolt és a tenger határát, a világ végét. Tényleg úgy néz ki ez a hely, mintha a jó Isten megunta volna a teremtést, s leszórta volna ide maradék köveit formázatlanul. Minden kőre felmásznak, pózolnak, fotózkodnak, mintha ők fedezték volna föl a világot. Persze csak melléjük másztam magam is...

Míg nem volt repülő, tényleg nagy szerelmi vallomásnak számított Kínában, ha valaki azt mondta, „a világ végére is elmegyek érted". Megéri, mert ha a párok az ég kövénél kézen fogva felvesznek egy kavicsot, s beledobják a tengerbe, kívánhatnak valamit. A turisztikai bizottság döntése szerint ez a varázslat most már akkor is működik, ha egyedül vagyunk, ám küldünk innen egy „búgó hangú" SMS-t kedvesünknek: „Itt vagyok a világ végén, de a szívem most is otthon van nálad!"

Háttal az égnek

Peking
Kínában az éttermi asztalok többnyire nagyok és kör alakúak, középen egy kisebb átmérőjű üvegpódiummal. Ezt kezdik el feltölteni a pincérek, elmennek úgy 25–30 fogásig. Tengeri herkentyűk, szárnyasok, emlősök, hüllők, ízeltlábúak, zöldfélék á-tól z-ig. Aztán elkezd forogni az üveglap, mint a rulett. Mert forgatjuk. A magyar asztaltársaságok a kötelező jázmintea félretolása és egy kupica torokszorító rizspálinka szíves lehörpintése után azonnal elkezdik kommentálni a látottakat, kóstoltakat. Meg egyszerűsítenek is: a párolt bambuszlevélbe göngyölt csigapörköltre könnyen ráfogják, hogy tőtike, a párolt selyemhernyógubóra meg, hogy szelídgesztenye. A főtt malacfül szálkákra vágott porcogójáról viszont meggyőzően állítják, hogy tintahal. Kínában nem mindig az a finom, ami szép, s nem mindig az a szörnyű, ami csúnya. A kókusztejes, valamilyen madárleves például nagyon ízlett. A kígyósült nem annyira. Azt meg már soha nem tudom meg, hogy sült teveorrot, vízi csótányt, galambagyvelőt, százéves tojást, rinocéroszszarvat végül ettem-e, hiszen röstelltem minden csemegéről megkérdezni, micsoda. Igaz lehet az a mondás, hogy a kínaiak mindent megesznek, aminek a háta az ég felé néz. Ezalól talán csak a fecskefészek kivétel.

Pekingi kacsa

A pekingi kacsa Pekingben utolérhetetlen. Ahogy a nagy falhoz kötelező elzarándokolnia annak, aki Kínában jár, a híres nagy kacsaétterembe vagy inkább kacsapalotába is okvetlenül be kell térnie. Valahol a 12. fogás táján tolták be az étkezés főhősét, a lángon forgatott, libaméretű sült kacsát, aminek olyan ropogós a bőre, mint a pirított cukor. Azt mondják, szívószállal fújják fel a bőrét, hogy minél szebben süljön. A pincér bárdnyi szikével apró érmécskékre nyesi szét Peking jelképes szárnyasát, amiből csak ezek a vendéglősök egymilliót vágnak le évente. Nagyon finom, akárcsak a kínai sör.
A kínai gasztronómiai filozófia egyszerű, a tiszta, eredeti ízekre esküszik. Rövid ideig süt, de nagy lángon, nem főz, hanem párol, és keveset sóz. Nincsenek is kövér emberek Kínában. Majd lesznek – a McDonald’s és a Burger King betelepülésével, ugyanis a nagyobb városokban máris megjelentek a „hízásra hajlamos" gyerekek.

Visszaszámlálás

A kínai nagyvárosokban a fejlődés szimbólumai az építkezések és a magas épületek. Lassan nem lehet látni tőlük Pekinget. A 2008-as olimpiára megkezdődött a visszaszámlálás, a Tienanmen téren hatalmas digitális óra méri másodpercnyi pontossággal a hátralévő időt. 180 milliárd jüant, forintban 4500 milliárdot szánnak a játékokra. Ha több lesz, hát istenem, lényeg, hogy elkápráztassák a világot. Újabb nagy fal épül tehát, amit olimpiának neveznek.
Őrfi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom