Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Havonta egymillióval többet ér

Szombatonként „pozsonyi karavánok” érkeznek lakáskeresőbe Rajkára és Dunakilitire. Takács Tibor ingatlanközvetítő szerint rengeteg házat újítanak fel a határszélen, melyek értéke most havonta egymillió forinttal nő. Egy húszéves, száz négyzetméteres lakás ára ott most már 25 millió forint: mégis kifogyhatatlan a kereslet.
„ A szomszéd szerint 27 millióért adták el a házukat a szlovákoknak, s azok nem is alkudtak belőle” – suttogják Dunakilitin a falubeliek egy-egy adásvétel kapcsán. Rajkán és Dunakilitin ugyanis lassan egy éve tart a felvásárlási láz a Pozsonyból kiköltözni vágyók körében (Kisalföld, 2006. augusztus 4., 2007. február 2.) A két településen pedig aki ügyes, most „jó pénzért” árulhatja házát. Mert vevő mindig akad: Takács Tibor ingatlanközvetítő szerint még mindig folyamatos és komoly az igény, s egyelőre kielégíthetetlen.

Szlovák karavánok

– A pozsonyi irodánkba folyamatosan érkeznek az érdeklődők – mondja az irodavezető, aki már a két faluban szórólapon is keresi ügyfelei részére az eladó házakat.

– Rajkán szombatonként a vasútállomásnál lévő parkolóba szlovák karavánok érkeznek, akiket az ingatlanközvetítők kalauzolnak egyik házból a másikba. Ez persze a helyiek fantáziáját is megmozgatta. Igaz, ez a faluképnek is jót tesz: jó néhány helyen tetőt cserélnek, újítanak, hogy drágábban lehessen eladni az ingatlant. A szlovák vásárlók pedig úgy vannak vele: ha megnéztek mondjuk két „rossz házat”, s találnak egy „közepeset”, akkor túl akarnak lenni az ügyleten, s megveszik azt. Sokan spekulálnak most a határszélen, s szinte hihetetlen: Rajkán havonta egymillió forinttal nő az ingatlan értéke.

Mit, mennyiért?

– A szlovákok 3–4 millió korona (22–30 millió forint) közötti házakat keresnek. Egy jó minőségq, húszéves, de semmi extrával nem rendelkező ház négyzetmétere 250 ezer forintba kerül Rajkán. Ez egy száz négyzetméteres ingatlan esetében tehát 25 millió forint. A tizenötmilliós – kicsit esetleg dohos – háztól félnek a pozsonyiak, azt kevésbé keresik: a vételárban harmincmillióig hajlandóak „elmenni”. Dunakiliti esetében nincs annyi érdeklődő, mint Rajkán, ám már ott is élénk a kereslet. A mobiltelefonos térerő itt is fontos: a település elején még van szlovák hálózat, ám a templom után már nincs: egy-egy üzlet megkötésekor ez is meghatározó lehet – mondta Takács Tibor.

Fordított tendencia

Érdekes, hogy az ittenihez képest fordított tendencia figyelhető meg Komárom-Esztergom megyében, ahol magyarok vásárolnak Szlovákiában házakat. Ennek oka az, hogy Pozsony és környéke jóval drágább, mint a Komáromhoz közel eső határszéli szlovák környék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIVEL TÖLTÖTTE MÁRCIUS 15-ÉT?

Tovább olvasom