Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Havazás: Országszerte takarítják az utakat

A közútkezelő arra kérte a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos eső és a havazás által érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van.

Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szerda délelőtt a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. A közútkezelő arra kérte a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos eső és a havazás által érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van.

Az FKF Zrt. közleménye szerint a fővárosban szerdán 8-10 centiméter hó várható. A cég 94 munkagéppel folyamatosan takarítja el a havat és szünteti meg a síkosságot a főutakon, a közösségi közlekedési útvonakon, a hidakon, a felüljárókon, az egészségügyi intézményekhez és a logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 450 hómunkással végzi a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők megtisztítását.

Arra kérték a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit: az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és szüntessék meg azok síkosságát a balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Dunántúl nagy részén és a délkeleti országrészben szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni. A cég ezért arra kérte a közlekedőket, hogy az adott térségekben csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

A társaság Útinform osztályának reggel 7 órai jelentése azt tartalmazza, hogy Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havazik, havas eső esik, illetve szállingózik a hó, latyakosak, vizesek és nedvesek az utak. Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében havas és hókásás a burkolat. Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, itt több szakaszon kell jegesedésre számítani.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerda éjfélig a Dunántúlon és északon összességében 5-20 centiméter, de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss, úgynevezett tapadó hó is hullhat.

A közútkezelő arra figyelmeztetett, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt a só a jeget megolvasztaná. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak.

Zala megyében hajnal óta folyamatosan esik a hó, az utak egyelőre járhatók, de délelőtt intenzív havazásra, esetleg ónos esőre is lehet számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának ügyeletese. A közútkezelő tíz munkagépe dolgozik a megyei utakon, így egyelőre valamennyi út járható. A főutakat alásózták, a burkolaton még nem marad meg a hó, de az utak latyakosak, nedvesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott egy autó Dabasnál, vezetője súlyosan megsérült

Súlyosan megsérült egy autóvezető, amikor személygépkocsija az árokba csúszott Dabas és Újhartyán… Tovább olvasom