Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Havazás: balesetek, útzárak - hófúvás kedden országszerte

Útzár van az M5-ösön és az M43-ason is. Kamionok szenvedtek balesetet Tolna, Veszprém, Zala és Baranya megyében is. Indulás előtt mindenki tájékozódjon!
22:50 - Ismét járható a Piliscsaba és Tinnye közötti út

Megszűnt az útzár a Piliscsaba és Tinnye közötti 1104. számú úton – közölte honlapján a rendőrség hétfőn este.

Az utat elakadt kamionok mentése miatt kellett korábban teljes szélességében lezárni.

22:45 - Négy jármű ütközött az M7-es autópályán Pákozdnál

Az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Pákozd térségében felborult egy kisteherautó, a segítségére sietők járműveibe pedig belerohant egy harmadik autó – tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Németh-Kész Mónika közleménye szerint a felborult járművet látva egy magyar és egy román személygépkocsi is megállt, hogy segítsen a sofőrnek. Ekkor hátulról a két autóba belerohant egy román személygépkocsi és a két járművet a kisteherautónak tolta.

A balesetben senki nem sérült meg.

A helyszíni szemle és a műszaki mentés folyamatban van, így a három sávból csak egy járható.

22:45 - Megindult a forgalom a 7-es úton Székesfehérvárnál

Megindult a forgalom a 7-es úton Székesfehérvárnál, miután befejeződött a korábban keresztbe fordult kamion műszaki mentése – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a 7-es út teljes Fejér megyei szakasza járható a 7,5 tonna össztömeg alatti járművek számára, míg az ezt meghaladó össztömegű tehergépjárművek közúti közlekedésének tilalma hétfő 22 órától kedd reggel 5 óráig életbe lépett.

22:30 - Kamionstop az ártándi határátkelő belépő oldalán

Nem engedik belépni hétfő estétől Ártándnál a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járműveket az országba - mondta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek, kiemelve, hogy az elő állatot és romlandó árut szállító kamionokra, illetve a magyarországi telephelyre közlekedő járművekre ez nem vonatkozik.

Kovács Károly rendőr őrnagy tájékoztatása szerint minden sofőrnek felhívják a figyelmét arra, hogy az M7-es autópályát részben lezárták, arra nem közlekedhetnek. A rendőrség emellett folyamatosan ellenőrzi a megye közútjain a tehergépkocsikat. A Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nehezebb járműveket nem engedik tovább közlekedni, azokat pihenőhelyeken állítják le.

22:20 - Részleges határzár Nagylakon és Röszkén

A rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel hétfőn este - néhány kivétellel - megtiltották a kamionok belépését a nagylaki és a röszkei határátkelőhelyen - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.

Varga Márta közölte, Nagylaknál és Röszkénél a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarországra, kivételt képeznek azonban a magyar kamionok, amelyek magyarországi telephelyre közlekednek vagy élő állatot, romlandó árut szállítanak, és elkerülik az M7-es autópályát.
A belügyminiszter a közbiztonság védelme érdekében részleges határzárat rendelt el, amellyel megtiltotta az államhatár átlépését a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárművek számára a szerb, a horvát és a román határszakaszon - tudatta a szóvivő.

22:00 - Kamionstop az M6-os tolnai szakaszán

Az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszára is kiterjesztette a kamionstopot a megyei védelmi bizottság hétfő este - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

A közlekedési tilalom a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozik - mondta el Boros Brigitta.
Az igazgatóság a honlapján közzétette, hogy az M6-os mellett a 65-es út teljes Tolna megyei szakaszán, a 61-es út Simontornya és Nagykónyi, valamint a 6532-es út Hőgyész és Dombóvár közötti szakaszán továbbra is kamionstop van érvényben.

21:40 - Négyen megsérültek egy árokba csúszó kisbuszban a 53-as úton

Négy ember megsérült, amikor egy szerb rendszámú kisbusz árokba csúszott az 53-as úton hétfőn este - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Gál Kristóf közölte: a sérülteket kórházba szállították. A kisbuszban nyolcan utaztak.

Újra beköszöntött a tél Magyarországra

21:35 - Somogyban nincs elzárt település, a 67-es főutat lezárták

A Somogy megye teljes területére 16 órakor elrendelt kamionstop továbbra is érvényben van, a várakozni kényszerülő gépjárművezetők ellátásáról a helyi védelmi bizottságok intézkednek, elzárt település nincs a megyében, a 67-es főutat a hóakadályok miatt Mernyénél lezárták - erről a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatta közleményben hétfő este az MTI-t.

Somogy megye tűzoltóegységeit a nap folyamán eddig 26 káresethez riasztották; hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járműveket kellett menteni.

Kaposújlakon a vasúti átjárónál egy német lakóautó felborult, az utasok elszállásolásáról a katasztrófavédelem közreműködésével a megyei védelmi bizottság intézkedik.

A rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel elrendelték a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmának korlátozását, ezért Somogyban a M7-es autópályán a Szlovénia irányába haladó 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát felfüggesztették, a járműveket a kijelölt kényszervárakozó-helyekre irányítja a rendőrség.

A Kapos Volán valamennyi járata közlekedik, kisebb elakadások, késések előfordulnak. Helyközi autóbuszjárat akadt el Somogybükkösdön, Bodrog és Kürtöspuszta között, a Torvaj és Lulla közti útszakaszon, Kaposváron és Oroszlónál. A járatok a műszaki mentés után folytatni tudták útjukat. Kaposdada és Zsippó kivételével a buszok minden településre eljutottak.

21:30 - Visszatérhet a forgalom az M7-esre Martonvásárnál

Martonvásárnál visszaengedik a forgalmat az M7-es autópályára - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfő este a rendőrség honlapján.

A pálya érdi leágazásánál a fővárosból kifelé tartó teljes forgalmat a rendőrök továbbra is a 7-es számú főútra terelik, de az autósok Martonvásárnál visszatérhetnek az M7-esre.

21:30 - Korlátozzák a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát Győr-Moson-Sopron megyében

Az M1-es autópályán Szlovéniába közlekedő, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek a 85-ös és 86-os számú főutak lehajtóinál nem térhetnek le a pályáról - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

A két főutat hétfő este óta nem használhatják a kamionok - tették hozzá közleményükben.


21:25 - Narancssárga riasztást adtak ki kilenc kistérségre

A hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki kilenc kistérségre, nagyrészt Jász-Nagykun-Szolnok megye területére hétfő este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

E szerint a ceglédi, a nagykátai, a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a karcagi és a tiszafüredi kistérségben erős hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Keddre a havazás és a hófúvás miatt már szinte az ország egész területére első- vagy másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre.

A meteorológiai szolgálat hétfő kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentős (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki. A Tiszántúlon a délkeleti határ közelében vegyes formájú csapadék is valószínű, az ország többi részén (Kisalföld, Alföld keleti fele, Észak-Magyarország) 5-15 centiméternyi hó hullhat.

Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás. Az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja majd a havat.


21:10 - Két súlyos baleset történt Veszprém megyében

Két súlyos és több könnyű sérüléses baleset történt hétfőn Veszprém megyében - tájékoztatta a mentőszolgálat megyei mentésirányítója az MTI-t.

Csermák József elmondta: Pápa térségében, Vanyola és Csót között egy motoros felbukott, súlyos fejsérüléssel a pápai kórházba szállították, Balatonszepezd és Zánka között pedig egy személyautó szenvedett balesetet, onnan is fejsérültet vittek kórházba, ezúttal Veszprémbe.

Ezeken kívül több, könnyű sérüléssel járó, valamint pályaelhagyásos balesethez hívták a mentőket, ezekben senki sem sérült meg - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a mentők a megyében egyelőre mindenhová eljutnak, csak a szokásosnál lassabban.

21:05 - Kamionstopot vezetnek be Fejér megyében is

Kamionstop lép életbe hétfőn 22 órakor Fejér megyében - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Németh-Kész Mónika közölte: a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek közlekedését korlátozzák, a kamionokat a legközelebbi parkolókba terelik.

21:00 - Egy kamion miatt teljes útzár van a 44-es úton a tiszaugi hídnál

Teljes útzár van a 44-es úton a Tisza-hídnál, mert egy kamion keresztbe fordult az úttesten hétfő este - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Gál Kristóf elmondta: egy kamion a 44-es út 25-ös kilométerénél is keresztbeállt az úton, ott azonban félpályán megindult a közlekedés.

A szóvivő tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem a 25-ös kilométernél álló kamion műszaki mentését kezdte először, majd a 32-es kilométernél veszteglő kamion mentése következik.

20:40 - roszország európai területén katasztrofális a helyzet

A havazás és a hófúvás miatt katasztrofálissá vált a helyzet Oroszország európai területének középső részén - jelentette hétfőn a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

Az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos Brjanszki területtől (megyétől) egészen a Moszkvától északkeletre lévő Kosztromáig, északról dél felé haladva pedig Tvertől Voronyezsig erős szél és havazás jellemzi az időjárást.

A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki 13 régióban, így a Kurszki, a Brjanszki, a Vlagyimiri és a Tulai területen (megyében).

Voronyezsben a nyomozóhatóság büntetőeljárást indított körülbelül kétmillió rubel (24 millió forint) elsikkasztása miatt. A pénzt a hó eltakarítására kellett volna fordítani.

Moszkvát és környékét is beborította a hó. Az erős havazás reggel megbénította a közlekedést, estére azonban, ahogy ezt a yandex.ru internetes keresőprogram dugótérképe mutatta, sehol sem alakult ki közlekedési dugó. A hóhoz egyébként hozzászokott moszkvaiak főként a mellékutakról hiányolják a munkagépeket, és azt is kifogásolják, hogy az utóbbi 24 órában már a járdákat sem mindenütt takarították le.

Dél-Oroszországban az árvíz veszélyezteti a lakosságot. A Rosztovi területen (megyében) a Don folyó több mint húsz települést öntött el, közöttük Azovot és Taganrogot. Az Azovi-tenger partvidékén is több száz lakóház került víz alá. Az árvizet ott az erős szél keltette hullámzás okozta. Szaratovban is számítani kell árvízre. Ugyancsak árvízveszély van a szibériai Novoszibirszk környékén. A régióban a hadsereg segítségével robbantják szét a folyókon feltorlódott jeget.

Vlagyimir Putyin orosz államfő is intézkedni kényszerült a rendkívüli helyzetben. Utasította a régiók kormányzóit, hogy minden erőt mozgósítsanak a lakosság támogatására és a természeti viszontagságok leküzdésére.

20:30 - Visszatért a tél Horvátországba is

Országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben a hó, a jegesedés és a viharos szél Horvátországban - közölte a horvát közszolgálati televízió (HTV) hétfő esti híradásában.

Északnyugaton és a hegyvidéki részeken sűrű havazás nehezítette a közlekedést, a Tengermelléken - Rijeka és Senj - környékén jegesedés és viharos szél miatt korlátozták a forgalmat, több szakaszon le kellett zárni az Adria felé vezető utakat.

A dél-dalmáciai Dubrovnikban szélvihar tombolt, időnként 120 kilométeres széllökésekkel.

Zágrábban a reggel óta nem szűnő havazás következtében 13-20 centiméteres hótakaró alakult ki. A csapadék a reggeli és délutáni csúcsidőben közlekedési káoszt okozott a horvát főváros egyes részeiben. A nyolcszázezres város néhány nyugati negyedében tovább rontotta a helyzetet, hogy csőtörés miatt a távhő- és melegvíz-szolgáltatás is szünetelt vasárnap estétől hétfő délutánig.

A zágrábiak nem emlékeznek a mostanihoz hasonló sűrű havazásra március végén. Gorski Kotarból, Horvátország hegyvidéki részéből viszont arról számoltak be, hogy 2006-ban még május végén is belepte a környéket a hó.

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország északnyugati részében, valamint a hegyvidéken folytatódik a havazás, a tengerparton, különösen Dalmáciában esőre, jegesedésre kell számítani.

A csapadékfelhők felszakadozása legkorábban szerdára, csütörtökre várható.

20:20 - Korlátozzák a teherautók forgalmát a 13-as és a 81-es úton

Intenzíven havazik Fejér és Komárom-Esztergom megyékben, ezért parkolókba terelik azokat a tehergépjárműveket, amelyek Fejér megyén mennének keresztül, és csak azokat engedik tovább, amelyek úti célja Fejér megye - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Léber Gabriella elmondta, Keréktelekinél, Komáromnál, Oroszlányban és Bokodon jelöltek ki a rendőrök olyan parkolóhelyeket, ahol a tehergépjárművek át tudják vészelni az újabb havazást. Az M1-es autópályán kihelyezett jelzőtáblák is figyelmeztetik a tehergépjárműveket, hogy ne hajtsanak le a sztrádáról a 13-as útra.

Komárom-Esztergom megyében egyre havasabbak, Kisbér térségében jegesek az utak, ezért a rendőrség figyelmezteti az állampolgárokat, hogy csak rendkívül indokolt esetben induljanak útnak. Kedden megszakításokkal ugyan, de napközben is esni fog a hó, késő délutántól valószínű intenzívebb havazás.


19:45 - Teljes kamionstop a zalai gyorsforgalmi utakon

Nem használhatják a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek az M7-es autópálya és az M7-es autóút teljes zalai szakaszát - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő este az MTI-vel.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott 18 óra 30 perckor rendelte el a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának ideiglenes korlátozását. A tilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól mindkét irányra, az M70-es autóút teljes szakaszán ugyancsak mindkét irányra érvényes, de a 86-os főút szlovén határhoz közeli szakaszára is kiterjed.

Zalában a kora délutántól intenzívvé vált havazás miatt az utak csak nehezen járhatók, több helyen is újabb járművek akadtak el.

A 74-es főúton Barnakpusztánál három nyerges vontató, Nagykanizsán egy tartályos kamion, Lentiben a szükségparkolók felé tartó kamionok akadtak el, Gellénháza és Zalatárnok között egy kamion csúszott félig az árokba. A 75-ös főút több pontján is fennakadások vannak a közlekedésben, Zalatárnoknál egy pótkocsis járműszerelvény akadt el, Pölöskénél négy kamion került a hó fogságába, emiatt a közútkezelő munkagépei sem tudtak továbbhaladni, Alsópáhokon pedig szintén egy kamion fordult keresztbe és zárta el teljesen az utat.

Rendőrök állítják le a sűrű hóesésben a határ felé tartó kamionokat az M7-es autópályán, Letenye közelében 2013. március 25-én. A havazás és hófúvás miatt csúszóssá, veszélyessé vált útszakaszokon délutánig több baleset is történt, sok kamion akadt el. Országszerte négy autópályán, valamint több fő- és mellékúton korlátozzák a teherforgalmat. MTI Fotó: Varga György

19:45 - Baranyában kamionstop lépett életbe

Pécs, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Kamionstopot rendelt el Baranya megye egész területére a megyei védelmi bizottság hétfő este a hóhelyzet miatt - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közleményben az MTI-t.

Kasza Anett közölte: a kamionstop este hét órától érvényes. Hozzátette, hogy a Horvátország felőli határbeléptetésnél hat órától szintén korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok forgalmát.

A tűzoltó főhadnagy kitért arra, hogy a 6607-es számú úton, Somogyhatvannál teljes útzár van érvényben Lad irányába, Pécsen a Kénes út továbbra is le van zárva.

A helyközi autóbuszjáratok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nincsenek, azonban Lothárdra, Cserkútra, és Kővágótöttösre továbbra sem indulnak buszok. A pécsi helyi járatú autóbuszok közül a 35-ös Dömörkapuig, a 36-os Bálics megállóig jár.

A havazással összefüggésben eddig nyolcszor vonultak ki a katasztrófavédelem egységei.

19:40 - Lezárták a 7-es főutat Székesfehérvárnál

Teljes szélességében lezárták a 7-es főutat Székesfehérvár határában egy keresztbe fordult kamion és több kisebb baleset miatt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint egy kamion a 60-as kilométerszelvényben keresztbe fordult az úton. A nyerges vontatóból ömlik a gázolaj. A műszaki mentés tart.

Ezen a szakaszon több kisebb közlekedési baleset is történt, ezért a rendőrök a főutat teljes szélességében lezárták. A forgalmat Székesfehérvár és Agárd felé terelik el.


19:35 - Ismét járható a 62-es út Perkátánál

Feloldották az útzárt a 62-es úton Perkáta és Szabadegyháza között, ahol korábban árokba csúszott egy személygépkocsi - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Kiss Z. Edward elmondta, hogy a baleset akkor következett be, amikor a jármű egy teherautót előzött. Az autó utasai közül ketten súlyosan, egy könnyebben sérült meg.


19:30 - Több baleset történt Somogy megyében

Több baleset is lassítja a közlekedést Somogy megyében a havas utakon: az M7-es autópályán egy utánfutó felborult, egy kamion pedig szalagkorlátnak ütközött - közölte a megyei rendőr-főkapitányság hétfő este az MTI-vel.

Az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 127-es kilométernél, Balatonszárszónál egy tehergépkocsi utánfutója felborult, és teljesen elfoglalja a külső sávot. A belső sávon lassan, de haladhat a forgalom, a műszaki mentés tart.

Baleset történt az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán is: a 135-ös kilométernél egy kamion szalagkorlátnak ütközött.

Kaposújlaknál a vasúti átjáróban nem sokkal 18 óra előtt felborult egy lakóautó, amely az úttestet fél pályán elfoglalja. Ezzel egy időben Lábod és Nagykorpád között egy kisteherautó árokba csúszott.

19:00 - Somogyban forgalomkorlátozásokat vezettek be

Somogy megye összes útjára forgalomkorlátozást rendeltek el a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek számára hétfő délután - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel. A megyében több útszakasz nehezen járható.

A barcsi határátkelőnél a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsikat nem engedik belépni Horvátországba, az ennél kisebb össztömegű járműveket pedig hólánc vagy téli gumi használatára kötelezik. A berzencei határátkelőhelynél egyelőre nincs korlátozás.

A főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamatos havazás miatt több útszakasz nehezen járható, ezért aki teheti, ne induljon útnak.

A rendőrségi közlés szerint a szomszédos Baranya és Tolna megyében erős hófúvás alakulhat ki, ott az erős szél magas hótorlaszokat emelhet. A legfrissebb előrejelzés szerint 20 centiméternél több hóra lehet számítani Fejér, Somogy és Tolna megyében, és kedden erős hófúvás várható.

A rendőrség az útnak indulókat arra kéri, hogy előzetesen tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról. Az aktuális meteorológiai veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetők a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

18:08 - Baranyában egy helyen van forgalomkorlátozás

Baranyában a pécsi Kénes út kivételével késő délutánra megszűntek a korábbi egész- és félpályás útlezárások, de a 66-os főút Pécs és Sásd közötti szakaszán továbbra is korlátozzák a 7,5 tonnát meghaladó összetömegű tehergépjárművek forgalmát.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható közlemény szerint a teherautókat Pécsett a Komlói úton, valamint Sásd belterületén megállítják, a sofőröket tájékoztatják a helyzetről, és ha szükséges, gondoskodnak az ellátásukról.

A megye útjai havasak, nedvesek, hóátfúvást eddig sehol sem tapasztaltak, minden település megközelíthető. Jelenleg nem járnak buszok Lothárd, Cserkút, Kővágótöttös, Szilágy, Berkesd és Kökény településre, Pécsen a 35-ös helyi járat a Dömörkapuig, a 36-os busz Bálics megállóig jár. A havazással összefüggésben eddig hétszer vonultak ki a katasztrófavédelem egységei.

Az előrejelzések szerint a szél erőssége a mostani óránkénti 50-60 kilométeres sebességről estére fokozatosan mérséklődik. A mínusz 4-5 Celsius-fokos hőmérséklet következtében az utak burkolata jeges lesz, a havazás várhatóan reggelig folytatódik.

 Tűzoltók segítségével rendőrségi terepjáró húz ki a szántóföldről egy személygépkocsit Nemesvámos mellett 2013. március 25-én. Az autó a havas úton megcsúszott, majd az árokba hajtott és felborult. MTI Fotó: Nagy Lajos

18:01 - KF: több autópályán korlátozzák a kamionforgalmat

A télies útviszonyokra való tekintettel több autópályán korlátozzák a kamionforgalmat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délután az MTI-vel.

A közlemény szerint az M6-os és az M7-es autópályán valamennyi kamion, az M3-as és az M5-ös autópályán pedig a Szlovéniába tartók számára teljes forgalomkorlátozás van érvényben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy már tíz megye több térségében, valamint a főváros területén elsőfokú riasztás van érvényben a várható hófúvás miatt. A meteorológiai előrejelzések szerint az esti és az éjszakai órákban várhatóan folytatódik a havazás. "A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekben senki ne induljon útnak, azok úti célként is kerülendők" - hangsúlyozta az OKF.

A főigazgatóság mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális és a várható időjárásról, valamint kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Az aktuális riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu, a forgalomkorlátozásokról és az útlezárásokról a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalon lehet tájékozódni. A további részletekről az érintett megyék katasztrófavédelmi igazgatóságának a honlapján is találhatók információk.

Kitértek arra, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívószámok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Azt kérték, hogy ha valaki bajba kerül, vagy tudomása van arról, hogy valakinek segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös számon.

17:55 - Járművek akadtak el, csúsztak az árokba Somogy megyében

Járművek akadtak el a hóban, csúsztak az árokba hétfőn Somogy megyében is, az M7-es autópályán közlekedőket a változtatható jelzésképű táblákon folyamatosan tájékoztatják a közlekedési helyzetről.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság arról tájékoztatta az MTI-t: Somogy megye területén a havazás intenzitása várhatóan nő, ehhez óránkénti 30-50 kilométeres szél társul, ezért a megye több területén hóátfúvások alakulhatnak ki. Somogyban hétfőn 13 órakor megkezdte működését a megyei védelmi bizottság operatív törzse, munkájában részt vesznek a hóhelyzet kezelésében érintett szervezetek képviselői.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága azt közölte, hogy jelenleg 34 munkagépük dolgozik az utakon. A legkritikusabb útszakaszokra (a 66-os főút Szentbalázs és Gödre között, a 67-es főút Simonfa és Bőszénfa között) egy-egy hóeltakarító munkagépet irányítottak. Ha az szükségessé válik, a cég további 100-120 munkagépet tud szolgálatba állítani.

A Kapos Volán Zrt. arról számolt be: kisebb-nagyobb késésekkel valamennyi járatuk közlekedik. Egy buszjárat elakadt a kercseligeti bekötőúton, műszaki mentését a cég a saját eszközeivel végzi. Felvették a kapcsolatot a megye oktatási intézményeivel annak érdekében, hogy a tanulók a délutáni csúcsforgalom előtt biztonságban hazaérhessenek. Járatkimaradással nem kell számolni, a cég melegedőbuszok üzembe állítására is felkészült.

Az E.ON arról tájékoztatott, hogy sem az áram-, sem a gázszolgáltatásban nincsenek fennakadások Somogyban.

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a szlovén hatóságok korlátozták a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek forgalmát a szlovén-magyar határszakaszon, a Szlovéniában és az olasz-szlovén határszakaszon kialakult havazás és hófúvás miatt. A dunántúli útszakaszokon ezért lassuló forgalomra, torlódásokra lehet számítani. A kaposvári rendőrkapitányság és az M7-es autópálya-rendőrség szolgálatát két-két terepjáróval megerősítették, és további átcsoportosításokra is felkészültek.

A helyi védelmi bizottságok operatív törzseinek megalakítását 15 órától rendelte el a megyei védelmi bizottság, ezek lokális intézkedésekkel segítik az esetlegesen rászorulók elhelyezését és ellátását.

A megye tűzoltóegységei tíz helyen vettek részt hóban elakadt, árokba csúszott, balesetet szenvedett járművek mentésében.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság kiemelte, hogy a legfőbb cél az állampolgárok biztonságos hazajutása. Közölték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy éjszakára ne maradjon senki az úton, kiszolgáltatottan.

Felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljon el. (A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló.) A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívószámok a nap 24 órájában elérhetők, azt tanácsolták: a bajbajutottak hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

17:43 - Kamionstop négy Tolna megyei útszakaszon

Kamionstopot léptettek életbe a havazás miatt négy Tolna megyei útszakaszon - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Boros Brigitta tájékoztatása szerint a 65-ös út teljes Tolna megyei szakaszán, a 61-es úton Simontornya és Nagykónyi, a 6510-es úton Iregszemcse és Nagykónyi között, valamint a Hőgyésztől Dombóvár felé vezető úton nem közlekedhetnek kamionok.

Az M6-os autópálya Pécs felé vezető, jobb oldali pályatestén, Dunaszentgyörgynél jelenleg is tart két, balesetet szenvedett kamion mentése, a forgalmat a dunaszentgyörgyi pihenő felé terelik el.

A szóvivő elmondta: az egyik kamion tűzveszélyes oldószert, xilolt szállított, a rakomány nem sérült meg.

17:10 - Kamionstop két zalai főúton

Nem közlekedhetnek a kamionok Zala megye két fő útvonalán, az M7-es autópályán és a 86-os főúton a szlovén határ irányába - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-t.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében 16 óra 30 perckor ideiglenesen korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú kamionok közlekedését. A tilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól a nyugati irányba tartó forgalomra, a 86-os főúton a vas-zalai megyehatártól a déli irányba haladó forgalomra vonatkozik.

Újra beköszöntött a tél Magyarországra. Fotó: MTI (galéria)

A zalai katasztrófavédelem közölte azt is: két, még üres szükségparkolóhely kivételével - ahol összesen mintegy 600 kamion fér el - az M7-es autópálya és az M70-es autóút térségében minden pihenőhely és a kamionterminálok is megteltek.

Részben enyhítették ugyanakkor a szlovén hatóságok a még délben elrendelt forgalomkorlátozást, a szlovén rendszámú kamionokat már beengedik Szlovénia területére.

17:05 - Baleset miatt lezárták az M43-as Budapest felé vezető szakaszát

Baleset miatt le kellett zárni az M43-as autópálya Budapest felé vezető oldalát Szeged határában a régi 5-ös út és az M5-ös autópálya között – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta: a sztráda 1-es és a 2-es kilométere között egy kamion keresztbe fordult. A műszaki mentés idejére a rendőrség nem engedi fel a forgalmat az autópályára, a járműveket az 5-ös útra terelik.

17:00 - Elakadt kamionok és útlezárások Baranyában

Baranyában a havazás, elakadt járművek, útlezárások nehezítik a közúti közlekedést hétfőn. A vasúti közlekedésben nincs jelentősebb fennakadás, de kisebb késések előfordulhatnak. A helyközi autóbuszok menetrend szerint, nagyobb késések nélkül járnak.

Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Pécsen a Kénes utat lezárta a közútkezelő, és teljes útzár van érvényben Máza és Komló között egy kamion elakadása miatt.

Hozzátette: szintén elakadt teherjárművek miatt haladhat csak fél pályán a forgalom a 6-os út 208-as kilométerszelvényénél a Tortyogó közelében, továbbá a 66-oson Oroszló külterületén.

Újra beköszöntött a tél Magyarországra. Fotó: MTI (galéria)

A 66-os úton Sásd és Pécs között kamionstop van érvényben.

Kővágótöttösön egy busz elakadt, a mentése még tart. A pécsi helyi járatú autóbuszok közül a 35-ös Dömörkapuig, a 36-os Bálics megállóig jár.

A katasztrófavédelem egységei délelőtt két közúti baleset helyszínére vonultak ki, valamint elakadt és árokba csúszott járműveket és utasokat mentettek.

Az áram- és a gázellátás folyamatos a megyében.

16:55 - Ítéletidőre számítanak Románia déli részén hétfő estétől

A román rendőrség közlekedési részlegének tájékoztatási központja (Infotrafic) nem ajánlja az autósoknak, hogy a hétfő estétől kedd délutánig várható ítéletidőben Románia déli megyéibe induljanak.

Az Infotrafic központ azt javasolja azoknak az autósoknak, akiknek feltétlenül utazniuk kell Romániába, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak, készítsék fel téli útviszonyokra járműveiket, és az időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjenek.

A figyelmeztetés azokra a megyékre érvényes, amelyekre a romániai Országos Meteorológiai Szolgálat sárga, illetve narancssárga színű figyelmeztetést bocsátott ki.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfő este 20 órától kedd délután 14 óráig nagy mennyiségű csapadék és erős szél várható Erdély déli peremvidékén és az ezektől délre fekvő területeken. A figyelmeztetés Erdélyben Krassó-Szörény, Hunyad és a székelyföldi Kovászna megyére, valamint Brassó és Szeben megye déli részeire érvényes.

Újra beköszöntött a tél Magyarországra. Fotó: MTI (galéria)

A meteorológusok előrejelzése szerint a csapadék elsősorban hó formájában fog lehullani, és az óránkénti 55-60 kilométeres sebességgel fújó szél hótorlaszokat képezhet az utakon. A meteorológiai szolgálat kedden a hajnali 4 és a 14 óra közötti időszakra adta ki a narancssárga riasztást Bukarestre és a fővárostól nyugatra eső romániai megyékre. Itt a széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Mircea Pop, a Romániai Autópályák és Országutak Társaságának (CNDANR) vezérigazgatója a kormány illetékes intézményeinek vezetőiből alakult válságstáb hétfői tanácskozásán elmondta, mérlegelik annak a lehetőségét, hogy hétfő estétől kedd délig lezárják a kevésbé forgalmas országutakat az ország déli részén. A társaság az erőit arra összpontosítja, hogy biztosítsa a Bukarest-Pitesti-Nagyszeben, a Bukarest-Brassó, a Bukarest-Craiova-Temesvár, a Bukarest-Konstanca és a Bukarest-Giurgiu útvonalak járhatóságát.

A válságstábot vezető Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes arra kérte a rendőrséget, hogy ha a helyzet megköveteli, ne habozzon lezárni az utakat, még ha ez elégedetlenséget váltana is ki a járművezetők részéről.
16:45 - Felborult teherautók Veszprém megyében

Felborult teherautók nehezítik a közlekedést Veszprém megyében; a 8-as úton, Márkónál Veszprém felé teljes az útzár - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

Ferenczi Tímea elmondta: Farkasgyepűnél felborult egy kamion, ezért a 8-as útról Pápa felé nem lehet behajtani. Szintén a 8-ason, Márkónál kisteherautó borult fel, ezért Veszprém felé mind a két sávot lezárták a rendőrök.

Veszprém és Balatonfüred között a nosztori emelkedőn felfelé nem lehet haladni, lefelé pedig araszolva halad a kocsisor.

16:40 - Lezárták az M5-ös Szeged felé vezető oldalát Kecskemétnél

Lezárták az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalát Kecskemét és Kiskunfélegyháza között hétfő délután, mert az úton keresztbe fordult egy kamion - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Gál Kristóf közölte: jelentős torlódásra lehet számítani az autópálya érintett szakaszán, a 92-es kilométernél.

16:35 - Útzár a 62-esen baleset miatt

Árokba csúszott egy személygépkocsi a 62-es főúton Perkáta és Szabadegyháza között, emiatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő délután az MTI-vel.
Kiss Z. Edward elmondta, hogy a baleset akkor következett be, amikor a jármű egy teherautót előzött.
Az autó utasai közül ketten súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.

16:15 - Közepes készültség a Liszt Ferenc-repülőtéren

Elérte a  havazás a budapesti Liszt Ferenc-repülőteret, ezért hétfő délután  három órakor közepes szintű készültség lépett életbe - közölte a  Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel.  

Hardy Mihály elmondta: este hét óráig közepes készültség  lesz érvényben a repülőtéren, elősózzák a pályákat.   

Az előrejelzések szerint este hét órától egész éjszakára  intenzív havazás várható, ezért akkor teljes készültség lép életbe.  Ennek megfelelően folyamatos lesz a hóeltakarítás, minden gép és  gépkezelő készenlétben áll majd, hogy a várhatóan nyolc-tíz  centiméter hó ellenére zavartalan legyen a repülőtér forgalma -  tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Újra beköszöntött a tél Magyarországra. Fotó: MTI (galéria)

16:10 - Kamionok balesete az M6-oson

Tűzveszélyes  anyagot szállító kamion szenvedett balesetet az M6-os autópályán  Dunaszentgyörgynél - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.  

A jármű összeakadt egy másik kamionnal, majd mindkettő  megpördült az úttesten - közölte Deák Balázs, a Tolna Megyei  Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.  

A balesetben az egyik jármű sofőrje megsérült - tette hozzá.  

Az M6-os autópálya járható ugyan, de végig jeges, csúszós, ezért  aki teheti, ne induljon útnak - hívta fel a figyelmet.  

Közlése szerint járhatatlan a 65-ös főút Szakálynál, ahol egy  nyerges vontató fordult keresztbe a csúszós úton, valamint a havazás  miatt elakadt gépkocsik miatt lezárták a 6-os és a 65-ös út  kereszteződését.

15:45 - Szükségparkolók Zalában

Letenye és Lenti térségében szükségparkolóhelyeket jelölnek ki a helyi védelmi bizottságok a szlovén hatóságok által a határon életbe léptetett forgalmi korlátozás miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökeként soron kívüli intézkedést adott ki a magyar-szlovén határon feltorlódott kamionok miatt kialakult helyzet és a rendkívüli időjárás következményeinek kezelésére.

Az intézkedés alapján a letenyei és a lenti védelmi bizottságok szükségparkolóhelyeket jelölnek ki a forgalomkorlátozás által érintett járművek számára, illetve felveszik a kapcsolatot a karitatív szervezetekkel, hogy szükség esetén biztosított legyen a járművek sofőrjeinek, utasainak ellátása.

A tehergépjárműveket a terminálokban, majd az autópálya melletti pihenőhelyeken helyezik el, ha ezek megtelnek, akkor a szükségparkolóhelyekre irányítják őket. A feltorlódott tehergépjárművek között lévő veszélyesáru-szállítmányokat elkülönítve helyezik el - tette hozzá a zalai katasztrófavédelem.

14:30 - Kamion balesete miatt csak fél pályán járható az M6-os Paksnál

Megcsúszott és keresztbe fordult egy kamion az M6-os autópálya 135-ös kilométerénél, a sztrádán ezért csak fél pályán lehet közlekedni Paks térségében - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfő délután az MTI-vel.

Deák Balázs tájékoztatása szerint a megyében a folyamatos havazás miatt több baleset is történt.

Az 55-ös úton Pörbölynél, illetve az alsónyéki elágazásnál személygépkocsik csúsztak árokba.

A 65-ös úton Hőgyésznél három kamion is keresztbe fordult az úttesten, itt jelenleg csak a kapaszkodósávon lehet haladni.

Újra beköszöntött a tél Magyarországra. Fotó: MTI (galéria)

14:25 - Egy órán belül három baleset történt Bács-Kiskun megyében

Egy órán belül három baleset történt a havazás miatt csúszóssá vált utakon hétfőn Bács-Kiskun megyében: két autó árokba szaladt, egy kerékpárost pedig elütöttek - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Gál Kristóf közölte: egy személygépkocsi az 55-ös úton az árokba hajtott, a járműben az utas sérült meg. A másik autó Hajós és Császártöltés között borult árokba, erről a helyszínről szintén az utast kellett kórházba szállítani.
Foktő és Kalocsa között egy személygépkocsi elütött egy kerékpárost, őt is kórházba szállították - tette hozzá a szóvivő.

14:04 - A kamionokat pihenőkbe, leállósávba terelik az M7-es somogyi szakaszán

Pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávokra terelik a kamionokat az M7-es autópálya somogyi szakaszán, miután a magyar-szlovén határon nem engedik át a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket - közölte Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a honlapján.

A tájékoztatás szerint a tehergépjárművek a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel nem léphetik át a határt 12 óra 30 perctől bizonytalan ideig a Zala megyei Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál.

A Somogy megyei rendőrség azt írta, hogy a megyében a berzencei és a barcsi határátkelőn a személyautó- és a kamionforgalom továbbra is zavartalan.

Somogyban jelenleg nincs lezárt út és elzárt település, de már két baleset történt a havazás miatt is. A Várda-Juta közötti útszakaszon két autó ütközött, nem sérült meg senki. Juta és Kaposvár között pedig egy személygépkocsi árokba csúszott, egy ember megsérült.

A rendőrség felhívja a sofőrök figyelmét, hogy a havazás miatt a 67-es úton, a "simonfai tetőnél" nehezen járható az út kamionnal.

Emlékeztettek arra, hogy a meteorológiai szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, mert 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó várható.

13:36 - OKF: indulás előtt mindenki tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn délután ismételten felhívta a figyelmet, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, továbbá figyelje a hatóságok tájékoztatóit.

A közleményben kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat kibővítette korábbi figyelmeztető előrejelzését, amely szerint hétfőn a Dunántúl nagy részén és a Duna-Tisza köze déli részén hófúvásokra, valamint 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hóra lehet számítani.

Továbbra is fennáll, hogy Baranya és Tolna megye területén erős hófúvás alakulhat ki, ott a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat is emelhet. Az újabb figyelmeztetés szerint viszont szintén hétfőn Fejér, Somogy és Tolna megye területén 20 centimétert meghaladó hómennyiség is leeshet, kedden pedig erős hófúvás várható Pest megye déli és Jász-Nagykun-Szolnok megye térségében - emelték ki.

Az OKF mindenkitől azt kéri: csak a téli időjárásnak megfelelő járművel induljon útnak. Ezzel együtt felhívta a figyelmet, hogy az utakon lassabb közlekedésre és fennakadásokra kell készülni.

Hétfő délelőtt a hófúvás miatt már Heves megyére is kiadta a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Ezzel együtt tizenegy megyében és Budapesten vannak érvényben figyelmeztetések a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

13:27 - Nincs fennakadás a közúti közlekedésben

Jelenleg az ország több megyéjében is változó intenzitással havazik, de ez nem okoz fennakadást a közúti közlekedésben - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, a 12 órai összesítésük alapján a Dunántúlon Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön esik vagy szállingózik a hó, intenzív havazást a társaság útellenőrei a Mecsekből jeleztek.

A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak, így a fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya megyében, Baja közelében azonban már latyakosak, hókásásak, havasak. Többnyire szélcsend van, de Szekszárd és Tamási környékén, valamint a Duna-Tisza közén helyenként közepes erősségű szél fúj. Hóátfúvásos vagy járhatatlan útszakaszra nem kell számítani a közlekedőknek, fennakadást sem jeleztek még az utakról - írták.

Hangsúlyozták, a közútkezelő összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A társaság már gondoskodott arról, hogy szükség esetén rövid időn belül a saját munkagépein túl bérelhető munkagépeket is az utakra rendeljen a hóeltakarítási munkákra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, különösen, ha Baranya vagy Tolna megyében kelnének útra, mivel ezeken a területeken délután hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki a várható viharos erejű széllökések miatt.

Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak, elérhetőségük megtalálható a www.kozut.hu

Olvasóink írták

 • 4. audiot 2013. március 25. 18:13
  „Tisztán látható az is, hogy a hivatásos kollegák betartják a kamionokra vonatkozó előzési tilalmat, amit a télies időjárás automatikusan felold... :-)”
 • 3. audiot 2013. március 25. 17:59
  „A képeken jól látni, hogy megtörtént a megelőző sózás...”
 • 2. megmondomén 2013. március 25. 17:01
  „<moderálva>,már megint a kamionbalesetekkel kezdődik.......”
 • 1. Lókupec 2013. március 25. 10:13
  „Megint érdekes a hírközlés. Tolna megyében autózom egész reggel. Se hó se szél, se apokalipszis. Bács-Kiskunban már esik a hó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament: módosult a költségvetés

Az uniós elszámolás szerinti hiány változatlan maradt. Szanyit megbüntették, három képviselő menteli… Tovább olvasom