Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Havazás: 59 baleset Magyarországon - halottak, sérültek

Több halottja és 29 sérültje volt annak az 59, a szerda reggeli órákban a havazás és a fagy miatt bekövetkező balesetnek, melyhez a tűzoltókat riasztották.

"Nagyon sok autós még nem vette észre, hogy itt a tél és növelni kell a követési távolságot, csökkenteni kell a sebességet és fel kell szerelni a téli gumikat. Ennek megfelelően a közlekedési balesetek többsége ráfutás, árokba csúszás" - mondta Szentes György szóvivő.

Országszerte havazik, az utak azonban, ha lassan is, de járhatóak. Nincs fennakadás a közszolgáltatásokban sem, zavartalan a víz, gáz és áramszolgáltatás. Nincsenek elzárt települések, az időjárás miatt nem volt szükség se kitelepítésre, sem a katasztrófavédelem által szervezett ellátásra.

A téli időjárásnak megfelelően működik az ország - mondta Szentes György.

Az MTI szerda délelőtti hírei szerint a BKV egy-egy autóbusza és villamosa a kora reggeli órákban két embert gázolt el, mindketten a helyszínen meghaltak.

Békés megyében egy betegszállító autó egyik utasa halt meg, amikor a jármű megcsúszott az úton és a menetirány szerinti jobb odalon fának csapódott szerda délelőtt Békéscsaba és Mezőberény között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint 77 üzemmérnökségén háromezer dolgozó több száz géppel végzi az utak síkosságmentesítését, a teljes géppark az utakon van. A közútfenntartó már korábban készenlétbe helyezte 538 eszközhordozóját, amelyre hóekét, sószórót vagy hómarót is rögzíteni lehet. Ezeken kívül 130 rakodógép, 49 hómaró és 59 gréder (speciális munkagép) áll készenlétben. Ha ez nem volna elég, a társaság szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli - olvasható a Magyar Közút közleményében.

Ismertették, hogy az eltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig a társaság "alásózást" végez, hogy megakadályozza a forgalom által letaposott hó lefagyását. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik, majd a hóesést, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően - 6-24 órán belül - a mellékúthálózatról is letakarítják a havat. Vannak azonban olyan útszakaszok, ahol környezetvédelmi okokból nem végeznek sószórást, ezeket az utakat táblával jelzik.

Az Útinform délelőtti tájékoztatása szerint országszerte havazik és nap közben is havazás várható, de az utak egyelőre mindenütt járhatóak. A Dunántúlon havasak, latyakosak, a Tiszántúlon latyakosak az utak, de mindenütt járhatóak. Ugyanakkor erős a forgalom az M0-áson és az autópályákon. A legtöbb gyorsforgalmi úton azonban balesetek akadályozzák a forgalmat.

Pest megyében szerda délelőtt tíz óráig a hirtelen havassá vált utakon tizenkét közúti baleset, köztük két súlyosabb karambol történt. Versics Gábor, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese elmondta, hogy főként árokba csúszott járművekhez riasztották őket, de két komolyabb balesetet is okozott a síkosság.

A fővárosban jelentősen lelassult a forgalom a havazás miatt a XVII. kerületben a Jászberényi úton, a Pesti úton és a Helikopter úton, a XVI. kerületben a Csömöri úton és a Veres Péter úton, Budán a Bécsi úton és a Tétényi úton. Továbbá telítettek a más napokon is forgalmas útszakaszok, így például a Lánchíd környéke, a Szerémi út, a Lágymányosi híd - mondta Lorencz Pálma, a Fővinform munkatársa szerda délelőtt.

Ferihegyen az éjszaka lehullott 5 centiméteres hó nem akadályozza a reptér forgalmát, a légikikötő a menetrendnek megfelelően fogadja és indítja a járatokat - közölte Hardy Mihály, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Bár az időjárás előrejelző szolgálat egészen éjfélig még további jelentős havazásra számít, a Budapest Airport a nap folyamán is biztosítani tudja a forgalom pontos és gördülékeny lebonyolítását. Késésekre és járattörlésekre - az időjárás miatt - várhatóan nem kell számítani - írta.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy országszerte erősen felhős az ég, többfelé esik a hó. Újabb havazás várható a déli óráktól a középső országrészben, majd keleten és észak-keleten. A ország középső területein 2-5 centiméteres hóra lehet számítani estig, keletebbre 3-7 centiméterre.

A hőmérséklet napközben várhatóan országszerte 0 és -4 Celsius-fok, este -1 és -6 között lesz, a fővárosban napközben -2, este -3 fokra lehet számítani - tette hozzá Bozóki István.


Korábban: járhatóak az ország útjai

Országszerte havazik szerda délelőtt és nap közben is havazás  várható, de az utak egyelőre mindenütt járhatóak.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: országszerte erősen felhős az ég, többfelé esik a hó. Újabb havazás várható a déli óráktól a középső országrészben, majd keleten, észak-keleten. A ország középső területein 2-5 centiméteres hóra lehet számítani estig, keletebbre 3-7 centiméterre.

A hőmérséklet napközben várhatóan országszerte 0 és -4 Celsius-fok, este -1 és -6 között lesz, a fővárosban napközben -2, este -3 fokra lehet számítani - tette hozzá Bozóki István.

Az Útinform munkatársa azt közölte: a Dunántúlon havasak, latyakosak, a Tiszántúlon latyakosak az utak, de mindenütt járhatóak. Ugyanakkor erős a forgalom az M0-áson és az autópályákon.

Az Útinform honlapján az olvasható, hogy az autópályákon számos baleset lassítja a közlekedést. Az M5-ösön két kamion ütközött össze Lajosmizse térségében, Budapest felé az 5-ös főútra terelték a forgalmat, Szeged felé egy sáv járható. Az M6-os autópálya 50-es kilométerénél a Dunaújváros felé vezető oldalon kamion ütközött személyautóval, ezért csak a belső sávon lehet haladni. Az M7-es 13-as kilométerénél a Balaton felé vezető oldalon két személyautó ütközött, ezért csak egy sávban haladhatnak a járművek.

A fővárosban jelentősen lelassult a forgalom a havazás miatt a XVII. kerületben a Jászberényi úton, a Pesti úton és a Helikopter úton, a XVI. kerületben a Csömöri úton és a Veres Péter úton, Budán a Bécsi úton és a Tétényi úton. Továbbá telítettek a más napokon is forgalmas útszakaszok, így például a Lánchíd környéke, a Szerémi út, a Lágymányosi híd - mondta Lorencz Pálma, a Fővinform munkatársa.

Püspöki Tibor, a BKV fődiszpécsere elmondta: havasak, síkosak a főváros útjai, de jelenleg mindenhol közlekednek a tömegközlekedési járművek.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője azt közölte: éjjel 2 óra óta havazik Budapest területén, az utakat 86 járművel takarítják, a munkát nehezíti a fagy és a folyamatos hóesés. Először a fő- és tömegközlekedési útvonalakat takarítja le a közterület-fenntartó, ezért a budai hegyekben előfordulhatnak olyan utcák, amelyeket egyelőre még hó borít.

A szóvivő felhívta a háztulajdonosok figyelmét arra, hogy takarítsák le és tegyék síkosságmentessé az ingatlanaik előtti járdaszakaszokat.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. józanparaszt 2009. december 17. 09:31
  „28-ra: igen, nekem is úgy tünik, egyre többen hiszik, hogy hökamerás szemeink vannak, szinte minden este látok 2-3 ilyen sötét kamikázét a városban. (Pl.Bem utca töksötét, mégsem kattan be neki..). Egyébként meg vigyázzunk, és éljen a TÉL !!”
 • 35. vitriol2 2009. december 17. 06:01
  „Ilyenek vagyunk mi! Mindenre felkészülünk, de mindig rá....:
  -felkészülnek az utkarbantartok-a télre-, végeredmény: 4 cm-s hó és egyből káosz az utakon- nincs uttisztitás, nincs "sozás" stb.
  -felkészülnek az autotulajdonosok- a télre-,végeredmény: 4-cm-hó és egyből több balaset, köztük sokasodnak a halálesetesek”
 • 34. Mankapunka 2009. december 17. 00:01
  „5. Goldmund 2009.12.16. 21:35

  A második ember nem Budapesten halt meg, hanem egy másik városban: Budaörsön, amint az a cikkből egyértelműen kiderül.

  Kicsit komoly nem????? Ez a villamos és trolibusz gázolt cikk kommentjéből való.

  Magyarország Fővárosa,én így szeretlek

  Szomorú,szomorú............................”
 • 33. Mankapunka 2009. december 16. 23:52
  „Patriot.
  Könnyű mindent ráfogni a nyári gumira.Tavaly is ráfogták a 4-es úton a balesetre gumit,egy kis szem kellett hozzá,hogy az első futóművet be kellett volna már állíttatni(gumi kopásából meg állapítható,KRESZ-teszt utolsó 5 kérdésében benne van)

  Leg közelebb,akkor én meg majd ráfogom a nyuszira.

  Ma tudtommal 2-en haltak meg a hírek szerint az utakon,akkor a másik a szuper téli gumival szerelt betegszállító kocsi volt Békésben.
  Gondolom,adott sebesség felett a tapadás minimálisra csökken gumitól függetlenül.(hasonlít kicsit az aquaplanning-hez)”
 • 32. CsabaKiraly 2009. december 16. 23:28
  „Az utobbi statisztikai kimutatas szerint ferfiak gyakrabban vannak balesetben mint a csajok.
  CSak azt nem sokan tudjak, hogy ez azert van igy mert a csajok OKOZZAK a legtobb balesetet.
  :-)”
 • 31. CsabaKiraly 2009. december 16. 23:25
  „hehe08, bal kezzel tovabb tart :-)))”
 • 30. CsabaKiraly 2009. december 16. 23:22
  „Sokan elfelejtik vagy nem is tudjak, hogy a sebesseg-korlatozas a leg-idealisabb korulmenyek-re van kiszabva. Persze ez nalunk ismeretlen, adj egy kocsit akarkinek es azt gondolja magarol, hogy Sumi.
  Buta nep a magyar, nem erdemli meg, hogy megmaradjon.”
 • 29. Georg 2009. december 16. 22:40
  „26#Vanessa!
  A téligumi olyan mint a golyóállómellény attól hogy viseli a katona még érheti találat........... de mindent megtesz hogy elkerülje a bajt, ezért felveszi!”
 • 28. Truder 2009. december 16. 22:32
  „A vezetési kultúra nulla. Ráadásul egyesek figyelmen kívül hagyják azt, hogy látási, időjárási, és útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni! Tél van, hó esik, időnként köd, ónos eső..stb, tessék óvatosabban nyomni a gázt, nagyobb követési távolságot hagyni! Mellesleg téli gumival lehet fokozni a biztonságot, de mindent nem old meg.
  Előbb kell elindulni, nem a gázt nyomva behozni a késést. Amúgy ma este 3/4 9 kor lámpa nélkül jött velem szembe egy barom...Mindenki villantott neki, de nem esett le a 20 fillér.. :(( Isten óvjon az ilyenektől!!”
 • 27. hehe08 2009. december 16. 21:34
  „minek..... jaaaaa, ez vicc???.... akkor nem értem, bocs....
  ma a kőszegi úti körforgalomban már bent jártam de azért még egy szaros furgon behúzott elém.....
  miért? mert barom!!!! az ilyenek miatt halnak meg mások.....

  kéremszépen meg kell tanulni kultúráltan közlekedni!!!!!!

  aki izgalomra vágyik annak ott van mindjárt a jobb keze!!!!”
 • 26. vanessa 2009. december 16. 21:29
  „szép estét!jövöre bevezetik a tavaszi és az őszi gumit is.amerikában nincs ilyen hogy nyári és téli gumi,Nem a gumiktol függ az egész hanem a vezetési modszereink,téligumival is érheti baleset,amikor a zárovonalon, elöz, és a kanyarban 120 al,a vezetési morál magyarországon balkáni,láttam olyant akik lakott területen 100al ment,mert kiirta a sebességmérö a faluban,elöttünk ment az illető.”
 • 25. Patriot 2009. december 16. 20:08
  „Ma egy tizenhat éves leány halt meg a szülei felelőtlensége miatt,akik nyári gumival autókáztak a havas úton és az autó egy kamion elé csúszott.
  Lehet poénkodni!”
 • 24. Imcsi 2009. december 16. 19:58
  „Nem is tudom, talán nagy havat kellene kívánni, mert akkor már tényleg lelassul a forgalom!”
 • 23. Moo 2009. december 16. 19:14
  „Pancser! Nagyon tetszik a mondatod, egyet értek. Sok agyament mindenhatónak képzeli a téli gumit. Ja és ne feledkezzünk meg azokról, akik még a ködlámpát is felkapcsolják, ha kell, ha nem, és azt hiszik, hogy akkor is ugyan úgy közlekedhetnek, mint száraz úton. Egyébként meg milyen hír lesz akkor, ha tényleg behavazunk?! ( Még valami! Nem kérek a téli gumi és a ködlámpa hasznosságáról kioktatást, köszönöm, ismerem. Szerintem mindenki érti, hogy mire gondolok. Aki nem, az gondolja végig közlekedési szokásait, mert valószínűsítem, hogy beletartozik azok körébe, akikről beszéltem.)
  Balesetmentes közlekedést mindenkinek!”
 • 22. 13.István 2009. december 16. 17:47
  „Igen ez egy szenzáció decemberben havazik ,mi lenne augusztusban ,de úgy látom és tapasztalom
  a közlekedőknél az agyakban csak néhány emberkénél van némi változás, pedig a sebességre és
  a követési távolságra nagyon illik téli útviszonyok között odafigyelni . Mindenkit HAZAVÁRNAK,
  gondoljatok csak bele ,milyen szörnyű az ünnepek elött elkisérni az utolsó ÚTJÁRA bárkit is legyen az
  okozó vagy vétlen ! Na balesetmentes további várakozást !”
 • 21. Imcsi 2009. december 16. 17:06
  „Ilyenkor mindig több a relatív gyorshajtás, ami mindig csak utólag derül ki!”
 • 20. Mankapunka 2009. december 16. 17:06
  „Múltkori cikknél írta valaki,hogy minden kocsiba kellene differenciálzár,és így nem annyira akadnának el az autók:
  1. Ha minden autóban lenne,valaki tuti szarrá törné a hozzá nem értése végett(akiknek fogalmuk nincs a műszaki dolgokhoz),ezt külön kell kapcsolgatni,mert van aki csak beül a kocsiba aztán csak nyomja neki.
  2. Első kerekes személyautónál kérdem én.hogy a francban csinálná meg,vagy fogalma sincs az egészrő
  3. Személykocsiknál:Van egy tök egyszerű dolog:indulás előtt,be kell rakni a csomagok alá 2-3 db kemény karton papírt(semmi plusz helyet nem foglal a csomagtaróban),és ha netán padkán,vagy hasonlóakan elakad,kézzel vagy lapáttal ki kaparja kicsit a kerék nyomvonalát és be teszi a kerék alá,és 1 minimális tapadást elő lehet vele idézni,így nagyobb eséllyel kiszabadítható az autó.

  Nálam bevált,másnak is segítettem már így.”
 • 19. Mankapunka 2009. december 16. 16:54
  „Ebben igazad van pancser!!!!!!!!!!!”
 • 18. pancser 2009. december 16. 16:37
  „A téli gumi szart nem ér az eszetlenek alatt!”
 • 17. pancser 2009. december 16. 16:30
  „Többen haltak meg mint a vírusban. Kellene ez ellen is egy offshore cég meg néhány rémtörténet! Esetleg be kellen tiltani a téli közlekedést!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb matrica fogy

Magyarország - Novemberig az előző év hasonló időszakához képest kevesebb e-matrica fogyott.… Tovább olvasom