Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Hatvanmilliós rendkívüli kölcsön a kórháznak

Több képviselő is felszólalt a tervezett utcaátnevezések ellen Mosonmagyaróvár képviselő-testületének csütörtöki ülésén: a Mosoni-Duna-parti közterület Tiszavirág utcává nevezését azonban szinte mindenki támogatta. Az önkormányzat 60 millió forint rendkívüli kölcsönt szavazott meg a Karolina Kórháznak a bérek kifizetésére.

Mi a gond a határőrökkel?

Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén napirend előtt Tóásó Gyula (MSZP) a mosonmagyaróvári határőrök hozzá eljuttatott levelét ismertette, amiben a Határőr utca tervezett átnevezését kifogásolják. Ez a név múlttól és politikától független, ezért nem kellene az egyértelmqen politikai megfontolásból megváltoztatandó utcák közé sorolni. Szabó Miklós polgármester elmondta: a szakmai munkacsoport éppen amiatt állt fel, hogy ne politikai alapon változtassák meg az utcák nevét. Személy szerint semmi gondja a Határőr utcával, ám szerettek volna az ’56-os mártírokról elnevezni egy utcát, amihez ez tqnik a legkézenfekvőbbnek. Vucsics Péter (MSZP) képviselő azt kifogásolta, hogy a Marx Károly utcát a lakók akarata ellenére kívánják átnevezni, továbbá abban is kételkedik, hogy ez nem kerül semmibe az érintetteknek. Nagy István alpolgármester elmondta: tizenhét éves elmaradást pótolnak ezzel. Tudják, hogy kellemetlenségekkel jár a lakóknak, ám próbálják ezt a lehető leggördülékenyebben intézni. Az alpolgármester szerint eddig a lakóknak csupán tíz százaléka tiltakozott aláírásával a döntés ellen.

Tizenegymilliós igazgatóváltás

A képviselők a napirendek sorában tárgyalták az önkormányzat elmúlt évi költségvetése utolsó negyedévi módosítását. Eszerint mintegy 283 millió forinttal módosult a költségvetés az eredeti előirányzathoz képest. Kovács Gergely (MSZP) azt kifogásolta, hogy eredetileg a Karolina Kórháznak az igazgatóváltással kapcsolatos kifizetésekre 8 milliót terveztek be, ám ebben a módosításban a váltással kapcsolatos kifizetések járulékaira további 3 millió szerepel.
A tanácskozáson napirenden volt a köztisztaságról szóló rendelet módosítása. Ezt a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. kezdeményezte annak érdekében, hogy a város lakói számára egyértelmqbbé váljon a közterületek fenntartásával kapcsolatos kötelezettségük. A módosítás lényege, hogy mindenki köteles gondoskodni az ingatlana szomszédságában elterülő tizenöt méter széles közterületsáv tisztán tartásáról és zöldfelületének gondozásáról. Nagy Lajos (MSZP) szerint ezzel a módosítással a VÜF feladatát tolják rá a lakosságra. A testület nem fogadta el a képviselő módosító javaslatát, miszerint csökkentsék az előírt terület nagyságát.
Egyhangúlag fogadták el a városi rendőrkapitány beszámolóját elmúlt évi munkájukról. Árvay István (Fidesz) a közterületi rongálásokat emelte ki, aminek visszaszorításához szerint nem elég csupán a folyamatos rendőri jelenlét, az otthoni nevelésnek is nagy szerepe van ebben. Szalay Zsuzsanna (SZDSZ) a magyaróvári belváros úgynevezett „Bermuda-háromszögének” problémájára hívta fel a figyelmet. Szerinte szigorú önkormányzati rendelet megalkotásával lehetne végérvényesen rendezni ezt a problémát. Dr. Gorgosilits Fábián ezredes, megbízott megyei főkapitány elmondta: évek óta kiegyensúlyozott, nyugodt rendőri munka folyik Mosonmagyaróváron. A kapitányság állományának huszonöt tagja tizenegy alkalommal vett részt a budapesti események biztosításában. Közülük egyikük sem alkalmazott olyan fellépést, amiért később fegyelmi eljárást vagy súlyosabb szankciókat kellett volna alkalmazni vele szemben.

Tiszavirág lett az utca neve

A testület döntött a Fácános és a Tallós Prohászka utca közötti területen lévő, jelenleg csak helyrajzi számmal rendelkező ingatlanok előtti utca elnevezéséről. Itt két ház épül összesen nyolc lakással. A leendő lakók egyöntetqen a „Tiszavirág utca” nevet kérték az önkormányzattól. Ezt az elnevezést a városvédő egyesület is támogatta, s az igazgatási bizottság is javasolta. Néhány képviselő felvetette, hogy nem szerencsés közvetlenül a Mosoni-Duna-parton Tiszavirágnak nevezni egy utcát, ráadásul ez az élőlény teljesen idegen errefelé. Felmerült alternatívaként a „Kérész”, ami a környéken is honos, ám végül mindössze két ellenszavazattal és két tartózkodással elfogadta a testület az eredeti javaslatot.

Csődbiztos kellhet

Sürgősségi indítványként döntött a testület a Karolina Kórház kölcsönkérelméről, amiben 60 millió forintot kér az önkormányzattól a munkabérek kifizetésére. Szabó Miklós bejelentette továbbá, hogy a Kórház adósságállománya olyan mértékqvé nőtt, ami indokolttá teheti önkormányzati biztos kinevezését. A csődbiztos kinevezéséről a következő ülésén dönt majd a testület.
(A tanácskozás további témáira lapunkban később visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélni tanul egy macska Kínában

Egy Kínában élő macska megtanulta kimondani saját nevét - állítja a gazdája. A kétéves, Agui névre… Tovább olvasom