Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Hatvanmilliónyi hamis húszezres

Folytatás az 1. oldalról.

Az ügy részleteiről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Gorgosilits Fábián ezredes, főkapitány, Samu László alezredes, osztályvezető és Juhász Sándor, a pénzügyi bűncselekményekben nyomozó alosztály vezetője.
A hamis 20 ezer forintosok tavaly május végén, június elején bukkantak fel Győrben és környékén. A terjesztők kisebb üzletekben, újságosoknál fizettek a bankókkal, s a visszajáró, már valódi pénzzel távoztak.
A győri kapitányság nyomozóinak sikerült beazonosítaniuk egy gyanús Fiat Puntót, majd az abban utazók kilétét, akik ellen elfogatóparancsot adtak ki.
Röviddel ezután Szolnokon pénzváltásnál tetten érték a keresett férfiakat, autójukban a hamis pénzből többet is találtak. A nyomozók a hamisítóműhelybe is el akartak jutni, így az ügyet átvette a megyei gazdaságvédelmi osztály, s a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítőivel együttműködve nyomoztak tovább. Ez év januárra minden adatuk megvolt, s egy összehangolt akcióban január 18-án egyszerre tartottak házkutatást három lakásban: a főváros IV. kerületében, Fóton és Dunakeszin. Az akcióba a kommandósokat is bevonták, mivel felmerült a fegyveres ellenállás lehetősége.
A IV. kerületi lakásban a nyomozók megtalálták a pénzhamisításhoz szükséges kellékeket, a pénzkimosáshoz szükséges vegyszertől a nyomásra használt technikai eszközökig. Ugyanott kimosott kétezreseket, illetve a terjesztésre kész, hamis 20 ezreseket. Egy géppisztoly, egy önvédelmi pisztoly és több száz lőszer is előkerült.
A rendőrség eljutott a piramis aljától a csúcsig, a szervezett társaság fejéig, egy 40 év körüli budapesti férfiig, aki folyamatosan képezte magát pénznyomtatásból és számítástechnikából. A hamisítványok így egyre tökéletesebbek lettek, de addigra a rendőrség megakasztotta a nyomda működését. A főnök alatt voltak a közvetítők, majd a hamis pénz terítői, összesen 23-an, akik közül 10-en jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. A társaság feje akár 20, míg a többiek 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak majd a bírósági ítélet kihirdetésekor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom