Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Hatvani balhé: egy ember őrizetben

A TASZ szerint a rendőrök indokolatlanul támadtak ártatlanokra Hatvanban. A rendőrség cáfol. Egy embert őrizetbe vettek. Videó.

Előzetes letartóztatásban egy férfi

Előzetes letartóztatásba helyezte a Füzesabonyi Városi Bíróság azt a férfit, akit Hatvanban hivatalos személy elleni erőszak gyanújával vett őrizetbe a rendőrség - tájékoztatta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-t.

A főkapitányság pénteken azt közölte: egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik előző nap a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak.

A tájékoztatás szerint a csütörtök délután Hatvanban történt jogsértő cselekménnyel kapcsolatban a rendőrség hat embert vett bűnügyi őrizetbe. A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le.

Soltész Bálint az MTI-nek azt mondta: a mintegy 40 fős csoport, azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

Dénes Balázs a Társaság a Szabadságjogokért elnöke ugyanakkor szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a TASZ feljelentést tesz, mert szerintük csütörtökön Hatvanban csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat, illetve vétlen járókelőket.

Ugyanis, miközben egy csoportos garázdaság kezelése rendőrszakmai kérdés, az hogy miként vernek meg embereket - gyanúsítottakat, vagy akár vétlen állampolgárokat - az emberi jogi kérdés - tette hozzá a jogvédő.

Dénes Balázs felidézte, hogy tudomásuk szerint egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, majd az eset információik szerint sorozatos rendőrattakokba torkollt, amelyek során nőket, gyerekeket és idős embereket vertek meg a rendőrök.

Állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, illetve a sértetteken szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai - mondta a jogvédő.

A rendőrség szerint viszont "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a TASZ tájékoztatásában.

A rendőrség szombati közleménye szerint a rendőrség a történtek során csupán megakadályozta azoknak a személyeknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt állókkal.

A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra.

A közlemény szerint az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrségre. A mintegy 40 fős, férfiakból, nőkből álló társaságot a rendőrök felszólították, hogy fejezzék be a garázda magatartást, de ennek ők nem tettek eleget. Ezután a rendőrkapitányság kerítését rángató, azon átmászni próbáló hangadókat a rendőrök kiemelték, az intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt embert közterületen, később pedig egy hatodikat egy közeli épületben elfogtak és előállítottak.

"A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket" - olvasható a rendőrség szombati közleményében.

Előzmények:
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentést tesz, mert csütörtökön Hatvanban a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is - tájékoztatta szombaton az MTI-t a szervezet elnöke.

Dénes Balázs hangsúlyozta: a hivatalos eljárás keretében elkövetett bántalmazás hivatalból üldözendő cselekmény, ezért elvárják, hogy önmagától is vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben az ügyészség. A csoportos garázdaság kezelése rendőrszakmai ügy, de az már emberi jogi kérdés, hogy gyanúsítottakat vagy vétlen állampolgárokat vernek meg - tette hozzá a jogvédő.

Videó a demonstrációról a police.hu oldalán >>
Dénes Balázs azt mondta, hogy csütörtökön egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt. Ez az eset információik szerint rendőrattakokba torkollt.

A TASZ ügyvédje, Sánta Szabolcs Miklós korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: a rendőri erőszakba torkolló eseményeket az indította el, hogy egy férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről. A zúgolódókra rátámadó rendőrök pedig válogatás nélkül vertek nőket és gyerekeket. A tömeg a közeli lakótelep házaiba menekült, de a rendőrök oda is követték őket. Volt, akinek kificamították a vállát, mentőt is kellett hívni - számolt be az ügyvéd szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva.

A rendőri támadás áldozata lett a TASZ egyik terepmunkása szerint egy nagymama, valamint a négyéves és tizennégy éves - hallássérült - unokája is, akik a fentiekről mit sem tudva sétáltak a lakótelepen, amikor a rendőrök rájuk támadtak. A fiút megverték, a nagymamát pedig gázsprével fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és ők hívtak mentőt hozzájuk. A mentők elvitték a fiút. A nagymama értesítette az édesapát, aki a rendőrségen kereste a gyerekét. A férfi nem kapott tájékoztatást, de amikor visszaült autójába, a rendőrök a TASZ munkatársa szerint kirángatták, és megverték.

Aznap este volt még egy atrocitás Hatvanban. Egy nagyjából tíztagú rendőrcsapat szállt ki egy hatvani lakótelepre, hangosbeszélőn felszólítottak egy családot, hogy feltartott kézzel jöjjenek ki. A rendőrök kutyákkal kutatták át a lakást, amelyben több gyerek aludt. Az ebben az akcióban megsérültek panaszt akartak tenni, de nem engedték be őket a kapitányságra - mondta az Indexnek a TASZ munkatársa.

Dénes Balázs az MTI-nek azt mondta: állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, a sértetteken pedig szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai, és egyikük kórházba is került. Mindezért a sértettek nevében feljelentést tesznek - mondta a jogvédő szervezet elnöke.

A Heves Megyei Főügyészség helyettes vezetője szombaton az MTI-t arról tájékoztatta: az Egri Nyomozó Ügyészségre egyelőre nem érkezett feljelentés intézkedő rendőrök ellen, azt követően, hogy csütörtökön Hatvanban, helyiek egy csoportját oszlatta fel a rendőrség. Az ügyben csak rendőröket hallgattak meg sértettként, illetve tanúként - mondta Kalmár Gyula.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte: egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak. A jogsértő cselekménnyel kapcsolatban hat embert vettek bűnügyi őrizetbe. A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le - tették hozzá.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője korábban az MTI-nek azt mondta: a csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

Rendőrség: valótlan híresztelések a rendőri intézkedésről

A rendőrség szerint "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a Hatvanban csütörtökön történt rendőri intézkedésről szóló tájékoztatásokban. A rendőrség azt követően közölte ezt a honlapján szombaton, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arról tájékoztatta az MTI-t, feljelentést tesz, mert a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint a rendőrség a történtek során megakadályozta azoknak a személyeknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt álló személyekkel.

A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra. Jelenleg a rendőrség előtt nem ismert, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki panaszt tett volna.

Az eset részleteiről a közleményben az olvasható, hogy a Hatvani Rendőrkapitányság munkatársai november 22-én összehangolt bűnügyi akciót hajtottak végre, amelynek során 12 főt állítottak elő pszichotróp anyaggal, illetve kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt.

Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A mintegy 40 fős, férfiakból, nőkből álló társaságot a rendőrök felszólították, hogy fejezzék be a garázda magatartást, de ennek ők nem tettek eleget. Ezután a rendőrkapitányság kerítését rángató, azon átmászni próbáló hangadókat a rendőrök kiemelték, az intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak.

"A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket" - olvasható a közleményben.

A rendőrség arról is beszámol, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották segítségüket a garázda személyek azonosításában, és ígéretet tettek arra, hogy egy meghatározott időpontig valamennyi résztvevő önként megjelenik a rendőrségen." Egy polgárjogi mozgalom" időközben helyszínre érkező vezetőjét pedig a rendőrség részletesen tájékoztatta a kialakult helyzetről. A meghatározott idő eltelte után az alapítvány felkérésére eljáró ügyvéd közölte a rendőrséggel, hogy egyetlen személy sem fog önként megjelenni a rendőrségen. A rendőrség ezért a csoportos garázdaság időközben azonosított személyei közül hat főt tartózkodási helyeiken elfogott és előállított.

A Hatvani Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt - szabadlábon hagyásuk mellett - a 19 éves G. Attila és a 25 éves B. László hatvani lakosok ellen tovább folytatja az eljárást. Öt fővel szemben csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt szintén a rendőrkapitányság jár el, míg egy fővel szemben hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt az Egri Nyomozó Ügyészség indított eljárást - olvasható a rendőrség honlapján.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. zeta62 2012. november 26. 18:35
  „:)”
 • 43. zeta62 2012. november 26. 17:00
  „Jordán-pozitív agit-propos megmondóemberkék akkor büfögjenek hozzám, ha és szólnék hozzájuk. :) Addig csak istenítsék az "önvédelmi" gyerekmészárlásokat...
  Faék. :)”
 • 42. pancser 2012. november 26. 12:29
  „41. zeta62 2012.11.26. 11:20
  A csorda válasza: Búúúúúúúú. Ez azt jelenti nem kellesz, a tehenek maradnak a műveltebb bikáiknál.”
 • 41. zeta62 2012. november 26. 11:20
  „Kicsijiddis!

  A haarecbe fröcsögj! :)”
 • 40. enike 2012. november 26. 10:49
  „Freddy01
  Ez jó volt!!!!!!!!!!:D
  De egyben botrányos. Mivé lesz ez az ország..”
 • 39. pancser 2012. november 26. 08:55
  „37. zeta62 2012.11.25. 23:02
  A szürke marha csorda hozzátok képest akadémikusok gyülekezete, azok nem bőgnek hülyeséget.”
 • 38. zeta62 2012. november 25. 23:11
  „20. Csodabimbó 2012.11.25. 12:04

  A zsinagógában nem miséznek, ahogy németsanyi sem a hitgyülinél... :)”
 • 37. zeta62 2012. november 25. 23:02
  „28. Túrabakancs 2012.11.25. 15:27

  "Annyi itt a főleg kisebbségiekből /nem romákra gondolok/ álló jog és fajvédő szervezet egyesület stb..
  hogy az már vicc."

  Az. CSAK annyi kell e leszerelésükre, hogy törvényileg megtiltani nekik a külföldi finanszírozást, illetve megkövetelni annak nyilvánosságra hozatalát. Majd csak pislognál, hogy eltűnnek...”
 • 36. zoltania2 2012. november 25. 20:08
  „Végre egy kemény zsaru főnök aki helyre meri tenni a dakotákat!Természetesen rögtön megjelent a TASZ nevű megélhetési bagázs és nekik áll még feljebb.Vegyék a nevükre az összes dakotát és éljenek velük a Hortobágyon felállított rezervátumba.”
 • 35. igazgyőri 2012. november 25. 19:42
  „33
  Nem kényszerítenek senkit a bűnözésre. Aki meg csinálja vállalja a következményeket. No comment.”
 • 34. Losba 2012. november 25. 18:25
  „30.
  szóról szóra”
 • 33. Mankapunka 2012. november 25. 18:18
  „igazgyőri

  Külföldiek állnak mögöttük,ők pénzelik őket.”
 • 32. Freddy01 2012. november 25. 16:51
  „Hát ezek a Rendőrök. Eszméletlen. Nem ismernek se Istent se Embert. A videó végén lehet látni ahogy elviszik a szegény Mikulást. Hiába vagdalja földhöz magát, és üvölt mint egy vágó sertés....Ezek csak viszik. Pedig tisztán látszik a fehér csizmája, piros nadrágja, fehér haja..”
 • 31. horkri11 2012. november 25. 16:51
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wboEO3nWwdw#!”
 • 30. igazgyőri 2012. november 25. 16:19
  „29.
  Igazad van!
  Ezeknek a kötélen lenne a helyük. Az én lakásomban nem találnak kábítószert még a wc-ben sem. Kik állnak a TASZ nevű c...ny védő szervezet mögött nem tudom de sajnos be telt a pohár. Engem még nem látogattak meg ilyen dolog miatt a rend éber őrei érdekes. Persze nem is kaptam önkormányzati lakást sem segélyt sem fűtéstámogatást stb. pedig 17 éve becsületesen dolgozom. Az én minimálbérem magas a támogatások igényléséhez sajnos. Jó lenne ha valaki már észbe kapna a kormánynál! Igaz amíg c...ny a vezetőnk nekünk sem lesz jobb! Sajnálom a rendőröket akiknek oda kell menni rendet teremteni de valahol el kellene kezdeni a tisztogatást mert nem lesz jó vége.”
 • 29. Túrabakancs 2012. november 25. 15:47
  „A többek által szélsőségesnek tartott hírportálon mindenki megnézheti az elfogás pillanatait. /video/
  Nem irigylem a rendőröket ilyen helyzetben. A TASZ meg tehet egy szívességet!!!!!”
 • 28. Túrabakancs 2012. november 25. 15:27
  „Nehéz dolga lenne egy Jobbikos kormánynak ebben az országban az biztos. Annyi itt a
  főleg kisebbségiekből /nem romákra gondolok/ álló jog és fajvédő szervezet egyesület stb..
  hogy az már vicc. Akkor is pofáznak amikor nem kéne, ellehetetlenítve sok békés ember
  nyugalmát a bűnözéstől fertőzött országrészekben. Gondolom ha nem érnek el semmit a felhá-
  borodásukkal, akkor szokás szerint a nyugat felé fognak ordibálni, lejáratva az egyébként is
  a "társaik" által már többször erkölcsileg megtépázott hazánkat. Persze amíg a közel-keletiek
  támogatják őket nem csak anyagilag, addig járni fog a szájuk ezerrel.”
 • 27. olvasó68 2012. november 25. 15:23
  „Még szép. Cigány hordánál CSAK indokolatlan lehetett a támadás.
  Egyébként meg ott volt valamelyik ???”
 • 26. Pretorianus 2012. november 25. 14:27
  „http://www.youtube.com/watch?v=Tav2R6gV4dQ&feature=player_embedded#!
  Nos, a cigány asszony kiabálja, kiskorú, kiskorú...A fia, besz.rtam... :)
  Akkor nem volt kiskorú, mikor drogozni, rendőrökre kellett támadni? Élne normálisan, akkor nem sz.rt volna be...”
 • 25. pancser 2012. november 25. 13:51
  „20. Csodabimbó 2012.11.25. 12:04
  Lehet, hogy az érfalaim nem olyan rugalmasak mint 20 éves koromban, ezzel mindenki így van. De nem hülyülök el mint te sokkal fiatalabban. Álláspontom fenntartom, a drogosokat a kőbányába nehéz vasgolyóhoz láncolva!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos üzemi baleset Gyöngyösön

Üzemi balesetben vesztette életét egy 34 éves férfi Gyöngyösön, a helyi ipari park egyik üzemében -… Tovább olvasom