Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hatvanhárommillió az adócsúcs

Az elmúlt évben a megyében 26.624-en dolgoztak a 17.800 egyéni vállalkozásban.
Győr-Moson-Sopron megyében 17.800 egyéni vállalkozó nyújtott be a vállalkozási tevékenységéről adóbevallást, amely közel 900 bevallással kevesebb, mint az előző évben. A csökkenésben meghatározó szerepet játszik az egyre népszerűbb egyszerűsített vállalkozói adózási (eva) forma, az idetartozó adatok ebben az összefoglalóban nem szerepelnek.
Tavaly 26.624-en dolgoztak az egyéni vállalkozásokban, 4 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az egyéni vállalkozások 79,5 százalékának nincs alkalmazottja. Átlagosan ketten dolgoznak a vállalkozások 20 százalékában, a maradék félszázaléknyi egyéni vállalkozásban az alkalmazottak és segítő családtagok átlagos száma 15 fő. Ötven fő feletti foglalkoztatottal mindössze két vállalkozó rendelkezett.

Az üzleti forgalmuk megközelíti a 103 milliárd forintot, amely Győr-Moson-Sopron megye összes gazdasági teljesítményének 4 százalékát jelenti. Megyénk egyéni vállalkozói állítják elő az ország egyéni vállalkozói árbevételének 5,6 százalékát.

A vállalkozások közel 80 százalékánál az éves árbevétel nem haladja meg az 5 millió forintot, ezen egyéni vállalkozók részesedése az összes árbevételből mindössze 16 százalékos. Ugyanakkor az évi 25 millió forintot meghaladó árbevételű egyéni vállalkozók – akik nem teszik ki a vállalkozások 5 százalékát sem (közel 800 vállalkozó) – realizálják az összes árbevétel 52 százalékát. A két érték, azaz 5 és 25 millió forint között teljesít közel 3000 egyéni vállalkozás.

Az átlagos vállalkozói kivét 549 ezer forint/év volt, amely 5 százalékkal meghaladja az előző évit, viszont nem éri el a minimálbér havi átlagát. A 2004. évben elszámolt legmagasabb vállalkozói kivét összege 20,5 millió forint volt, tulajdonosa egy gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó hölgy.

2004-ben a megye egyéni vállalkozásaiban összesen mínusz 1833 millió forint eredmény képződött, vagyis összességében a vállalkozások vesztesége meghaladta a képződött nyereséget.
Nyereséges vállalkozási tevékenységet végez a megyei egyéni vállalkozók közel egyharmada, míg a többiek nulla eredményt, illetve veszteséget mutattak ki.

A legmagasabb nyereség összege 2004-ben Győr-Moson-Sopron megyében 233,1 millió forint, amely egy feldolgozóipari vállalkozás eredménye, míg a legnagyobb veszteséget, 109,8 millió forintot, egy ingatlanforgalmazást végző vállalkozás realizálta.

A megtermelt nyereségből osztalékjövedelemben az egyéni vállalkozók 14 százaléka részesült, az ő átlagos osztalékjövedelmük 473 ezer forint/év, amely havi bruttó 39.400 forint osztalékfizetésnek felel meg. A legmagasabb osztalékjövedelmet egy ital-nagykereskedő vállalkozó érte el, aki 120,6 millió forint osztalék után adózott. Az előző évi legmagasabb osztalékjövedelem 168,5 millió forint volt.

A vállalkozók által fizetett személyi jövedelemadó összege 2004-ben 983,3 millió forint, amely 14,5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Országosan a vállalkozói jövedelemadók összege 16.697 millió forint volt. A csökkenés 15,4 százalékos. A megye részesedése az összes vállalkozói jövedelemadóból 5,9 százalék.

Az egyéni vállalkozói tevékenység után fizetett legmagasabb személyi jövedelemadó-kötelezettség összege 2004-ben 63,1 millió forint, amelyet egy ital-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozó fizetett meg. A legnagyobb adókötelezettség összege 2003-ban még 110,9 millió forint volt. (Forrás: APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

magyar gólzápor montrealban

vízilabda

A montreali vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának… Tovább olvasom