Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Hatvanezren hallgatták a magyar dalokat

A szervezők számításai szerint mintegy 55–60 ezren követték figyelemmel a helyszíneken a magyar dal napja eseményeit vasárnap, ami jelentős növekedés a tavalyi 45 ezer látogatóhoz képest.

˝A leglátogatottabb az egri helyszín volt. A magyar dal idei fővárosában a Dobó téri fő színpadnál mintegy tízezren szórakoztak, de a többi hat színpadnál is egész nap nagy volt az érdeklődés˝ – közölte Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn. Kitért arra, hogy valamennyi vidéki rendezvény – Eger mellett Győrött, Debrecenben, Szombathelyen, Szentendrén, Salgótarjánban, Tatán, Zalaegerszegen, Mosonmagyaróvárott, valamint a Hatvan melletti Boldogon voltak programok – telt házas volt, és a fővárosban is nagy volt az érdeklődés. Budapesten a Zöld Pardon volt az egyik legnépszerűbb helyszín, itt több dalt roma zenészek, rockerek és popsztárok együtt adtak elő. Több ezren voltak az Alcatrazban és a Retropolisban tartott retróbulin is. A legtöbb rendezvény ingyenes volt.

A magyar dal napjának megálmodója, Presser Gábor kiemelte: beigazolódott, hogy jó döntés volt pályázatot kiírni „A magyar dal fővárosa" címre, hiszen Egerben nagyszerű volt a hangulat, sokan érkeztek az ország távoli részeiből is, és az egész város a magyar dal napja lázában égett.

Az egri fő helyszínen a koncert az Illés együttes Néha furcsa hangulatban című dalával kezdődött; a hajdani beatzenekar előtt ezzel tisztelgett Presser Gábor, aki a Csík zenekarral és a Veszelka Kommandó tagjaival is együtt zenélt.

„A kezdeményezést folytatjuk. Példa lehet a magyar dal jövőbeni fővárosai számára, amit Eger idén összehozott. Nemcsak koncertek zajlottak hét színpadon, hanem a helyszínek között zenevonat szállította a közönséget, megválasztották a magyar dal borát és kiállítást is rendeztek a városi könyvtárban, amely egri kötődésű ismert előadók munkásságát mutatta be fotók, dokumentumok, lemezek és egyéb relikviák segítségével" – emelte ki a zenész.

Mint elmondta, Szabó Attila, a Csík zenekar muzsikusa megindultan mesélte neki, hogy a magyar dal idei fővárosában közel éjfélig nem tágított a közönség a Dobó térről.

Presser Gábor az egri helyszín mellett este a Vígszínházban is színpadra lépett, ahol – mint hangsúlyozta – nagyszerű volt a hangulat. Kitért arra, hogy nagyon népszerű volt a 4-es villamos útján közlekedő „dallamos villamos", amelyen 15 és 20 óra között különböző zenekarok játszottak az utazóközönségnek.

Szerinte a magyar dal napja azért tud működni, mert alulról szerveződő kezdeményezés, nincs központi irányítás, „nincs mögötte erő vagy hatalom", mindent helyben készítenek elő, és sokat tanulnak saját hibáikból is.

A zeneszerző beszámolt arról, hogy idén a tavalyinál hamarabb elindítják A magyar dal fővárosa pályázatot. Presser Gábor hangsúlyozta: nem „kötelező", hogy a magyar dal fővárosa 2011-ben valamelyik nagyváros legyen, lehet akár egy kisebb település is, ha meggyőző a pályázata.
Szabó Edit az MTI érdeklődésére elmondta: bár a kultúráért felelős minisztérium visszavonta a magyar dal napja digitális archívumának kiépítésére korábban meghatározott idei támogatást, forgatócsoportjaik majdnem minden helyszínen rögzítették a koncerteket.

„Ez alapján reméljük, hogy miként idén a tavalyi felvételekből, jövőre az idei anyagokból lehet majd látni a különböző televíziókban felvételeket a magyar dal napja előtt" – tette hozzá az ügyvezető.

A magyar dal napját harmadszor tartották meg, országszerte 33 színpadon. Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget Fesztivál „mínusz egyedik" napján rendezték meg az eseményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzkiadó automatákra szakosodott banda tagjait ítéltek el

Összesen négy pénzintézet bankjegykiadó automatáját próbálta meg ellopni az a három férfi, akiket… Tovább olvasom