Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hatvanéves lenne Freddie Mercury

Hatvanéves lenne Freddie Mercury, a Queen egykori frontembere, a rockzene egyik legkitűnőbb hangja. Bár a Queen Paul Rodgers énekessel újra kitűnő koncerteket ad, Freddie emlékét az új formáció sem tudja elhomályosítani.
A Queen említésekor a társaságból elsőre mindenképpen az ő képe és hangja ugrik be a rajongóknak. Freddie Mercury 1946. szeptember 5-én született Zanzibárban perzsa származású szülők gyermekeként, eredeti neve Farrokh (Frederick) Bulsara volt. Szüleivel indiai kitérő után 1964-ben érkezett Nagy-Britanniába - a legjobb időben ahhoz, hogy megfertőzze a kibontakozó brit rockhullám.

Először grafikusnak tanult, bár nem "főállásúként" tagja volt a Wreckage nevű főiskolás zenekarnak. Többször említette, hogy Jimi Hendrix, a Beatles és Led Zeppelin gyakorolta rá a legnagyobb hatást.

A 35 évvel ezelőtt alakult Queennek kezdetektől vezéregyénisége volt. Elsősorban fantasztikus, négy oktáv hangterjedelmére, színpadi mozgására emlékszik a rockkedvelő világ. Jól bánt több hangszerrel, a koncerteken gyakran játszott billentyűs hangszereken.

Tudni kell azonban róla, hogy kitűnő dalszerző is volt. Az ő szerzeménye volt többek között a Queen világslágerei közül a We Are The Champions, a Killer Queen, a Bohemian Rapsody és a Who Wants to Live Forever - ez utóbbit valószínűleg már betegsége tudatában írta - Nem volt két egyforma koncertje. Sokak szerint az 1985-ös Live Aiden nyújtotta élete legjobb teljesítményét.

Bár volt barátnője, soha nem tagadta a férfiakhoz való szexuális vonzódását sem. Nem tudni pontosan, mikor betegedett meg AIDS-ben, de éveken át szenvedett a betegségben. Amikor 1991. november 23-án nyilvánosan bejelentette, hogy fertőzött, zenésztársait is teljesen letaglózta. Egy nappal azután, hogy a szörnyű kórt a világ tudomására hozta, meghalt. Ennek már 15 éve.

A Queen, amely a nyolcvanas évek második felében takaréklángon működött, nagy énekese elvesztése után feloszlott. A meg nem ért hatvanadik születésnapra jelenik meg Lover of Life, Singer of Songs című DVD-je, a The Very Beat of Freddie Mercury című, szintén kétlemezes CD-je, amelyre több ritkaság is kerül. Könyvet is adnak ki életéről nyomtatott és "hangos" változatban, amelyet ő mondott szalagra.

Pontosan a születésnapján mutatják be a We Will Rock You című musicalt amelynek bevételét az AIDS elleni küzdelem céljára ajánlják fel. A megemlékezések sorába tartozik az a számos ritkaságot is felvonultató fotókiállítás, amely szeptember 8-október 22. között látható Londonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó percben hibáztak Csornán

Tovább olvasom