Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hatvanéves a Porpáczy-iskola

Iskolatörténeti és a „Világörökségi füzetek” legújabb kiadványával, országos érdeklődést vonzó nyílt nappal és jubileumi konferenciával ünnepelte tegnap hatvanéves fennállását a fertődi Porpáczy-középiskola.
– Elmondhatjuk, a jelenleg 331 diákot számláló iskolánk idővel országos hírű intézménnyé vált – mondta Wellner Andrea, a Porpáczy Aladár Középiskola, Szaktanácsadó Intézmény és Kollégium igazgatója. – A jubileumi ünnepségünk előtt tartott nyílt napunkra nemcsak a Dunántúl több településéről, hanem az egész országból – így például Budapestről, Nyíregyházáról, Debrecenből – is érkeztek érdeklődő diákok és szülők. Népszerűségünk okán minden évben válogathatunk a jobbnál jobb tanulók közül, még határainkon túlról is. Többek között ez, valamint kiváló felkészültségű oktatói karunk a biztosíték arra, hogy a nálunk zajló munka a jövőben is gyümölcsöző eredményekben fog bővelkedni.
– Hatvan éve alapított iskolánk húsz éve vette fel Porpáczy Aladár (1903–1965) nevét, aki az Esterházy-uradalom főkertésze volt, aki később a fertődi kertészeti kutatóintézet igazgatójaként vált híressé – utalt az intézmény történetére Fülöp Istvánné igazgatóhelyettes. – Olyan sokoldalú kertészeti képzéssel foglalkozó középiskola, mint amilyen a miénk, mindössze három indult akkoriban az országban. Térségünk amúgy is nevezetes volt zöldség- és gyümölcstermesztéséről, végzett növendékeink a régióban is kamatoztathatták frissen szerzett tudásukat. 1962–68-ig, illetve 1975–76-ig felsőfokú szakképzés is zajlott az Esterházy-kastélyban elhelyezett intézményben. A rendszerváltást követően, 1994-ben – a Burgenlandi Iskolatanács akkori elnöke, Herbert Simon kezdeményezésére – indítottuk el a boldogasszonyi (Frauenkirchen) közgazdasági középiskolával együttműködésben a vállalkozói ügyintézőképzést. A kertészet, illetve a világörökséget is magába foglaló környezetvédelem mellett kialakított harmadik szakirányunkat osztrák tanárok oktatják német nyelven.
Ennek megfelelően a tegnap rendezett jubileumi konferencián nemcsak a megye, továbbá az oktatási, majd a földművelésügyi, ezt követően a környezetvédelmi minisztérium és a nemzeti szakképzési intézet, hanem a Burgenlandi Iskolatanács képviselője is méltatta a fertődi intézmény hatvan évre visszatekintő, áldásos tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom