Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Hatszáznál több program a Kutatók éjszakáján

Biotechnológiai boszorkánykonyhával és kőkorszaki bioételekkel, gumicukorvírusokkal és lenyűgöző betegségekkel, légből kapott varázslatokkal és a dinoszauruszok világával, összesen hatszáznál több ingyenes programmal várják a szervezők a tudomány csodái iránt érdeklődőket szeptember 25-én, a Kutatók éjszakáján, amelyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg Magyarországon.

A rendezvényt szervező Tempus Közalapítvány közleménye szerint az egész Európában népszerű tudományos fesztiválra hagyományosan szeptember utolsó péntekén kerül sor. Az Európai Bizottság által támogatott esemény célja megismertetni az embereket a tudomány világával. A szórakoztatáson túl azonban minél több fiatalt szeretnének meggyőzni arról, hogy érdemes olyan pályát választani, amelyben hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos vagy műszaki ismeretek, és az új dolgok felfedezése.

Magyarországon az eseménysorozat mind a programszervezők, mind pedig a látogatók körében egyre népszerűbb: míg 2006-ban mindössze négy partnerintézmény várta programjaival a látogatókat, 2007-ben 11-re nőtt a számuk. Tavaly már 14 intézmény kapcsolódott be a rendezésbe.

Az idén számos budapesti helyszín mellett 18 vidéki város - Baja, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Martonvásár, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Piliscsaba, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szombathely és Veszprém - ad otthont az eseménynek.
A 2009-es Kutatók éjszakája Albert Einstein "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi" közismert mondását választotta mottójául.

Az idei tudományos fesztivál a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja, és az év magyar nagykövetének, Losonczi Áronnak, a fényáteresztő beton feltalálójának a fővédnöksége alatt áll.
"Az esemény budapesti nyitóprogramja az európai év egyik kiemelt rendezvénye is egyben. Hogyan lesz a tudásból termék? címmel nyilvános kerekasztal-beszélgetés zajlik majd az innovációról és az eredmények hasznosításának kultúrájáról a hazai és nemzetközi gyakorlat tükrében neves hazai tudósok részvételével" - emeli ki a közlemény.

Egy fiataloknak szóló pályázat is színesíti a rendezvényt: értékes tárgynyereményekért videófilm-készítő versenyt írt ki a 14-18, illetve a 19-25 éves fiatalok számára kutatással kapcsolatos kisfilmek elkészítésére a Tempus Közalapítvány. A pályamunkák feltöltésének határideje: 2009. szeptember 11.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a vízzel hajtott álomautóval és pí-sört ihatnak, megkísérelhetnek eligazodni saját mentális térképükön és átrepülhetnek Budapest felett repülésszimulátorral. Lehetőség lesz a Hold és más égitestek vizsgálatára mobil távcsövek segítségével, s a látogatók megtudhatják, hogyan befolyásolja észrevétlenül az internet a véleményünket. Megismerhető lesz a környezet gyógyító hatása, az érdeklődők észt, udmurt vagy komi-permják nyelvleckéket vehetnek, kipróbálhatják a hűsítő szellők erejét, s látványos fizikai és kémiai kísérletek kísérhetők nyomon.

Részletek a Kutatók éjszakájának programjairól a rendezvény honlapján (www.kutatokejszakaja.hu) találhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szécsényben csak délig lesz tanítás a Bajnai-Fico találkozó

Csütörtökön, Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójának napján csak délig lesz tanítás az… Tovább olvasom