Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Hátrányban vannak a hazai feldolgozók

Tragikusnak minősítette az iparág helyzetét Jankó Ferenc, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke múlt pénteken egy, a húsfeldolgozók helyzetét bemutató háttérbeszélgetésen. Elhangzott: tavaly az árbevétel 350 milliárd forint körül mozgott a húsiparban és ez a bevételi összeg az idén sem változik. Némileg növekedtek ugyan az árak, ám az eladott mennyiség csökkent.
Korábban a magyar húsipar termelésének mintegy 60 százalékát belföldön értékesítette, 40 százalékot pedig exportált. Jelenleg a termelés mintegy 80 százalékát belföldön adják el a cégek, és csupán 20 százalékot visznek külföldre.

A válság okaként a tájékoztatón jelenlévő húsipari szakemberek az iparág kedvezőtlen költségszerkezetét jelölték meg a versenytársakhoz viszonyítva. A magyar húsfeldolgozók ugyanis mintegy 30-40 forinttal veszik drágábban az alapanyagot, mint külföldi konkurenseik.

Magyarországon az élő sertés ára kilogrammonként 300 forint felett van, az unióban ezt a mértéket csak Németországban haladják meg. A hasított félsertés ára e hónap elején Magyarországon kilogrammonként 361,3 forint volt, Lengyelországban 331, Hollandiában 327, míg Dániában 307,8 forint. A húsipar vezető szakemberei szerint ezért is van az többek között, hogy a nagy magyarországi szupermarket-láncokban általában a legtöbb esetben a tőkehúst már nem Magyarországról, hanem külföldről hozzák.

A húsiparban emellett sokallják az úgynevezett állat-egészségügyi költségeket is. Magyarországon egy sertésre számítva 1,36 euró (mintegy 340 forint) az állat-egészségügyi költség, míg Hollandiában ez a 0,75 eurót, Spanyolországban pedig 0,26 eurót tesz ki. A szakértők szerint várhatóan ezek a költségek még tovább fognak emelkedni.
A húsipar szakemberei úgy vélik, hogy az iparág válságos helyzetben van. A múlt évben a húsiparban nem képződött eredmény, az idén pedig előreláthatólag 1-1,5 százalékos veszteséget jeleznek előre a húsfeldolgozó cégeknél.


Német húsbotrány

Ötven üzem és hűtőraktár érintett a legújabb német húsbotrányban. Az ügy azután került reflektorfénybe, hogy egy gelsenkircheni nagyüzemben hatvan tonna gyanús állagú húst foglaltak le. A nagykereskedő ellen, mint a legújabb húsbotrányban általában, az a gyanú merült fel, hogy a valami miatt hosszabban tárolt húst átcímkézték és friss áruként adták tovább. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés volt Kínában

Kínában a legújabb jelentések szerint 14 ember vesztette életét a keleti országrészt megrázó hajnali… Tovább olvasom