Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Hátrányban a nők

Nem kedvelik a nőket a hazai munkaadók – ha egy üres munkakörre azonos kvalitású férfi és nő között kell választaniuk, az előbbi mellett voksolnak.

Nem kedvelik a nőket a hazai munkaadók – ha egy üres munkakörre azonos kvalitású férfi és nő között kell választaniuk, az előbbi mellett voksolnak.

Több mint hat százalékkal csökkent a hölgyek foglalkoztatottsága az első negyedévben az elmúlt év azonos időszakához képes, míg a férfiaké 26 százalékkal bővült. A KSH adatai alapján a legmeglepőbb képet az építőipar mutatja, ahol egynegyedével többen dolgoztak az idén január–március között, mint 2006-ban, a nők létszáma azonban még itt is apadt egy százalékkal.

Nemcsak építőmérnöki, hanem általában a műszaki területek más szakértői posztjaira sem szívesen alkalmazzák a gyengébb nemet, sőt az értékesítési vezetők, a projektmenedzserek között is kevés a nő – mondta lapunknak Joó Zsuzsa. A Karrieriskola Kft. ügyvezetője szerint ezért főként a családi kötelezettségek okolhatók: a munkaadók kevésbé tolerálják például a gyermek betegsége miatt otthon maradó anyákat. A nagy pszichés vagy fizikai megterheléssel járó posztokra sem vesznek fel szívesen nőt. Bár az állásinterjún tiltott a gyermekvállalás időpontjára vonatkozó kérdés, sok cég kizárja azokat a jelölteket, akik nem nyilatkoznak úgy, hogy legalább még 3-4 évig nem kívánnak teherbe esni.

A bérezés terén is van megkülönböztetés. Ezt bizonyítja a Fővárosi Bíróság idei döntése is, amely helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly hozott határozatát, amelyben egymillió forintra bírságolt egy vállalkozást, amely egy női dolgozónak a neme miatt állapított meg alacsonyabb órabért. Gyulavári Tamás, az EBH tanácsadó testületének tagja szerint a nők átlagosan 20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, egyenlő értékű munkáért 15 százalékkal kapnak alacsonyabb bért. Bár emelkedett a nők részvételi aránya a törvényhozás, a tisztviselői kar vagy a vállalatok vezető pozícióiban, a vezető állásoknak még mindig csak a 28,3 százalékát töltik be nők. Ugyanis sokszor a végzettségüknél alacsonyabb pozícióval is beérik; a családi feladatok mellett az anyagi jólét megteremtéséért is felelőssé váltak, így gyakran kényszerből állnak munkába – mondta Horváth Éva, a Jobserver Kft. ügyvezetője.

Míg hat évvel ezelőtt alig 92 ezer elhelyezkedni képtelen nő volt, addig tavaly év végén már 152 ezren nem tudták eladni magukat az álláspiacon.

Koczó Ildikó

Forrás: VGO

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom