Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Hátfájás ferde fogaktól

A ferde fogak komoly hát- és fejfájást okozhatnak, a kutatók között egyre többen vélik úgy, hogy a fogazat és a gerincoszlop között egyértelmű kölcsönhatás áll fenn, írja a Die Welt című német lap on-line változata.
Werner Becker professzor, a Németországi Természetgyógyász Fogorvosok Szövetségének elnöke szerint az úgynevezett keresztharapás, amikor az alsó fogak alul a felsők elé harapnak, gyakran jár együtt az úgynevezett skoliózissal, vagyis az oldalirányú gerincferdüléssel. „Itt egyértelműen kölcsönhatás lép fel" – véli a professzor. Éppen ezért a jövőben nem csupán a fogakat és a gerincet kell problematikus esetben vizsgálni, hanem összességében az egész mozgási rendszert.

A professzor szerint Németországban jelenleg mintegy 250-300 olyan fogszabályozással is foglalkozó ortopéd szájsebész van, aki teljes munkaidőben dolgozik. Ugyanakkor a páciensek érdeklődése egyre nagyobb, viszont kérdéses, hogy az egészségügyi pénztárak teljes egészében átveszik-e a terápia költségeit. Az orvosok hangsúlyozzák: a testtartás változása megváltoztatja a fogak állását is. Ezért vizsgálják a fogak és az állkapocs anomáliáknál a lábak helyzetét, a lábak hosszát, a medence és a gerincoszlop állapotát is. „Ha összefüggés van, akkor azt kell kitalálni, melyik probléma okozza a másikat", – véli Heller professzor.
A helytelen, pösze, vagy selypes beszéd, illetve a fejfások is összefüggésben lehetnek a fogak helyzetével. A természetgyógyászattal is foglalkozó fogorvosok elutasítják azt, hogy a fogszabályozáshoz ki kell húzni a fogat, vagy hogy el kell távolítani a bölcsességfogakat, akkor is, ha egészségesek – írja a Die Welt című lap on-line változata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközpontot álmodott Révfalunak

Imre Krisztián építészmérnök (29) éppen egy éve kapta meg diplomáját, s annak a tervező-teamnek a tagja lehetett, amelyik nemrég megosztott első helyezést ért el a Dunakapu tér fejlesztésére kiírt pályázaton. Tovább olvasom