Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Határoztak az elvárt adó formájáról

Magyarország MTI Az Országgyqlés hétfőn elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot; ebben a Ház határozott az elvárt adó új formájáról.
Az Országgyqlés 188 igen szavazattal, 142 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el azt a törvényjavaslatot, mellyel a társasági adóról és osztalékadóról, a személyi jövedelemadóról és az adózás rendjéről szóló törvényt módosította a Ház. A törvénymódosítás célja, hogy a kormány tovább szqkítse a közteherviselést elkerülő lehetőségeket. Ezt úgy kívánja elérni, hogy (az elfogadott törvény alapján) az adóhivatal felhatalmazást kap arra, hogy új ellenőrzési módszereket alkalmazva vizsgálja azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelemminimum után megfizetik az adót.
Az Alkotmánybíróság február 27-én megsemmisítette az elvárt jövedelem után fizetendő adóról szóló korábbi törvényi szabályozást azzal az indokkal, hogy ez az adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaitól függetlenül írt elő meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget. A testület szerint az elvárt jövedelmet adóztató adó olyan megdönthetetlen törvényi vélelem, amellyel szemben a törvényalkotó nem tette lehetővé az ellenbizonyítást.
A most elfogadott törvény szerint az adózó, ha az adózás előtti eredmény nem éri el a jövedelemminimumot, választhat, hogy ezt tekinti adóalapnak vagy kitölti a bevalláskiegészítő nyomtatványt. A jövedelemminimum a törvényben felsorolt tételekkel csökkentett bevétel 2 százaléka.
Az adóhatóság a bevallást kiegészítő nyomtatványt feldolgozza, és kockázatelemző program alapján választja ki azokat, akiknél feltételezhető, hogy a vállalkozás eredménye a bevételek eltitkolásának és a szabálytalan költségelszámolásnak a következménye. A törvény arra is jogot biztosít az APEH-nek, hogy megvizsgálja, az egyéni vállalkozó, a vállalkozás tulajdonosa vagy a vállalkozásban közremqködő emberek életvitele arányos-e a vállalkozásból szerzett jövedelemmel.
Az ellenőrzésre történő kiválasztásról az adóhatóság a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül dönt, és erről az adózót értesíti. Az ellenőrzés megkezdéséig – amelyet a kiválasztástól számított egy éven belül köteles megkezdeni az adóhatóság – az adózó önellenőrzést végezhet.
A törvény adóbevalláshoz kapcsolódó nyilatkozattétellel összefüggő rendelkezései július 1-jével lépnek hatályba, többi rendelkezése a kihirdetését követő 8. napon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykárjelzések a gyümölcsösökből

Növényvédelem - „Az elmúlt héten sok kistermelő keresett meg bennünket igazgatóságunkon. A… Tovább olvasom