Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Határoztak a borászok

Elérkezett az idő, hogy a borászati technológiákat, eljárásokat, a laboratóriumi mérések paramétereit globálisan szabályozzák – állapította meg az OIV (Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szövetség) közgyűlése, amelyet a XXX. Szőlő és Bor Világkongresszussal egy időben rendeztek meg Budapesten.
A részleteket a budapesti döntést követően dolgozzák ki a szakértők. A közgyűlésen csaknem másfél tucat határozatot fogadtak el a küldöttek. Botos Péter Ernő, a kecskeméti Borászati Kutatóintézet főigazgatója, a magyar szakmai szervezőbizottság vezetője elmondta: a szakértők külön is foglalkoztak a szőlészet és a borászat piaci kapcsolataival, kiemelve a piaci kereslet és az értékesítési csatornák összhangjának megteremtését.
A résztvevők vita nélkül szavazták meg a likőrbor definícióját, e szerint a borokat alkohollal lehet javítani, de csak a hazai piacon megengedett a házasítás. Ebben a témakörben leginkább a mediterrán országok voltak érdekeltek, ahol komoly hagyománya van a likőrborok készítésének. Idáig ugyanakkor tisztázatlan volt, hogy milyen feltételekkel lehet nem szőlő alapanyagú alkoholt adni a likőrbor készítésekor. A közgyűlés döntése szerint csak a hazai piacon értékesített likőrboroknál megengedett ez a „házasítás".

Közgyűlési határozat született arról, hogy az OIV napirendre tűzi a szőlész-borász képzés felmérését a tagországokban. Ennek alapján oktatási, továbbképzési programokra tesz majd javaslatokat.
Az eseményen 40 országból közel 500 résztvevő volt jelen.
A múlt évben a bortermelés a világon 279–287 millió hektoliter között volt a becslések szerint, ez 0,5–3,2 százalékkal volt több, mint az előző évi. A legtöbb bort, a termelt mennyiség csaknem 70 százalékát Európában állították elő, míg 17 százalékot Amerikában, 5 százalékot Ázsiában, 5,5 százalékot Óceániában, a fennmaradó hányadot Afrikában.

A borfogyasztás a világon a múlt évben valamivel meghaladta a 240 millió hektolitert. Ez 3 millió hektoliterrel, azaz 1,25 százalékkal volt több, mint az előző évben. A legtöbb bort, 68 százalékot Európában, 20 százalékot Amerikában, 7 százalékot pedig Ázsiában, több mint 2 százalékot Afrikában és ugyancsak több mint 2 százalékot Óceániában fogyasztották. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint a magyar borászat éves árbevétele mintegy 80–90 milliárd forint. Magyarországon az emberek évente átlagosan mintegy 3 millió hektoliter bort fogyasztanak el. Magyarországról az elmúlt években mintegy 500–600 ezer hektoliter bort exportáltak a világ különböző tá-
jaira.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő Kabulban

Tovább olvasom