Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Határozott lépés az egységes élelmiszertájékoztatás irányába

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán elsöprő többséggel fogadta el az élelmiszerekkel kapcsolatos információkról szóló jelentést, így második olvasatban megszületett a fogyasztók pontosabb tájékoztatását és magasabb szintű védelmét szolgáló uniós rendelet.

Áder János európai parlamenti képviselő üdvözölte a ma elfogadott rendeletet, mely szerinte mérföldkőnek számít az európai fogyasztóvédelem történetében. Mint fogalmazott, nem volt meglepetés, hogy a fogyasztókat és az ipari szereplőket közvetlenül és jelentős mértékben érintő jogszabály-tervezet körüli tárgyalásokat csak majd három év alatt sikerült a Tanács és a Parlament között megállapodással lezárni.

A képviselő kiemelte: a rendelet alapkövetelményként rögzíti, hogy a jövőben az élelmiszercímkén feltüntetett valamennyi információnak jól olvashatónak kell lennie. Emellett, az eddig a gyártók által csak önkéntesen feltüntetett tápértéktáblázat szerepeltetése kötelező lesz a csomagolásokon. Ennek azért van jelentősége, mert az élelmiszerek alapvető összetevőire vonatkozó információ - így többek között a zsír-, a telített zsír-, a cukor- valamint a sótartalom - csomagolástól és mérettől függetlenül könnyen összehasonlíthatóvá válik a fogyasztók számára. A jogalkotók mindezzel párhuzamosan szigorú szabályozást vezetnek be a félrevezető csomagolások visszaszorítása érdekében.

Az allergén összetevők kötelező felsorolására vonatkozó rendelkezés a képviselő szerint fontos lépés az élelmiszerallergiában szenvedő fogyasztók védelme érdekében. Hasonlóképpen előremutatónak nevezte az egyre gyakoribbá váló élelmiszerutánzatok esetében a helyettesítő anyagok megjelölésére vonatkozó előírást. Áder szerint alapvető jogunk megtudni, hogy az asztalunkra kerülő sajt elkészítéséhez tejet vagy növényi zsiradékot használtak-e fel.

A jelentés legvitatottabb kérdése az élelmiszerek eredetének megjelölése volt. A kialkudott kompromisszum eredményeképpen a jövőben ezt csak a friss hús esetében kell jelölni, a többi kategória (tej, tejtermékek, a feldolgozott ételekben található hús, és egy összetevőből álló élelmiszerek) esetében egy bizottsági hatástanulmány fogja megvizsgálni ennek szükségességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús gránátot találtak a kaposvári mentőállomás udvarán

Egy feltehetően második világháborús, úgynevezett "kukoricagránátot" találtak szerdán a kaposvári… Tovább olvasom