Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Határozat a nigger szó tilalmáról

New York város határozatot hozott az n szó (nigger) használatának tilalmáról. A legnépesebb amerikai város tanácsa tulajdonképpen nem tiltotta be a szót, mert a határozat nem kötelezQ érvényq, csak azt tanácsolja, hogy a város lakói ne használják az afrikai amerikaiak megvetQ elnevezését.
Az egyhangúlag hozott jelképes döntéssel a New York-i tanács azt reméli, megszünteti a feketékre nézve sértQ szót, amely az utóbbi idQben különösen elterjedt a hiphopzene világában és több televíziós mqsorban. Felmérések szerint az amerikaiak nagy része ezt tartja az angol nyelv legsértQbb szavának.
A tilalmat pártolók szándéka az, hogy elérjék, ne lehessen olyan zenészt jelölni a Grammy-díjra, aki ezt a szót használja dalszövegében. A GrammyrQl döntQ Nemzeti Hangfelvételi Akadémia szóvivQje azonban közölte, kétségesnek tartja, hogy a testület 11 ezer tagja támogatna bármilyen, a mqvészeket cenzúrázó szabályt.
New Yorkban sok rapzenész és fiatal használja ezt a szót, amellyel régen a rabszolgatartók illették megvetést érdemlQ fekete szolgáikat. A faji megkülönböztetés történelmével és gyqlölettel átitatott szó használata máig sokakat sért.
A híradások szerint a tilalom ellenzQi között van a neves fekete komikus, Chris Rock is, aki bizony gyakran színesíti-nyomatékosítja ezzel a szóval mondanivalóját. „Csak nem megbüntetnek? Feljelentenek majd? Ítéletet hoznak: 10 év, nigger?” – reagált a határozatra, amely szerinte csak a valódi gondok elfedésére szolgál.
A CNN szerint a fekete fiatalok nagy része valószínqleg fittyet fog hányni a tilalomra, eddig is használták, ezután is használni fogják nap mint nap a szót. A hírtelevízió olyan feketét is megszólaltatott, aki legszívesebben kitörölné ezt a szót az angol nyelvbQl. Mások szerint az is eredmény lesz, ha az emberek egy pillanatra elgondolkodnak azon, hogyan beszélnek.
Az Egyesült Államokban a feketék egymás között gyakran használják a „nigga” szót testvér, barát jelentésben. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a legjobb soproni atléták távoztak

Jelentősen meggyengült, legsikeresebb atlétáit veszítette el a Soproni Atlétikai Club. A két… Tovább olvasom