Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Határon átnyúló ingázó libikóka

Győr - Korábban sok szlovák állampolgár dolgozott a határ magyar oldalán működő cégeknél, az uniós csatlakozás után ez a folyamat megállt. Most ugyanannyi magyar munkavállaló jár át a szlovák oldalra, mint onnét ide. A Dunaszerdahelyi járásban 6,26 százalék a munkanélküliségi ráta, a megyében 6,9.

Vérfrissítést kapott a négy évvel ezelőtt létrejött „Szlovák–magyar határokon átnyúló foglalkoztatási paktum", erről tartottak konferenciát tegnap Győrben. A projekt célja a határ menti régiók együttműködésének fejlesztése, egymás segítése.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese, Rimányiné Somogyi Szilvia a projekt nyitórendezvényén elmondta, a paktum a Dunaszerdahelyi járással sok évtizede folytatott együttműködés eredménye.

– Önkormányzatok, vállalatok, humán szervezetek a tagjai ennek a paktumnak. Eddig önerőből működött, de ez már kevés, nem tudunk továbbmenni. A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány nyert egy pályázaton, így ezzel a pénzzel könnyebb lesz a működés, mondhatom úgy is, vért pumpáltunk az együttműködésbe – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia.

A magyar Csűri Mária két éve dolgozik Dunaszerdahelyen,
A magyar Csűri Mária két éve dolgozik Dunaszerdahelyen,


A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a válság miatt egy teljesen új típusú együttműködésre van szükség.

– Soha ilyen fontos nem volt a paktum szerepe, mint most, mivel ez egy közös régió: a Duna két partja. Lényeges, hogy közösen tudjuk segíteni az embereket, hogy munkát kapjanak, hogy a cégek működőképesek maradjanak, s tudjanak egymással kooperálni.

A Dunaszerdahelyi Munka, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatója, Patricia Tóthova a Kisalföld kérdésére elmondta, érzik a válság hatását, míg tavaly 4,22 százalék volt a munkanélküliségi ráta náluk, ma már 6,26.

– Szerencse a válsághelyzetben, hogy ha nincs is nagyberuházó, de a kisvállalkozások összeszedik az embereket, akik jönnek vissza Magyarországról. Magyarok főként a szolgáltatásban dolgoznak nálunk. Nyáron várható még egy emelkedés a munkanélküliségben, de optimisták vagyunk, mert a munkaerőpiac egybeolvad. Ezért fontos ez az együttműködés a cégek és a munkavállalók szempontjából, s az, hogy ismerjék a feltételeket – mondta el Patricia Tóthova.
A dunaszerdahelyi Kaméleon Fodrászszalonban két éve dolgozik a budapesti Csűri Mária, de mint mondta, váltótársa, egy fiatalember – aki éppen szabadnapon volt pénteken – két és fél éve jár át Győrből.
– Én már itt élek, s csak ritkán megyek haza. Fodrászként nagyon jó a helyem, s az euró bevezetése sem változtatott ezen. A szolgáltatásban, így a fodrászatban nem érezni a válságot. Szeretek itt lenni – mondta Csűri Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: gyenge kormány alakulhat

Bárki kerül a miniszterelnöki székbe, csak gyenge kormány alakulhat - jelentette ki Varga Mihály, a… Tovább olvasom