Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Határjáró túrán a tanácsadók

Lesz is roham, meg nem is – így fogalmaz a májusi osztrák munkaerő-piaci nyitásról az ingázók jogsegélyszolgálatának vezetője. Nem lesz hirtelen több munkahely Ausztriában, de nő a munkát keresők száma, ezért infotúrát tartanak nekik.
Május 1-jétől nem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük a magyaroknak Ausztriában, ezért a burgenlandi magyar jogtanácsadásokon már az elmúlt hetekben megtöbbszöröződött az érdeklődők száma. Egyre többen „szerencsét próbálnak" ott, mert egyszerűbbé válik az ügyintézés, de sokan nem fognak munkát találni, állítja Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) „Jövő a határtérségben" projektjének vezetője.

Tapasztalatai szerint a most is ingázóknak jelenthetnek konkurenciát az új ajánlkozók és az a jellemző, hogy akik már korábban is szerettek volna kint dolgozni, csak a munkavállalási engedélyt nem kapták meg, most megragadják a lehetőséget. A már régóta kint dolgozók tudnak májustól rokonaiknak is munkát szerezni a határ túloldalán. Várhatóan egész családok kezdenek hetente Ausztriába átjárni dolgozni.

Május elsejétől Ausztria megnyitja munkaerőpiacát – de több munkahely nem lesz. Fotó: Kisalföld-archívum
Május elsejétől Ausztria megnyitja munkaerőpiacát – de több munkahely nem lesz. Fotó: Kisalföld-archívum


Burgenland már telített – az ott dolgozó külföldiek 75 százaléka magyar –, nagyobb eséllyel lehet állást találni Ausztria távolabbi részeiben. Tóth Eszter szerint ezért is felelőtlenség konkrét lehetőség nélkül felmondani a magyar munkahelyen, eladni a lakást és a határ közelébe költözni az ausztriai bér reményében. Veszélyesnek tartja a feketemunkát is, mert az így foglalkoztatottaknak nincs társadalombiztosításuk, nem kapnak orvosi ellátást és nyugdíjra se lesznek jogosultak. Baleset esetén a lebukástól félve még segítséget se szoktak hívni hozzájuk. A „bármit elvállalok" hozzáállás hátránya pedig, hogy aki pár évig nem a szakmájában dolgozik, kiesik a gyakorlatból. Egy esztergályos elmondta az IGR-nél, hogy emiatt a végzettsége már semmit sem ér. Az „olcsóbban elvállalom, hogy engem alkalmazzanak" elv bérdömpinget indíthat el, ezért is tart az IGR májusban a határ mentén infotúrát, tanácsadásokat Hegyeshalomban, Jánossomorján, Fertődön és Sopronban is. Tóth Eszter szerint a már most is ingázók tudják, mik a jogaik és követelni merik a nekik járó juttatásokat. Szeretnék, ha az ezentúl állást vállalók is megismernék ezeket.

– A munkaerő-piaci korlátozás feloldása miatt az osztrák parlament bér- és szociális dömping elleni jogszabályt alkotott. A hatóságok nemcsak a legális alkalmazást ellenőrzik, hanem azt is, a dolgozók megkapják-e ágazatonként a minimálbért. Gyakoribb ellenőrzések, komolyabb büntetések várhatók, amelyekkel a bérszínvonalat védik, ez a magyar és az osztrák munkavállalóknak is jó – állítja Tóth Eszter.

Az ausztriai munkavállalás helyes sorrendje. Először munkát kell találni, meg kell állapodni a munkaadóval. Érdemes megnézni, milyen körülmények közt kell dolgozni. Ezután érdemes az IGR-nél érdeklődni, mi jár az adott ágazatban a dolgozóknak, minek kell bent lennie a munkaszerződésben. Nem szabad olyasmit aláírni, amit nem ért vagy amivel nem ért egyet a munkavállaló! Ellenőrizze azt is, be van-e jelentve. Jobb, ha maga intézi munkaügyeit az ingyenes segítség révén, mert kár ezért pénzt kiadni és többen hiába fizettek közvetítőknek. Az IGR ügyfélfogadásairól, tanácsadásairól a www.igr.hu honlapon lehet tájékozódni.

Olvasóink írták

  • 1. CCM 2011. április 26. 15:14
    „Mi az ? nincs munka Mo-n ? császárka 1 millió új munkahelyet igért !
    Nagy hangal kiabálnak sokan a külföldi termékek meg cégek ellen magyarországon föleg a nagy magyarországosok ,de sokuknak a külföldön keresett pénz nem büzlik ! kétszinü banda !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan tiltják ki a dohányosokat? - Dönt a T. Ház

Amennyiben a parlament a kormánypárti képviselők által benyújtott formában fogadja el az… Tovább olvasom