Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Határátkelők: már néhányat átvettek

Régió - A rajkai és a hegyeshalmi régi határátkelőt már átvette a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., s a sopronitól és a vámosszabaditól is megszabadulhat a vámparancsnokság. Ingatlant használó gazdasági társaságokkal, átjátszó adótornyot működtető rendőrséggel egyezkedik még pénzről, jogcímekről a vagyonkezelő.

A minap foglalkoztunk a megyei határátkelők áldatlan állapotával: rongálják, lopják azokat, s a gazdátlanság miatt értéktelenednek. Ha lassan is, de úgy tűnik, végre lezárul a vámparancsnokság és a vagyonkezelő közötti átadás-átvétel. Legalábbis ez derül ki Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivőjének nyilatkozatából:
– A VPOP és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között a 21 határátkelőhelyből (48 külön helyrajzi számú ingatlanon) a vagyonkezelési szerződés módosítása alapján 11 határátkelőhely (24 külön helyrajzi számú ingatlan) birtokbavétele március másodikáig megtörtént. Ezen határátkelőhelyek közé tartozik Kőszeg, a hegyeshalmi és a rajkai „régi" határátkelőhely is.

Első ütemben azokat az átkelőhelyeket vettük birtokba, ahol a helyrajzi számra vonatkozóan a birtokbavétel feltételei megfelelőek voltak. Az őrzéséről soron kívül intézkedtünk.

Ezen a héten például a vámosszabadi és a soproni ingatlanok birtokbavételére kerül sor – közölte Száraz Gábor.

– A második ütemben azon ingatlanok következnek, melyek átvételét folyamatosan, a feltételek teljesülését követően tervezzük. Ezzel kapcsolatban azonban több gond is felmerült. A területi irodák által elvégzett helyszíni szemlék tapasztalatai és a VPOP-val folytatott levelezésünk alapján a szerződések lejártak, hiányoznak, illetőleg a parancsnokság nem küldte meg részünkre. A közművek használata nem tisztázott, a hivatkozott szerződésben felsorolt Rajka és Letkés volt határátkelőhelyeken kívül a rendőrség több ingatlanon működtet – például Fertőd, Kópháza, Hegyeshalom, régi határátkelőhely – átjátszó adótornyot, amely elektromos áramot igényel és a költségek tekintetében is el kell számolni. Az ingatlanokon található épületeknek csak egy része üres, több helyen, így Vámosszabadi esetében ingóságok – bútorok, iratok, a VPOP által lefoglalt autók – találhatók. A már birtokba vett ingatlanoknál is szükség volt azonnali intézkedésekre: Rajkán nagyfeszültségű elektromos szekrény található, bárki által hozzáférhető állapotban, melyet közvetlen életveszélyes állapotban találtunk. A balesetveszélyt azóta elhárítottuk – mondta Száraz Gábor.

– Az ingatlanok egy részét, főleg Rajka és Hegyeshalom esetében, gazdasági társaságok is használják. Az érintett ingatlanoknál tehát az átvételt megelőzően tisztázni kell az ingatlant ténylegesen használók használati jogcímét. A még át nem vett ingatlanok birtokbavételéhez szükséges egyeztetések, intézkedések a VPOP-val folyamatban történnek, s a rendőrséggel és a Magyar Közút Kht.-val is meg kell állapodnunk az általuk üzemeltetett átjátszótornyok és mérőállomások használatáról – tudatta Száraz Gábor, a vagyonkezelő szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Örökzöld˝ téma lett az illegális hulladéklerakás

Magyarország - A Reflex Környezetvédő Egyesület két fontos projektjéről számolt be keddi… Tovább olvasom