Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Hátamon a zsákom

Hátizsákok óriási választékban kaphatók, így nem árt néhány dologgal tisztában lenni vásárlás előtt.

A hátizsák mindig a túrázó ember egyik legalapvetőbb felszerelési tárgya volt. Függetlenül attól, hogy gyalogosan vagy kerékpárral, hegyen vagy folyóparton, télen vagy nyáron járjuk a természetet, a holmikat mindig cipelni kell valamiben. Erre legalkalmasabb eszköznek hosszú ideje a hátizsák bizonyul.

A hátizsákok  óriási választékban kerülnek forgalomba, így nem árt néhány dologgal tisztában lenni vásárlás előtt. Különféle célokra nyilvánvalóan különböző méretű zsákok készülnek, melyeknek űrtartalmát rendszerint literben adják meg. A skála a 20–25 literes kis hátizsákoktól egészen a 80–90 literes monstrumokig terjed. A helyes méret kiválasztása minden túra előtt nagyon fontos, ezért – ha pénztárcánk engedi – legyen többféle hátizsák is egy háztartásban. A hiedelmekkel ellentétben a túl nagy zsák sem jó, hiszen az ember hajlamos minden rendelkezésére álló helyet telepakolni, akár szükségtelen dolgokkal is.  Aki nincs hozzászokva a nehéz hátizsákokhoz, az 15 kg-nál nehezebb teherrel nem igazán fog élvezni egy hosszabb kirándulást.

Ami a zsákok anyagát illeti, óriási fejlődés figyelhető meg az elmúlt évtizedekben. Az egykori nehéz vászonból és bőrből készült darabok igen gyorsan koptak, és a vizet is magukba szívták. A korszerű, szintetikus anyagok a hátizsákgyártást is forradalmasították. Súlyuk csökkent, kopásállóságuk, szakítószilárdságuk és vízállóságuk sokszorosára nőtt. Minden idők legerősebb anyaga az úgynevezett Cordura®, melynek strapabíróságát eddig még egy anyagnak sem sikerült felülmúlni. Kisebb hátizsákoknál – ahol a terhelés már csak a méretből kifolyólag sem lehet olyan nagy – nem igazán indokolt ilyen erős anyagok használata. Ezekhez gyakran használnak vékonyabb, könnyű súlyú textíliákat, melyek a célnak szintén megfelelnek. Bár a modern anyagok vízállóak, a varrások és a cipzárak mentén gyakran beáznak a zsákok. Ezt esővédő huzattal kerülhetjük el, mely a jobb típusokhoz általában hozzátartozik.

Nagyon lényeges a hátizsákok hátszerkezete és annak anyaga, mivel nagyrészt ez érintkezik a testtel, és ez határozza meg cipelőjének komfortérzetét. Fontos, hogy jól szellőző anyagból készüljön. A nők anatómiai adottságait (keskenyebb váll, rövidebb hát stb.) figyelembe véve a jobb gyártók kollekciója speciális női hátizsákokat is tartalmaz. Lehetőleg szakboltban vásároljunk, ahol az eladók szakértelme nekünk is hasznunkra válik. A nagyméretű hátizsákokon általában rengeteg különböző heveder és szíj található, melyeknek fontos szerepük van. Ezekről gyakran megfeledkezünk, pedig helyes használatukkal nemcsak a cipekedést tehetjük kényelmesebbé, de a termék élettartamát is megnövelhetjük. A szaküzletek eladói ezek elsajátításában is segítségünkre lesznek.

Szenteljünk kellő figyelmet a részletekre is: nagyon lényeges a csatok, hevederek, cipzárak és varratok minősége és állapota! Akinek szakadt már le hátizsák a válláról túra közben, az legközelebb biztosan megválogatja, hogy mivel indul útnak.
információ: RP Outdoor katalógus 2005, www.rpoutdoor.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni elődöntőbe bekerült lányok

A Szépség Határok Nélkül verseny soproni elődöntőjébe jutott hölgyek névsora… Tovább olvasom