Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Hatalmas érdeklődés Párizsban a Werckmeister harmóniák iránt

Hatalmas érdeklődés kísérte Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjének hétfő esti párizsi vetítését, amelyen a nézők először találkoztak a rendezővel.
A Saint-André des Arts filmszínház előtt, amelyben szerda óta fut a magyar-francia-német koprodukcióban 2000-ben készült Tarr Béla-alkotás, már jóval az előadás kezdete előtt hosszú sor állt, de az érdekelődök fele nem jutott be a moziterembe.

A két és fél órás film végén a nézők elismerő tapssal ünnepelték a rendezőt, aki tolmács segítségével majd egy órán keresztül válaszolt a közönség kérdéseikre.

Az első hozzászóló a francia filmforgalmazónak, a Pierre Grise Distribution képviselőjének címezve szavait azt firtatta, hogy lehetséges, hogy egy olyan "ritka csoda" mint Tarr Béla filmje, eddig nem került a széles francia publikum elé, hogyan engedhető meg, hogy Franciaországban ne tudjanak arról a kivételes alkotóról, aki több mint húsz éve van a pályán.

A PGD képviselője magyarázatképpen előadta, hogy a film három koprodukciós partnerének két évi egyeztetésbe került, hogy megállapodásra jusson a közös produkció franciaországi terjesztési jogairól, és rendelkezésre bocsássa a magyar nyelvű, francia feliratú kópiát.

Fájdalomdíj gyanánt, mint mondta, március 8-án ráadásképp levetítik Tarr Béla hét és fél órás Sátántangó című filmjét is.

A rendező kérdésekre válaszolva elmondta, első filmjétől kezdve arra törekszik, hogy valami nagyon személyeset mondjon el az ember és az univerzum viszonyának problematikáját kutató kérdéseiről és kétségeiről, őszintén, hazugságok nélkül. A Werkmeister harmóniákban a barátság, a civilizáció és a barbárság konkrét időtől elvonatkoztatott általános kérdései foglalkoztatták. Művészi alapállását megfogalmazva kiejtette: az igazi film ott kezdődik, amikor a rendező képes saját elképzeléseit valamiképpen szinkronba hozni a valósággal.

A Pierre Gris Distribution február 19-től április 16-ig országos terjesztésben forgalmazza a kortárs rendezői ranglista élvonalába sorolt magyar alkotó filmjét.

A Werkmeister harmóniák Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből született. Külföldi premierje a 2000-es Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol a Rendezők két hete című programban minősült a legjobb alkotásnak. 2001-ben a franciaországi magyar kulturális évad alkalmából a La Rochelle-i Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt, a párizsi Forum des Images pedig retrospektív összeállításban mutatta be Tarr Béla eddigi munkásságát.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német vélemény a magyar szakképzésről és bérviszonyokról

A külföldi érdekeltségű magyarországi vállalatok körében végzett felmérést a foglalkoztatási és… Tovább olvasom