Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Hat órán át készül a rasztahaj

Szegeden is egyre nagyobb divat a rasztahajviselet. Egyelőre kevesen tudják elkészíteni, az első speciális szalon három év múlva várható a városban. Még mindig sok a rasztával kapcsolatos előítélet, bár lassan elfogadják.
Nem kell dauer, nem kell zselé. Fotó: Segesvári Csaba
Horgolótű, sűrű fogú tupírozó fésű és hatórányi türelem. Ezek kellenek a rasztahaj elkészítéséhez. – Divatos hajviselet lett immár Szegeden is, egyre többen keresik. A Tokio Hotel nevű zenekar miatt például 12-13 éves lányok jönnek, hogy csináljam meg nekik – meséli Szűcs György, aki úgy tudja, rajta kívül csupán egy lány készít ilyen frizurát Szegeden.

Az elsőéves programozó matematikus szerint három év múlva várható rasztaszalon városunkban. Úgy tapasztalja, egyre jobban elfogadják az emberek a rasztával, akárcsak a tetoválással, testékszerrel rendelkezőket. Ám még mindig sok előítélet, félreértés kering – akadnak, akiket rasztatincseik miatt tanácsolnak el egy állásinterjún.

– Nem mosod? – Ez a leggyakoribb kérdés György szerint, aki megnyugtat, rendszeresen tisztítja haját. Mégpedig szappannal vagy olyan samponnal, amely semmilyen kondicionálót, balzsamot nem tartalmaz, csak gyógynövényt. Létezik rasztasampon is, ám ezt hazánkban csak Budapesten lehet kapni, György pedig az Egyesült Államokból rendeli, háromezer forintért. Ez fél évig elég, havi egy hajmosással számolva. Néhányan, hogy tincseik tökéletesen összeragadjanak, speciális módszert alkalmaznak: hajukat sörrel vagy mézzel öntik le. Ettől tényleg összeragad a haj, bár szaga kissé dohos lesz. A naturalistáknak sem kell aggódniuk: három hónapig kell kibírniuk, ezután hajuk öntisztulóvá válik.

György két éve visel rasztahajat, egy esztendeje pedig már másoknak is megcsinálja, 15 ezer forintért. Javítást, karbantartást is végez félévente, ezt 5-10 ezerért vállalja. – A rasztatincsekhez legalább 10 centi hosszú haj szükséges. A fejbőrön 2 centis kockákba fogom össze a tincseket, majd ezeket sűrű fogú fésűvel tupírozom mintegy 6 órán keresztül – meséli a metódust a modern Gedeon bácsi. A páciens ezután hazamegy, 2-3 hét alatt összeáll a haja. Ekkor lehet elkezdeni felhorgolni a kiálló tincseket. – Egy orosz varrógépből kioperált horgolótűt használok, ezt kell átbökni a tincsen és a körötte levő, kiálló hajszálakat belefűzni a hajkötegbe – mondja György. Az ő haja 90 tincsből áll.

Nem önkifejezésből, divatból lett rasztahajú. Úgy látja, a csajoknak is jobban bejön ez a viselet. Egyébként barátnőjének is ilyen a frizurája. Sógorjelöltje, Tamás pedig már saját kezével készítette el hajviseletét.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom