Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hat hónapja nem kaptak fizetést

A győri Rába Motor Gyártó Kft. alkalmazottai fél évvel ezelőtt kaptak utoljára fizetést.

Isten malmai lassan őrölnek Magyarországon. A Rába Motor Gyártó Kft. korábbi végelszámolója, dr. Megay Oktáv augusztusban kérte a bíróságtól azt, hogy a végelszámolást felszámolási eljárássá nyilvánítsák, erre azonban azóta sem került sor. Ennek azért lenne óriási jelentősége, mivel felszámolás esetén a dolgozóknak már fizethetnének pénzt az állami bérgarancia-alap terhére. A személyenkénti félmillió forintos összeg ugyan nem fedezné az elmaradt béreket és a végkielégítéseket, életmentő lenne azonban azoknak, akik fél éve hiába várnak a bérükre.

– Megéltem ötvenhét évet, s most fizetés és munka nélkül, reményt vesztve tengődünk – nyilatkozta lapunknak név nélkül egy munkás. 

– Higgye el, én lennék a legboldogabb, ha a bíróság már holnap elrendelné a felszámolási eljárást, mert így legalább az állami bérgarancia-alap terhére fizethetnénk a dolgozóknak – nyilatkozta a Kisalföldnek Hajnal Béla. A Rába Motor Gyártó Kft. végelszámolója mélyen együtt érez azokkal a dolgozókkal, akik fél éve nem láttak fizetést. Hajnal Béla sem ismeri az okát, hogy miért tart eddig a jogi procedúra.

A Kisalföld más forrásból két magyarázatot is kapott. Az egyik szerint az lassította a bíróság munkáját, hogy a Rába Motor székhelyét nyáron áttették Kisvárdára, abban bízva, hogy kistérségi támogatásokhoz juthat az alföldi régióban. Miután ez ábrándnak bizonyult, s a cégbíróság nem jegyezte be a telephelyváltást, a kft. központja ismét Győr lett. A másik lehetséges magyarázat szerint több eljárás is indult az egykoron a Rába Holdinghoz tartozó cég ellen, s amíg ezek nem bejeződnek be jogerősen, a végelszámolásból nem lehet felszámolás.

Akinek lehetősége volt más munkahelyet keresni, már távozott a cégtől.
Május óta mostanáig harminccal csökkent a létszám, 150 dolgozó azonban még mindig a Rába Motor alkalmazásában áll.
A végelszámolótól megtudtuk, a vállalkozás teljesíti az orosz piac megrendeléseit és garanciális kötelezettségeit is ellátja, mivel ellenkező esetben súlyos anyagi konzekvenciákkal kellene szembenéznie. Vagyis a Rába Motornak van bevétele, tartozásai azonban olyan nagyok, hogy a bankszámlájára kerülő összeget az adóhivatal leemeli.

– Ha nem kapjuk meg a pénzünket, nemhogy karácsonyi ajándékra, de még fenyőfára sem futja – mondja szinte könnyes szemmel egy régi motorgyári dolgozó, nevét azonban ő sem adja nyilatkozatához, mert ahogy fogalmaz, nem akar újabb bajt magának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom