Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Hat év börtönre ítéltek egy volt rendőrségi főnyomozót

Az egykori nyomozót felbujtóként, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás, bűnsegédként elkövetett csalás és sikkasztás, rablás előkészítése, közokirat-hamisítás, illetve hivatali visszaélés bűntettében mondták ki bűnösnek.
Hat év börtönre és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék pénteki, nem jogerős ítéletében Cz. Lászlót, a debreceni rendőrkapitányság bevetési osztályának volt főnyomozóját.

Az egykori nyomozót felbujtóként, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás, bűnsegédként elkövetett csalás és sikkasztás, rablás előkészítése, orgazdaság, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Cz. László 2008-2009-ben a bűntársainak nyomozati jegyzőkönyveket adott ki, megtévesztette kollégáit és házkutatási engedélyt is hamisított.

Az elsőrendű vádlottat ötmillió forint óvadék ellenében van szabadlábon, és előzetes bejelentés nélkül nem jelent meg az ítélethirdetésen - közölte Veszprémyné Szajkó Márta törvényszéki sajtótitkár az MTI-vel.

A bíróság ügyészi indítványra elrendelte Cz. László előzetes letartóztatását, és rendelkezett az óvadék visszaadásáról - tette hozzá a sajtótitkár.

Három másik vádlottat ítélt még a bíróság végrehajtandó, egytől két évig terjedő szabadságvesztésre többszörös vagy különös visszaesőként, négy vádlott pedig felfüggesztett börtönt kapott. Náluk folytatólagosan elkövetett lopás, sikkasztás, csalás bűntettét és rablás előkészületének vétségét állapította meg a bíróság. A többi négy vádlottat 180-500 napi tétel pénzbüntetésre ítélték.

Az eljárás során csaknem 8,5 millió forint bűnügyi költség merült fel, ebből az első- és a másodrendű vádlottnak csaknem 1-1 millió forintot kell kifizetnie.

A bíróság megállapította, hogy Cz. László a másodrendű vádlottal egy büntetőeljárásban ismerkedett meg, amelyben a rendőrség képviseletében ő járt el. A másodrendű vádlott 2008-as szabadulása után baráti kapcsolat alakult ki közöttük, de a többi vádlott is az ismeretségi körükbe tartozott, közülük többen különös vagy többszörös visszaesők.

A bíróság szerint Cz. László rendszeresen tartotta a kapcsolatot vádlott-társaival, egy debreceni presszó belső helyiségében fogadta őket. Többeken is segített albérlettel, pénzzel, cserében elvárta, hogy szolgáltassák neki az általa kért információkat.

Cz. László és társai egyebek mellett "saját zsebre" értékesítették egy felszámolás alatt álló cég értékes berendezéseit, egy vállalkozót több mint 10 ezer eurótól fosztottak meg, hamis házkutatási paranccsal festményeket loptak, és egy műszaki cikkeket szállító kamiont is ki akartak rabolni.

Az ügyész valamennyi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek, így a végső szót a Debreceni Ítélőtábla mondja majd ki az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tizenkét földgázhajtású busz érkezik Budapestre

A most érkezőkkel együtt nyár végére összesen 49 gázüzemű busz jár majd a dél-pesti térségben. Tovább olvasom