Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hat embert tiltottak ki az USA-ból, a kormány nem tudja, kiket és miért

A beutazási tilalommal összefüggésben a jövő héten hallgathatja meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Országgyűlés külügyi bizottsága.
Kérdéseket intézett az Európai Bizottsághoz az MSZP-s Szanyi Tibor

Kérdéseket intézett az Európai Bizottsághoz Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő a magyar kormánytisztviselők, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló emberek ellen korrupciógyanú miatt elrendelt amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban - ezt a képviselő közölte az MTI-hez is eljuttatott keddi közleményében.

A képviselő azt kérdezte az Európai Bizottságtól, "mit tesz az Európai Unió azért, hogy az ügy ne hasson ki az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kapcsolatokra", milyen konkrét intézkedésekkel tud az Európai Bizottság beavatkozni olyan esetekben, amikor egy tagállam megfelelő hatóságai nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a korrupció elleni harc során, valamint a bizottság tervezi-e megvizsgálni a konkrét esetet és lépéseket tenni.

Szanyi Tibor a közlemény szerint kérdéseit úgynevezett elsőbbséget élvező kérdésekként fogalmazta meg. Az EP eljárási szabályzata szerint az írásban feltett, elsőbbséget élvező kérdéseket három héten belül kell írásban megválaszolnia az Európai Bizottságnak.

Szanyi Tibor értékelése szerint az ügy szorosan kihat az Európai Unió hitelességére is, és megterheli az Egyesült Államok, valamint az EU közötti kapcsolatokat is, különösen az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások jelenlegi, "igen kényes" fázisában.

Szanyi Tibor úgy vélekedett, hogy a magyar kormány tekintélyét súlyosan aláásó botrányról van szó, és egy ilyen botrány esetén "a miniszterelnöknek is illik megfontolnia a lemondása lehetőségét". A képviselő felszólította a kormányt, hogy "a konkrét vádakat azonnal, hatékonyan és átlátható módon" vizsgálja ki, a felelősöket és az esetlegesen intézkedéseket elmulasztókat vonja felelősségre.

A Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön azt írta: több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat van, erre válaszul több magyar beutazását korlátozták az amerikai hatóságok. André Goodfriend úgy reagált, hogy nem tud adóhatósági vizsgálatokról, beutazási korlátozásokat pedig azok ellen hoztak, akik korrupcióban érintettek vagy abból hasznot húztak. Később elmondta, hogy hat érintettje van a beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn kijelentette: a magyar kormány továbbra sem tudja, hogy kik ellen és miért rendelt el beutazási tilalmat az Egyesült Államok. Ugyanakkor közölte azt is, hogy kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok érintettsége kizárható.

Korábban írtuk:

A jövő héten hallgathatja meg az amerikai beutazási tilalommal összefüggésben az Országgyűlés külügyi bizottsága Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Ez a testület keddi budapesti ülésén hangzott el.

Két szocialista képviselő, Mesterházy Attila és Demeter Márta hétfőn arra tett javaslatot, hogy egészítsék ki a bizottság keddi ülésének napirendjét a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium beutazási tilalomról szóló tájékoztatójával.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a tanácskozáson indokoltnak nevezte a szocialisták felvetését, vagyis annak vizsgálatát, miként hat az ügy a magyar-amerikai kapcsolatokra. Ugyanakkor jelezte, a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülése óta új információ nem merült fel, majd azt javasolta, hogy Szijjártó Péter kedden kezdődő washingtoni látogatása után, a jövő héten térjenek vissza a kérdésre, mert akkor talán új információk is lesznek.

Mesterházy Attila vállalható kompromisszumnak nevezte a javaslatot, és arra kérte a bizottsági elnököt, hogy érje el, a külügyminiszter érdemi tájékoztatást adjon a bizottságnak, ne csak annyit mondjon, mint a frakcióvezetőknek, hogy "semmit nem tudunk".

Varga Mihály szerint Vida Ildikó nem érintett az ügybenA nemzetgazdasági miniszter szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nincs azok között, akiknek beutazását megtiltotta az Egyesült Államok.

A miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információ el kell, hogy jusson hozzá, ilyen információt pedig nem kapott.

Ugyancsak kérdésre elmondta, hogy nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben.

"Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél" - mondta Varga Mihály.

Hétfőn történtLázár János az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén újságíróknak azt mondta: egy érintettnek nem kell tájékoztatnia a kitiltásról munkaadóját, s olyan helyzet is előállhat, hogy vele sem közlik az indokot. Leszögezte azt is: kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok érintettsége minden kétséget kizáróan cáfolható. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy úgy tiltanának ki bárkit, hogy abba politikai szempontok is vegyülnek.

A miniszter kiemelte: a magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként, barátjaként azt várja, hogy a kritikák megfogalmazása mellett, de konstruktív légkörben, beszéljék meg a magyar állampolgárokkal szemben meghozott beutazási tilalom ügyét. Azt mondta: ha továbbra sem kapnak információkat, ez az ügy a következő hetekben, hónapokban a magyar-amerikai barátság megmérgezésére, tönkretételére is alkalmas lehet.

A miniszter egyetértett abban, hogy vizsgálatra van szükség, de kérdés hogy ki ellen. Megjegyezte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felettes szervének, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs információja arról, hogy a NAV-nál felmerült volna bűncselekmény gyanúja. Hozzátette: az amerikai jogrend lehetőséget ad arra is, hogy valakit indoklás nélkül tiltsanak ki.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a bizottsági ülésen elmondta: a budapesti amerikai követség ügyvivője október 6-án jelezte a tárcánál az intézkedést. Az ügyvivőt azóta kétszer is bekérették a KKM-be. A tárca azt kérte, hogy a hatósági intézkedések megtétele érdekében adja át az információkat. Ezt az ügyvivő tudomásul vette, azóta is várják az amerikai tájékoztatását.

Fotók

Az ülésen több képviselő, köztük Molnár Zsolt MSZP-s bizottsági elnök felvetette, hogy a magyar kormány milyen módon tudná vizsgálni a köztisztviselői, állami tisztviselők körének érintettségét. Az LMP-s Szél Bernadett, valamint a DK-s Vadai Ágnes - aki nem tagja a bizottságnak - arról beszélt, az állami apparátusban dolgozókat nyilatkoztatni kellene, hogy érintettek-e. Szél Bernadett szerint az, hogy a NAV vezetője nem nyilatkozik, nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Vadai Ágnes felvetette: hogyan lehetséges, hogy egy október 6-án kezdődött ügy "hogyan landolhatott" a Századvégnél. A politikus úgy véli, a magyar állami körökből szivárgott ki az információ.

A jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: a beszámolótól nem lettek "túl okosak". Felvetette, hogy milyen összefüggés lehet a lehallgatási botrány és a mostani ügy között. A szolgálatok és minisztériumok képviselői azt mondták: a két ügy között nem tudnak összefüggést.

A bizottság nyílt ülésén részt vett mások mellett Trócsányi László igazságügyi miniszter, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, valamint Pásztor István, az Információs Hivatal főigazgatója.

A fideszes Gulyás Gergely a Parlament folyosóján fideszes politikusok érintettségével kapcsolatban azt válaszolta: ha a Fideszből valaki érintett lenne, akkor azzal a pártnak is kellene foglalkoznia, de, mint mondta, erről semmilyen információja sincs és ezt kizártnak is tartja.

Fotók

Szelényi Zsuzsanna (Együtt-PM) független országgyűlési képviselő azt mondta: kezdeményezni fogja, hogy a legfőbb ügyész saját hatáskörében kérje ki azokat a nemzetközi, az amerikai állam birtokában lévő dokumentumokat, amelyek fényt deríthetnek az ügyre.

A független Fodor Gábor azt javasolta, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja ki az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalom ügyét.

Az MSZP írásbeli kérdéssel fordult a miniszterekhez, hogy az alájuk tartozó kormányzati tisztségviselőket érinti-e az amerikai beutazási tilalom. Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja és Demeter Márta (MSZP) kezdeményezték a keddi külügyi bizottsági ülés napirendjének kiegészítését.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke hétfő délelőtt, miután a KKM-ben betekinthetett három, az ügyben készült dokumentumba, azt mondta: az érintettek valószínűleg már értesültek az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomról.

Molnár Zsolt szombaton hívta össze a testületet, miután a Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön azt írta: több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat van, erre válaszul több magyar beutazását korlátozták az amerikai hatóságok.

André Goodfriend, a budapesti amerikai követség ügyvivője úgy reagált: nem tud adóhatósági vizsgálatokról, beutazási korlátozásokat pedig azok ellen hoztak, akik korrupcióban érintettek vagy abból hasznot húztak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc évet kapott a kiskorúakat szexuális játékra kényszerítő tanár

Többrendbeli szemérem elleni erőszak és kiskorú veszélyeztetése miatt jogerősen nyolc év… Tovább olvasom