Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Haszon a buborékban

A meglepően korán jött meleg, nyárias idő hatására alaposan megnőtt a szomjoltó italok fogyasztása. A GfK Piackutató Intézet adatai alapján már biztosra vehető, hogy a háztartások fogyasztása sörből, szénsavas üdítőitalból, gyümölcsléből és ásványvízből együttesen idén valószínűleg túllépi a 100 milliárd forintos határt.

Az éves összes fogyasztás a GfK előrejelzése szerint 1,1 milliárd liter lesz a szomjoltókból a háztartásokban. Igaz, a nyár eleji kánikula adatai még nem állnak rendelkezésünkre, de az már ismert az első negyedév számaiból, hogy minden idők legenyhébb februárja érezteti hatását az idei forgalomban.
A szomjoltó italok közül mennyiségben legnagyobb arányban az ásványvíz fogyasztása nőtt a háztartásokban; idén január–áprilisban 25 százalékkal haladta meg az elmúlt év hasonló időszakát. Értékben plusz 31 százalékot mértek a piackutatók.
Ez akár nagy eredménynek is mondható, hiszen a nagy ásványvízfogyasztó nemzetekhez képest a magyarok még kevés ásványvizet fogyasztanak. 1999-ben az egy főre jutó ásványvízfogyasztás mindössze 28 liter volt. Természetesen az 1979. évihez viszonyítva, amikor is mindössze 2,4 liternyit fogyasztott a magyar fejenként, bizony nagy a változás. Nem csoda! A hetvenes években még kevesebb gond volt a csapvíz ihatóságával, és talán éppen ezért a közértek polcain sem nagyon lehetett találkozni ásványvízzel. Visszatekintve, ezekben az időkben a legismertebb a fonyódi ásványvíz volt.

Az igazi fejlődés az 1990-es években kezdődött. Ennek egyik oka valószínű, az volt, hogy a privatizált állami vállalatok új tulajdonosai több pénzt és figyelmet fordítottak a marketingre. Szélesebb körben kezdték el ismertetni az ásványvizek kedvező élettani hatásait. Ugyanakkor ezekhez az évekhez köthető – és ez sem mellékes – az egészségeséletmód-programok elterjedése. A fogyasztók egyre jobban odafigyeltek táplálkozásukra, egyre inkább elterjedt az ásványvízfogyasztás kultusza. Ez természetesen megmutatkozott az ásványvízfogyasztás évenkénti dinamikus növekedésében is. 1993-ban volt az első ugrás, akkor 6,3 liter volt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás. 1995-ben már 12,7 és ez a tendencia azóta is tart, hiszen 2000-ben 39,2 liter, 2001-ben pedig meghaladta a 42 litert. Idén további növekedés várható. Van még hová fejlődni, hiszen a szomszédos Ausztriában 70 liter ez a szám. Szintén nő a szénsavas üdítőitalok mutatója. Értékben a háztartások fogyasztása sörből a legnagyobb, majd a szénsavas üdítőital, gyümölcslé és ásványvíz következik. Mennyiségben viszont az ásványvíz vezet a szénsavas üdítőital, sör és gyümölcslé előtt.

A buborékos a sztár

A tapasztalatok szerint a magyarok jobban kedvelik a szénsavas ásványvizeket, mint a buborékmenteseket. A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezenkívül palackozott forrásvíz, ivóvíz, valamint ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz van forgalomban. A választék jelentős, közel 30-féle az Apentától a Mohai Ágnesen keresztül a Theo-
dora Quelléig. Ehhez jönnek még kínálatbővítőként az importáltak.
Az ásványvizeknél legfontosabb a jó víz. Persze nem mellékes az ár sem. Nem is szólva az összetételéről. Gyakran abszolút nincs összefüggés az ár és a minőség között, hiszen az 500 ml/liter ásványi anyagot tartalmazó víz éppen olyan jóízű lehet, mint mondjuk egy 1500-as. Pedig mekkora a különbség a kettő között! Csak véletlenszerűen: a Theodora Quelle összes oldott ásványianyag-tartalma 1410 mg/l. A fonyódié 744 mg/l és a lillafüredié például csak 630 mg/l. A Mohay Ágnesé 2040 mg/liter. Ám nem minden az ásványianyag-tartalom, hiszen mindenkinek más a jó. A visegrádinak például a magnéziumtartalma magas, ennek megfelelően jó hatással van az izmokra, a fittségre, míg a Cseke Kincsének a hidrogén-karbonát az erőssége, így a savtúltengésre ajánlott. A csopaki pedig szénsavas, üdítő és gyógyító hatású is egyben, mint bármelyik. De valóban az-e?
A vezetékes ivóvíz összetétele általában nem ismert. A kritérium mindössze annyi, hogy megfeleljen az előírásoknak, azaz sem mikrobiológiai, sem kémiai szempontból nem lehet ártalmas. A palackozott vizek címkéjén azonban megtalálható a pontos összetétel, és a palackozók esküsznek, hogy ezek az összetételek valódiak, ellenőrzésük folyamatos. Erre nagyon kényes a Magyar Ásványvíz Szövetség is. A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőséget mindenesetre az utóbbi időszakban nem keresték meg semmiféle ilyen jellegű kifogással, panasszal. A megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás munkatársától kapott információ szerint nem volt panasz vagy kérés, amiért külön mérni kellett volna az ásványianyag-összetételt. A megyében egy palackozóhely van, ahol viszont folyamatos az ellenőrzés, hogy a palackban tényleg az van-e, ami a címkén összetevőként szerepel.
 
Egyfajtát vagy többfélét?

Magyarországon jelenleg közel 90 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 30 vizét palackozzák. Az ásványianyag-összetételük is nagyon gazdag. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, nátrium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. A magyar ásványvíz-szabályozás hasonló az EU szabályozásához, sőt, annál szigorúbb is. Garantáltan tiszta forrásból nyerik és közvetlenül a vízkivételi helyen palackozzák. Az egyes kutak, források hatóságilag ellenőrzöttek. Így tehát a magyar ásványvízkedvelők nyugodtak lehetnek, az ásványvizek fogyasztásával a szomj elmúlik, az egészség megmarad. A szakemberek szerint érdemes többfélét inni, hiszen mindegyiknek más az összetétele és az élettani hatása. Természetesen a választás attól is függ, hogy mihez isszák. Egy kellemes ebédhez vagy vacsorához semleges ízű illik, ami nem befolyásolja az ételek és a borok ízét, zamatát. Hűsítéshez kitűnő a szénsavas víz, míg bizonyos egészségügyi problémák (savtúltengés, puffadás stb.) leküzdésére megint másfélét érdemes fogyasztani.

Mi alapján választanak a vendégek?

Ma már a vendéglők, éttermek itallapján is többféle ásványvíz található. Igaz, nem túl nagy a választék, de az adott márka dús, enyhe és csendes változata is rendelhető. A Krúdy-gimnázium éttermében – ahol számtalan lakodalmat és egyéb társasági rendezvényt tartanak – úgy tapasztalják, hogy növekszik az ásványvízfogyasztás. Ma már az üdítőitalok rovására is. Nagyjából az üdítőitalok 70–80 százalékának megfelelő mennyiség fogy. Érdekes az is, hogy átlagosan egy-egy nagy rendezvényen az ásványvízfogyasztás nagysága megegyezik a sörfogyasztáséval, sőt, egy kicsit meg is haladja azt. A Krúdyban kétféle, a Marcal étteremben háromféle, a csornai Zöldfában négyféle ásványvizet kínálnak, természetesen ugyanannak a márkának dús és csendes változatát is. A Marcalban egy 0,33 literes ásványvíz 150, míg a csornai Zöldfában 180 forint. Márkusné Terike főpincér szerint érzékelhetően nő az ásványvizet fogyasztók száma. A nehezebb ételekhez inkább a dús változatot kérik. Kozma Csaba csornai üzletvezető szerint is nőtt az ásványvizet rendelők száma. A dús és enyhe aránya is változik az enyhe javára, de még mindig a buborékos vezet 70–30 arányban. A csendeset a tudatosan ásványvizet fogyasztók kérik többségében, míg a dúsat a szódavíz jellegű italt kedvelők rendelik.

Van választék

A bevásárlóközpontokban igazán nagy a választék. Van üveges és PET-palackba töltött, és mindkettőből van visszaváltható változat. A palackok űrmérete 0,2 és 1,5 liter között változik, ezen belül minden lehetséges űrméret megtalálható a piacon. Legkedveltebbek azonban a 0,33 és 1,5 literes kiszerelésűek. A győri Plusban ötfélét árulnak. A többség alacsony árú. Szűcs Gizella megbízott üzletvezető szerint a kereslet az eldobható palackok iránt a legnagyobb. A legkedveltebb a PET-palackos, kétliteres Kun-Aqua 69 forintos ára miatt, míg a fiatalok körében a félliteres, sportkupakos fogy leginkább. Pedig az ára 129 forint. A Matchban fantasztikus a kínálat. Több mint 20-féle ásványvíz sorakozik a polcokon. A választékot cseh, olasz és francia importáruk is bővítik. Újdonságként megjelentek az ízesített ásványvizek is, amelyek már az üdítőitalok határát súrolják. Példa rá a hazaiakon túl a Karlovy Varyból származó, narancsízesítésű ásványvíz. Az ára nem kevés: 259 forint 1,5 literért. Szintén cseh a különleges magnéziumos ásványvíz, alig több száz forintnál. A francia Evián biztos sokat tud, hiszen egy másfél literes PET-palack ára 399 forint. Az olasz San Benedetto ehhez képest olcsó, mindössze 199 forint. Viszont kapható parádi gyógyvíz, 1,5 liter 119 forintért. A legolcsóbb a 2 literes Ave 64 forintért. A csornai Penny Marketben is többfajta ásványvizet kínálnak, de meg sem közelíti a Match választékát. Viszont nagyon olcsón kapható a balfi víz, mindössze 42 forint egy 1,5 literes eldobható palack. A 2 literes dús Aquavit is potom 69 forint. Nem marad le a versenyben a Tesco sem. Összességében jól felkészültek a nyárra a kereskedők és a gyártók. Már csak az időjáráson és kevésbé a vásárlói szándékon múlik, hogy a fogyasztás mennyire haladja meg az elmúlt évit. S miután az ásványvíz a legtökéletesebb szomjoltó, a hazai rekordokat döntő pozitív várakozások akár teljesülhetnek is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termelő és feldolgozó egyaránt az államot kárhoztatja

Hosszabb ideje ketyeg már a tejbomba, mivel a gazdák keveslik, a feldolgozók sokallják a… Tovább olvasom