Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Hasznos tudnivalók választás idején

A 2006. évi országgyűlési képviselő-választás előkészítése során a névjegyzékbe való felvételükről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt.
A 2006. évi országgyűlési képviselő-választás előkészítése során a névjegyzékbe való felvételükről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt február 6-tól február 10-ig kell megkapniuk a választópolgároknak. A névjegyzéket a helyi választási iroda február 8-tól február 15-ig közszemlére teszi. A névjegyzékből való kihagyás, törlés, illetőleg a névjegyzékbe való felvétel miatt február 8-tól február 15-én 16 óráig lehet kifogást benyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez.

Az országgyűlési képviselők választására a két forduló között nagykorúvá váló személyek is kapnak az első fordulót megelőzően értesítőt, hogy a második fordulóban melyik szavazókörben adhatják le voksukat. Ajánlószelvényt ők még nem kapnak, hiszen nekik választójoguk nincs az ajánlási időszakban.

A választópolgárok az ajánlószelvény kitöltésével ajánlhatnak képviselőjelöltet. Az ajánlószelvényen fel kell tüntetni a választópolgár személyi azonosítóját, nevét, lakcímét, valamint annak a személynek a nevét, akit képviselőnek ajánl. Fel kell tüntetni továbbá a képviselőjelölt neve mellett azt a szervezetet, akinek képviseletében indulni kíván az ajánlott személy. Fontos tudnivaló, hogy közös jelölt esetén valamennyi szervezet nevét fel kell tüntetni. Független jelölt esetén a független jelölés tényét kell az ajánlószelvényre rávezetni. Az ajánlószelvényt a választópolgárnak saját kezűleg kell aláírnia. Aki ugyanazt a jelöltet többször ajánlotta, illetőleg több jelöltet is ajánlott, annak valamennyi ajánlása érvénytelen.

Ajánlószelvény az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol gyűjthető a következő kivételekkel: munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyban, illetőleg munkavégzési kötelezettség teljesítése közben. Fegyveres erőknél és rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személyektől szolgálati helyükön vagy szolgálati feladatuk teljesítése közben. Tömegközlekedési eszközön. Állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében. Az ajánlásért az ajánlónak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom