Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Használt épületek előnyben

A Lakáskassza–Wüstenrot Rt. széles körű felmérést készített ügyfelei körében, azzal a szándékkal, hogy képet kapjon a Lakáskassza-szerződéssel rendelkezők későbbi lakás célú terveiről.
A felmérésből kiderül, hogy már Magyarországon is változóban van az előtakarékosság megítélése, hiszen míg korábban a családokon belüli egy szerződés volt a jellemző, addig mára a megkérdezettek több mint fele két, vagy annál több lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezik.

Csak tíz százalék építkezne

A Lakáskassza–Wüstenrot Rt. ügyfeleinek határozott elképzelése van arra vonatkozóan, hogy mire kívánja majd felhasználni a szerződéses összeget. Többségük – 79,1 százalék – vásárlásban gondolkodik. Az építkezés mellett 10 százalék döntött, míg a megkérdezettek közel 8,5 százaléka szeretné a rendelkezésre álló összeget lakáscserére fordítani. Szinte elenyésző, a 2,5 százalékot sem éri el, azoknak a száma, akik jelenleg még nem tudják, mire költik a pénzt. Nagyobb arányban vannak azok, akik használt lakást szándékoznak vásárolni (62,6%), és új lakás vásárlását a megkérdezettek 37,4 százaléka tervezi.

Népszerűtlen a garzonlakás

A legtöbben saját részükre vásárolnak, de jelentős azoknak a száma is, akik gyermekük lakhatási problémáját kívánják majd megoldani. A lakások méretét tekintve a többség két-három szobás lakást venne, míg a válaszadók egyharmada gondolkodik másfél szobás, 9,4 százalékuk pedig háromszobás lakás vásárlásában. Érdekes módon a takarékoskodók alig 6 százaléka tűzte ki célul garzonlakás megszerzését. A lakásméretben a legtipikusabb az 55–75 négyzetméter közötti, hisz a megkérdezettek 30 százaléka adta meg ezt a nagyságot mint elképzelést. Az ügyfelek 23,3 százaléka ennél valamivel kisebb, 45 és 55 négyzetméter közötti nagyságú lakás vásárlását tervezi. Csak egy árnyalattal kevesebb azok aránya – 22,9 százalék –, akik 75–100 négyzetméter közötti otthont szeretnének. Sokkal kevesebben döntöttek a két véglet, vagyis 100 négyzetméter feletti, illetve 30 négyzetméter alatti lakás mellett.

A méret a lényeg

A kutatás kitért arra is, melyek a lakásvásárlás legfőbb szempontjai egy-egy családon belül. Eszerint a legfontosabb a méret, másodsorban szerepel az ár és a harmadik meghatározó tényező a környezet. A megközelíthetőség csak ezután következik, míg a technikai színvonal csupán ötödrangú szempont a döntésben. Ezeknél kevésbé tartják fontosnak a panorámát és a ház típusát, az infrastruktúrát és a kiegészítő szolgáltatásokat pedig a legutolsó helyre sorolják.

Kevés szomszédot kívánnak

A megkérdezettek közel 48 százaléka tizenöt lakásosnál nem nagyobb társasházban vásárolná meg új otthonát, 16,7 százalékuk el tudja magát képzelni 15–90 lakásos társasházban, míg 12,4 százalékuk akár 100 lakásos lakóparkban is. 8,1 százalékuk kizárólag családi házat választana. A legkevesebben azok vannak – mindössze 1,6 százalék –, akik 100-nál több lakásos lakóparkba is szívesen elköltöznének.
Ami a szolgáltatások fontosságát illeti, a felmérés tanúbizonysága szerint a Lakáskassza–Wüstenrot ügyfeleinek 44,1 százaléka semmilyen szolgáltatásra nem tart igényt új otthonában. A többség azonban igen. Az új lakást vásárolni szándékozók a szolgáltatások közül az őrzés-védést tartják a legfontosabbnak, a második legfontosabbként az uszodát jelölték meg, míg harmadik helyen a konditerem áll.
A válaszadók háromnegyede 7–10 millió forint közötti összeget kíván lakásvásárlásra fordítani, és ezt az összeget lakásuk eladásából és lakás-előtakarékosságból, ami az önerőt jelenti, kívánják előteremteni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás ajándékkal

Országos véradó nap lesz szombaton Győrött, a Királyszék út 33. alatti hipermarketben tíztől délután… Tovább olvasom