Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hasmenésjárvány: Magyarországra is érkezhetett fertőzést okozó uborka

A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.

A spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében - esetleg hétfőn délutánra vagy keddre - várhatók - tájékoztatta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az MTI azért kért tájékoztatást a szakembertől, mert a hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést. Ezt az MGSZH elnökhelyettese meg is erősítette. Jordán László jelezte: rendkívüli vizsgálatot rendelt el - a miniszteri utasításnak megfelelően - a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát. Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, és egész hétvégén, szombaton és vasárnap is folytatták.

A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján. Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét - ezt az elnökhelyettes nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították - közölte Jordán László. Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.

Olvasóink írták

 • 9. öröksoproni 2011. május 30. 11:38
  „7-hez
  Eddig csak találgattak, feltételezték, hogy trágya okozta. Többnyire ki szokott derülni, hogy mégsem jó az első feltevés.”
 • 8. machers 2011. május 29. 23:08
  „7. ecetera 2011.05.29. 18:27
  Lehet, hogy otthon a fogkefén is van.

  Ezért (is) jobb a fogkrém. Én csak azt használok.”
 • 7. ecetera 2011. május 29. 18:27
  „öröksoproni
  Az E. coli bélbaktérium és a fekáliában található, ami a szerves trágyában fordul elő és nem növényvédő szer. Lehet, hogy otthon a fogkefén is van.”
 • 6. AHA 2011. május 29. 15:56
  „Majd kiderül,hogy egyáltalán az ubi okozza-e? Mert az biztos,hogy más országokba is jutott,viszont megbetegedések csak Németországban vannak.Leginkább Hamburg környékén.Most olvastam,hogy a franciáknál is van 3 gyanús eset,ők is mémetektől mentek haza.Ami nyugtalanító,hogy azt írják,hogy a salátauborkával nem kerültek kapcsolatba.

  öröksoproni,te mindent elkövetnél csak bemocskolhasd a parasztokat,ugye?”
 • 5. Hans49 2011. május 29. 15:45
  „A Magyar hatóságok nem hívei a pánik keltésnek !!! Valószinű,hogy mi is már ettünk belőle a multik jóvoltából ! Emlékezzünk csak Csernobil-re hónapok múltán már be kellett ismerni a sugárfertőződés tényét.!!! Azóta is több élelmiszer-botrány is hasonló tagadással kezdődött majd beismeréssel végződött... Hadd hulljunk mégjobban hisz úgy sincs elég munkahely ! Csak nem gondolja valaki komolyan, hopgy a behozott importárut az importőr ki fogja dobni hiszen ez veszteség...”
 • 4. öröksoproni 2011. május 29. 15:23
  „Szerintem piacon is lehetett kapni, a magyar uborkával összekeverve vagy magyarként árulva. De ha növényvédőszer okozta, akkor mindegy, honnan jött, lehet, hogy itthon is használják.”
 • 3. AHA 2011. május 29. 15:09
  „anyacika

  Azt hiszem már mindegy.A multi zöldségzabálók már megehették.”
 • 2. bojtár 2011. május 29. 14:59
  „ÁÁÁÁÁ ez kizárt dolog,nálunk mindent megvizsgáltak ellenőriztek erre az országre nem is jellemző,hogy ide az eladhatalan árút is el lehet adni tripla profittal.”
 • 1. anyacika 2011. május 29. 14:01
  „Jó, hogy felébredtek a magyar hatóságok! Eddig mit csináltak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP vezető testületei buzdítsanak a pártszavazásra

Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform felkéri az MSZP vezető testületeit, hogy… Tovább olvasom