Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Harry herceg nélkül indult Irakba a szakasza

Parancsnoka, Harry herceg nélkül indult iraki bevetésre a brit hadsereg egyik elitalakulatának az a szakasza, amelyet II. Erzsébet királynő unokája vezetett volna - ha az utolsó pillanatban nem tiltják meg neki az iraki szolgálatot.
Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia tavaly végzett Sandhurstben, az első számú brit tiszti akadémián, hadnagyi rangban, és eltökélt szándéka volt, hogy egységével tart az iraki hadszíntérre. A Blues and Royals nevű alakulat azon 11 fős felderítő szakasza azonban, amelynek élén a herceg állt volna, a hétfői The Sun beszámolója szerint a hétvégén elindult a féléves szolgálatra, Harry nélkül.

Hónapokig tartó huzavona és több, egymásnak ellentmondó döntés után a brit hadsereg vezérkari főnöke, Sir Richard Dannatt tábornok két hete jelentette be: Harry - aki apja, Károly walesi herceg és bátyja, Vilmos után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben - nem vehet részt iraki bevetésen a személyét "közvetlenül érintő számos fenyegetés" miatt.

A vezérkari főnök kifejtette: e fenyegetések véleménye szerint elfogadhatatlan kockázatot jelentettek volna Harryre és a környezetében lévő többi katonára.

A brit lapok előzetesen terjedelmes beszámolókat közöltek arról, hogy az iraki felkelők részletesen kidolgozott emberrablási tervekkel várják a brit uralkodó unokájának feltűnését az iraki harctéren, sőt egyes milíciák állítólag külön orvlövészeket állítottak volna rá a hercegre.

A The Sun hétfői értesülése szerint Harry szakasza szombaton indult Irakba a brit királyi légierő lynehami támaszpontjáról. A legnagyobb brit tömeglapnak egyik bennfentes hadseregbeli forrása azt mondta: Harry parancsnoki helyét egy "nagyon kemény őrmester" vette át.

A döntést egyébként nem csupán a herceg fogadta indulatokkal, hanem az Irakban elesett 140 brit katona hozzátartozói közül is többen. Egybehangzó véleményük szerint a bevetési tilalom azt jelzi, hogy a hadvezetés többre tartja a trónörökös életét, mint az egyszerű katonákét.

Sajtókommentárok szerint Harry hosszú ideig kénytelen lesz viselni ezt a megítélésbeli bélyeget.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak hazudta, hogy eladta őt a volt élettársa

A Bács-Kiskun MRFK eljárást indított emberkereskedelem bűntett miatt egy harminc éves kecskeméti… Tovább olvasom