Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Háromszorosára emeli a BKV a bliccelők pótdíját

A jövő hónaptól drasztikusan, esetenként akár több mint háromszoros mértékben is drágulhatnak a BKV-járműveken érvényes jegy nélkül utazók pótdíjai.
Antal Attila, a BKV vezérigazgatója a fővárosi közgyűlést követően elmondta, hogy felméréseik, elemzéseik alapján nincs elég visszatartó ereje a jelenlegi pótdíjaknak. A jegy nélkül utazók számára ugyanis jobban megéri 1-2 alkalommal pótdíjat fizetni, mint bérletet venni - tette hozzá.

A BKV elemzései alapján egy utas átlagosan minden huszonkilencedik utazásakor találkozik egy ellenőrrel. Így vonaljegyes utazásnál a jelenlegi pótdíj mintegy 11 utazás árának felel meg, a többi 18 utazást ingyen teheti meg egy "notórius" bliccelő.

A BKV számításai szerint a jelenlegi pótdíjak mellett a jogos bevétel beszedéséhez 718-cal kellene növelni az ellenőrök számát, vagy a 2.500 forintos helyszíni pótdíjat kellene 12 ezer forintra emelni. Egy ilyen, európai szintű emelés a mai jövedelmi viszonyok alapján Budapesten egy lépésben nem vezethető be, de a jelenlegi pótdíjakat növelni szükséges - rögzíti a kabinet elé került előterjesztésében Hagyó Miklós, a főpolgármester-helyettes.

A jövőben a helyszínen 2.500 forint helyett ötezer forintot kell majd fizetni pótdíjként. A mai 7.500 forint helyett 10 ezer forintot fizet majd az, aki 30 napon belül befizeti a büntetését. Harminc napon túli befizetés esetén pedig az eddigi 15.000 forint helyett 20 ezer forint lesz a büntetés. A legnagyobb mértékű a drágulás az otthon felejtett bérletek nyolc napon belüli bemutatása esetén következik be. Ekkor a jelenlegi 750 forint helyett 2.500 forintot kell majd fizetni.

A Fővárosi Közgyűlés április 26-án dönt az új pótdíjakról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokausztra áldozataira

Vasárnap este rendezik meg a hagyományos Élet Menete fáklyás felvonulást Budapesten. A békés… Tovább olvasom